Ανατροπή έρχεται σε δέκα μέρα στο πανηγυρικό σκηνικό που έστησε η κυβέρνηση καθώς έρχεται στην Βουλή για ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο περιμένει τους Έλληνες πολίτες μεγάλη φοροκαταιγίδα ύψους 1,8 δισ ευρώ για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει και να ψηφίσει (το μεθεπόμενο σαββατοκύριακο λένε οι πληροφορίες) το πολυνομοσχέδιο, μέσα στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι εκκρεμότητες, η διευθέτηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική συμφωνία στο eurogroup της 24ης Μαΐου. Η νέα βροχή έμμεσων φόρων – κατ’ επιταγήν της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – ύψους 1% επί του ΑΕΠ, πρέπει να είναι πειστική για την αποδοτικότητά της, ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα, ενώ στο ίδιο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα και για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα προβλέπονται και τα σχετικά με τον «κόφτη».

Η κυβέρνηση δίνει μάχη στο παρασκήνιο ώστε αυτός ο λεγόμενος «κόφτης» να μην διαφέρει ιδιαίτερα από τα όσα προβλέπονται και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Επιδιώκει να λειτουργεί μία φορά κάθε χρόνο και συγκεκριμένα την άνοιξη με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, μετά τη δημοσιοποίηση των οποίων ο εκάστοτε υπουργός θα έχει ένα δεκαήμερο για να κάνει τις όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις χρειάζονται εφόσον υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση στα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να περιγράφονται στην τωρινή συμφωνία όσα γίνεται πιο γενικά οι τομείς επί των οποίων θα μπορεί να παρέμβει ο υπουργός και να κόβει δαπάνες για αυτή τη δημοσιονομική διόρθωση, ώστε να αποφύγει το Μαξίμου την κριτική πως θα την πληρώνουν αναπόφευκτα οι μισθοί και οι συντάξεις σε αυτή την περίπτωση.