Συντονισμός δράσεων μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαίου αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη
<p>Αναλαμβάνει την πολιτική διαπραγμάτευση ο Τσίπρας </p>
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις εννέα το βράδυ της Τρίτης, η σύσκεψη που είχε συγκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επί τάπητος τέθηκαν οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαίου. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός καθώς από τη μια κυριαρχεί η επιθυμία να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ενώ από την άλλη πλευρά επιζητάται η έναρξη των συζητήσεων για το χρέος.
Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τις αμέσως επόμενες μέρες -και ενώ θα συνεχίζονται στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πάρει πάνω του το κομμάτι της πολιτικής διαπραγμάτευσης, ενώ ο κ. Τσακαλώτος θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη αποτυπώθηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση με αφορμή το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β' εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως προκύπτει από τη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Επιπλέον, εξαιρετικά θετικές κρίνονται οι δηλώσεις των Πιέρ Μοσκοβισί και Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.
Τέλος, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία: «Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στην πρόταση της για τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού περιστολής δαπανών και όχι στην κωδικοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, όπως ζητάει το ΔΝΤ.