Ποτάμι: "Οι ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ αντάλλαξαν 5,4 δις μέτρα και ένα αέναο μηχανισμό περικοπών και εποπτείας, με παράταση της εξουσίας τους"
<p>Πως αξιολογεί η Σεβαστουπόλεως τα αποτελέσματα του Eurogroup</p>
To Ποτάμι μέσω ενός μακροσκελούς κειμένου αναφέρεται στα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας. Από τη Σεβαστουπόλεως μεταξύ άλλων τονίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ αντάλλαξαν 5,4 δισ μέτρα και ένα αέναο μηχανισμό περικοπών και εποπτείας, με παράταση της εξουσίας τους
Συγκεκριμένα στην άτυπη ενημέρωση επισημαίνεται ότι "η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει. Για να «στρωθεί ο δρόμος» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup) πρέπει μέχρι τις 24 Μαΐου:
- Θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα 1,8 δις που αφορούν έμμεσους φόρους και παρεμβάσεις στους μισθούς του δημοσίου. Προφανώς λοιπόν αναμένεται άμεσα να έρθουν προς ψήφιση τα μέτρα όπου μεταξύ άλλων έχουμε αυξήσεις του ΦΠΑ από 23 % σε 24 %, αυξήσεις στους ειδικούς φόρους καυσίμων, στην κινητή τηλεφωνία, στα ξενοδοχεία κ.α., τα οποία λόγω της φύσης τους θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές και θα λεηλατήσουν το εμπόριο και την οικονομία.
- Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων δανείων» (με προσωρινή μόνο εξαίρεση για μικρά δάνεια πρώτης κατοικίας)
- Θα πρέπει να δημιουργηθεί το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και να ολοκληρωθεί η μεταφορά συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε αυτό
Επιπλέον το Ποτάμι τονίζει ότι "η λύση για το χρέος αφορά μια ασαφής ελάφρυνση και «σαλαμοποιείται» σε 3 δόσεις υπό όρους προκειμένου να ικανοποιηθούν τόσο οι εταίροι μας αλλά και το ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα:
- Οι παρεμβάσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνεται σε αυτές το «κούρεμα» και η μετατροπή των επιτοκίων των δανείων σε σταθερά από κυμαινόμενα.
- Οι όποιες παρεμβάσεις θα έχουν μοναδικό στόχο την αναχρηματοδότηση των χρεολυσίων και όχι την επιστροφή στην ανάπτυξη.
- Η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών από τα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων (SMP και ANFA), που είχε διασφαλισθεί το 2012 και είχε συντελεστεί μέχρι το 2015 (χάθηκε λόγω της καταστροφικής περσινής διαπραγμάτευσης), τώρα απλώς θα εξεταστεί ως ενδεχόμενο σε σχέση με την πορεία του προγράμματος.
Παράλληλα, τονίζεται ότι "η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% του ΑΕΠ έως το 2030 τουλάχιστον κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μονιμοποιούν τη λιτότητα", ενώ προστίθεται ότι "οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τον μηχανισμό αυτόματων δημοσιονομικών διορθώσεων καταλύουν και καθιστούν άχρηστη με τον πιο εμφατικό τρόπο την μεγαλύτερη στιγμή του κοινοβουλευτικού έργου που δεν είναι άλλη από την κατάθεση και την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός θα επανεξετάζεται και πιθανόν θα ανατρέπεται κάθε Μάϊο και αυτό θα γίνεται μέσω της EUROSTAT. Από την αναθεώρηση δεν θα εξαιρούνται σε καμιά περίπτωση περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή της ώστε ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών να έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί ορισμένες κατηγορίες δαπανών από τις αυτόματες περικοπές στη βάση ισοδύναμων μέτρων. Θα μπορεί ωστόσο εν συνεχεία να διαπραγματεύεται τον περιορισμό των περικοπών και την αντικατάστασή τους με επιπλέον φόρους".
Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται ότι "οι περικοπές θα ενεργοποιούνται με Προεδρικό Διάταγμα χωρίς να έρχονται στη Βουλή (!)". Επίσης σημειώνεται ότι "ο μηχανισμός αυτόματων δημοσιονομικών διορθώσεων θα έχει ισχύ έως το 2018, ή θα έρθει για να μείνει και στη συνέχεια δεσμεύοντας όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις;
Τέλος η άτυπη ενημέρωση καταλήγει λέγοντας ότι "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό παίκτη στο ελληνικό ζήτημα παρά τους λεονταρισμούς της κυβέρνησης. Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα την τελική του στάση σε σχέση με το χθεσινό Eurogroupκαι είναι πιθανό να εγείρει και άλλες απαιτήσεις".