"Ηρωική έξοδο" και εκλογές προτείνει η ομάδα των "53"
<p>Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί στην εσωκομματική τάση της Κουμουνδούρου</p>
Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ο κίνδυνος του εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν φαύλο κύκλο ανεπίλυτων προβλημάτων, κυρίως στα μέτωπα της οικονομίας και της προσφυγικής κρίσης, που μπορεί να θέσουν εκτός ελέγχου τη διαχείριση της χώρας, έχει αναθερμάνει τις συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος αναφορικά με το ενδεχόμενο το Μέγαρο Μαξίμου να επιλέξει τον δρόμο του εκλογικού αιφνιδιασμού, προκειμένου να αποτρέψει εγκαίρως το χειρότερο σενάριο. Δηλαδή, αυτό της απρόσμενης κατάρρευσης της κυβέρνησης από ένα «ατύχημα» στα πολλά ανοιχτά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο προβληματισμός αυτός, που έχει αρχίσει να φουντώνει εκ νέου στην Κουμουνδούρου, μεταφέρεταιως εισήγηση στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, κυρίως από τους εκπροσώπους της ομάδας των «53», που θεωρούν ότι είναι προτιμότερη μια ηρωική έξοδος μέσα από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρά η Αριστερά να γίνει η «χλεύη» της Ιστορίας, χάνοντας την εξουσία «μέσα από τα χέρια της» από γεγονότα που μπορεί να υπερβαίνουν τις δυνατότητές της.
Το σκεπτικό που κυριαρχεί στην ομάδα των «53» για να προτάξει ως «σωτήρια λύση» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σχετίζεται αφενός με την άσχημη κατάληξη που είχαν τα κόμματα εξουσίας που υπέγραψαν Μνημόνια, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, που κινδύνευσε με αφανισμό από τον εκλογικό χάρτη της χώρας. Αφετέρου, σε περίπτωση προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει υψηλότερα ποσοστά από αυτά που θα καταγράψει, εάν επιδιώξει με νύχια και με δόντια να εξαντλήσει την τετραετία, με όλη την κοινωνία απέναντί του και την προσφυγική κρίση σε έξαρση.
ΣΚΕΨΕΙΣ
Η επιχειρηματολογία αυτή δεν αντιμετωπίζεται ούτε με περιφρόνηση ούτε με αδιαφορία από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον ευρύτερο κύκλο των στενών συνεργατών του, αρκετοί εκ των οποίων προέρχονται από την ομάδα των «53» και κατέχουν σημαντικά πόστα στην κυβερνητική, κομματική και κοινοβουλευτική πυραμίδα. Μεταξύ αυτών, ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος σηκώνει το βάρος των δύσκολων αποφάσεων στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς, άλλοι υπουργοί, όπως ο Θ. Δρίτσας, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο πρώην διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Αθανασίου, και άλλα στελέχη από την Πολιτική Γραμματεία. Με την άποψη ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταρρεύσει η κυβέρνηση και να απολέσει με εξευτελιστικό τρόπο την εξουσία», αλλά να επιλέξει την οδό της «συντεταγμένης» αποχώρησης διά των πρόωρων εκλογών, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο των πρωτοβουλιών, δεν διαφωνεί ο πρωθυπουργός.
Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες από τις συνομιλίες που έχει κάνει με στενούς συνεργάτες του, που σε μυστικές συσκέψεις εξετάζουν και αξιολογούν όλες τις δυσάρεστες εκδοχές που μπορεί να προκύψουν στο προσεχές μέλλον. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργικού επιτελείου έχουν ως σημείο αναφοράς για τη χάραξη της πολιτικής στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου την τακτική παρακολούθηση των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, μέσα από μυστικές μετρήσεις που διενεργούνται από «έγκυρες» εταιρείες δημοσκοπήσεων. Ο πρωθυπουργός προσφάτως ενημερώθηκε πως, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει να επιστρέψει στα ποσοστά της «αρχαϊκής» περιόδου του, δηλαδή σε μονοψήφια νούμερα, της τάξεως του 5%, όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν είναι δεύτερο κόμμα, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα είναι πάνω από 20%, κάτι που οι «δημοσκόποι» του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν για τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα, στους στενούς συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα προβάλλουν την εμπειρική τους εκτίμηση ότι όσο τρέχει ο χρόνος η φθορά της κυβέρνησης θα πολλαπλασιάζεται και η πτώση των ποσοστών θα είναι θεαματική, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χειρότερη κατάληξη από το ΠΑΣΟΚ.
Κεντρώο άνοιγμα ή έντιμο «αντίο»
Το παράδοξο με όσα καταγράφονται στις μυστικές δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, και αυτό υποχρεώνει τον Αλ. Τσίπρα να εξαντλήσει κάθε περιθώριο παραμονής του στην εξουσία, παίζοντας τα ρέστα του μέχρι τέλους, είναι ότι στην παρούσα φάση αναγνωρίζεται ως «φυσικός ηγέτης» της Κεντροαριστεράς, υπερτερώντας έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών του χώρου, δηλαδή της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη, που υποτίθεται ότι διεκδικούν την πολιτική εκπροσώπηση αυτής της κοινωνικής βάσης. Σε μία από τις σχετικές «μυστικές» δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί η δημοφιλία του Αλ. Τσίπρα στον χώρο της Κεντροαριστεράς ξεπερνά το 30%. Ετσι, δίνονται λαβές στο Μέγαρο Μαξίμου για συνέχιση των επιθέσεων φιλίας προς τις κομματικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού», ώστε όταν έρθει η ώρα της τελικής αναμέτρησης στις κάλπες οι ψηφοφόροι να βρεθούν ενώπιον του διλήμματος «Τσίπρας ή Μητσοτάκης;».
Ωστόσο, οι δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στις τάξεις της ομάδας των «53» δεν συμμερίζονται ότι το σχέδιο της διεύρυνσης προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, με την αναζήτηση συμμαχιών σε ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι», θα αποδώσει στο τέλος. Επομένως, επιμένουν στην έντιμη επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αντιπολίτευσης, και όχι στην απόλυτη ιδεολογική μετάλλαξή του, με την άνευ όρων προσχώρησή του στον «κυβερνητισμό» μέσα από συμπράξεις με τις δυνάμεις του παλαιού καθεστώτος.