του Γιώργου Λυκουρέντζου


Τον έντονο προβληματισμό Νίκου Βούτση προκάλεσε ο χθεσινός καταιγισμός εκπροθέσμων τροπολογιών, με τον Πρόεδρο της Βουλής να αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση βγαίνει εκτός ορίων και να παραδέχεται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν τιμά κανέναν. 

Το ζήτημα ετέθη από τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ, του  ΚΚΕ και του Ποταμιού οι οποίοι διαμαρτηρήθηκαν εντονότατα για όσα συνέβησαν χθες στην Ολομέλεια με τις 9 υπουργικές και τις 6 βουλευτικές τροπολογίες σε τέσσερις άσχετες κυρώσεις διακρατικών συμφωνιών για αεροπορικές μεταφορές. Ειδικότερα ο κ. δανέλλης από το Ποτάμι ξφούλκησε και κατά βουλευτών κάνοντας λόγο για χειραγώγηση της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία. "Οι Υπουργοί βρίσκουν πρόθυμους βουλευτές για να περάσουν ως βουλευτικές τις υπουργικές τροπολογίες τους προκειμένου να αποφύγουν την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου" είπε ο βουλευτής του Ποταμιού. Ο κ. Βούτσης συμφώνησε και γνωστοποίησε ότι με την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης για την εξεταστική θα επισημάνει το πρόβλημα στην Ολομέλεια. 

Αυτό πάντως που προκαλεί τεράστια αίσθηση είναι η σκέψη που κατέθεσε προς συζήτηση ο κ. Βούτσης ο οποίος έριξε στο τραπέζι μια πρωτοφανή πρόταση σύμφωνα με την οποία τα Υπουργεία και κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών θα μαζεύει όλες τις τροπολογίες σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφίζεται μια φορά κάθε μήνα. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βούτση το πρόβλημα εντοπίζεται στο έκτακτο της καταστάσεως καθώς η ύπαρξη επειγουσών εκκρεμοτήτων που πρέπει να διευθετηθούν σε συνδυασμό με την έλλειψη νομοσχεδίων αναγκάζει τους Υπουργούς να φέρνουν εσπευσμένα τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια όπως συνέβη χθες με τις 15 τροπολογίες σε νομοσχέδια για αεροπορικές μεταφορές. Από τους συνεργάτες του κ. Βούτση πάντως δεν εξηγήθηκε το πως θα επιλύονται επείγουσες ανάγκες με ένα νομοσχέδιο τον μήνα ούτε πως θα αποκρουστεί η κατηγορία για νομοσχέδιο-πλυντήριο και εξυπηρετήσεων τον οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα κερδίσει τυχόν επιβεβαίωση της πρότασης Βούτση.