Μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο
<p>Απάντηση του ΥΠΕΘΑ στον Νικήτα Κακλαμάνη</p> <p> </p>
του Γιώργου Λυκουρέντζου
Αισιόδοξα σημάδια για τη μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο φέρνει η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προς απάντηση ερώτησης του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η μείωση των προσφυγικών ροών καταγράφεται τον μήνα Απρίλιο όταν άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ παρά την παρουσία της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τον Μάρτιο το διάστημα εκείνο οι ροές ήταν σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2016 αφίχθησαν στα ελληνικά νησιά 25.871 άτομα. "Με δεδομένο ότι σε μια ελαστική λέμβο επιβιβάζονται κατά μ.ο 50 άτομα συνάγεται ότι αφίχθησαν στα ελληνικά νησιά περί τις 517 λέμβους" αναφέρει το Υπουργείο και προσθέτει ότι το ίδιο διάστημα τα συμμαχικά πλοία εντόπισα 27 λέμβους εκ των οποίων οι εννέα ήταν κενές.
Αντιθέτως , τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας υπήρξαν συνολικά 2.455 αφίξεις.
Σύμφωνα με αναφορά της συμμαχίας , από την έναρξη της δραστηριότητας και των περιπολιών των πλοίων του ΝΑΤΟ στις περιοχές Λέσβου (από 8 Μαρτίου) και Χίου (από 21 Μαρτίου) έχει καταγραφεί η άφιξη στην Ελλάδα 58 λέμβων με μετανάστες εκ των οποίων οι 18 εντοπίστηκαν αρχικά από τα συμμαχικά πλοία. Αντίστοιχα στην Τουρκία επέστρεψαν 35 λέμβοι εκ των οποίων οι 11 μετά από αρχική αναφορά των συμμαχικών πλοίων.
Στο κείμενο της απάντησής του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επαναλαμβάνει ότι η αποστολή της νατοϊκής δύναμης είναι αποκλειστικά η εκτέλεση αναγνωρίσεων και επίβλεψης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και όχι η έρευνα -διάσωση ή η σύλληψη των διακινητών . "Τέλος σας επισημαίνω ότι, ο ρόλος της εν λόγω Δύναμης είναι αποτρεπτικός και επικουρικός προς τις αντίστοιχες εθνικές αρχές και τη FRONTEX, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπισή τους" καταλήγει ο κ. Καμμένος.