Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός μετά την αξιολόγηση
<p>Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα<br /> </p>
Στο κρισιμότερο σημείο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων βρίσκεται η χώρα, κάτι που ομολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του ΣΕΤΕ δίνοντας τον δραματικό τόνο στις εξελίξεις που έρχονται, αλλά και την αναγκαία προσοχή με την οποία κυβέρνηση και πολιτική εξουσία θα πρέπει να δράσουν.
Το επόμενο δεκαήμερο κρίνεται ιδιαίτερα καθοριστικό για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς θα κριθεί το θέμα της αξιολόγησης, αλλά και τα επίπονα μέτρα που έρχονται μέσω του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, προς ψήφιση, τα οποία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαστικά και ότι λήφθηκαν κάτω από την πίεση των δανειστών.
Ο πρωθυπουργός, που ισχυρίζονταν ότι «εμείς θα παίζουμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι δανειστές στους δικούς μας ρυθμούς» τώρα επικαλείται την σκληρότητά τους προκειμένου να περάσει τα μέτρα στη Βουλή και μάλιστα χωρίς απώλειες όπως υπολογίζει.
Την ίδια στιγμή ωστόσο η στροφή προς το εσωτερικό της χώρας, αλλά και την καθημερινότητα κρίνεται αναγκαία, με το Μέγαρο Μαξίμου να αφήνει πια ανοιχτές και ασχολίαστες τις διαρροές περί ανασχηματισμού, ο οποίος είναι δεδομένο ότι ενισχύει την συνοχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, κι ότι αυτός θα πραγματοποιηθεί μετά την αξιολόγηση.
Τα σενάρια περί ανασχηματισμού οργιάζουν και η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πως στην παρούσα φάση γίνονται συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός ακούει τις εισηγήσεις των εξ’ απορρήτων συνεργατών του, πλην όμως «όλα αυτά γίνονται στο πόδι». Δηλαδή, πέραν του ότι διατυπώνονται απόψεις, επί της ουσίας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Τα ενδεχόμενα επομένως, όπως διαμορφώνονται, είναι τα εξής:
• Ο πρωθυπουργός προχωρά σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά την 24η Μαΐου, ώστε να έχει μπροστά του «καθαρό» τοπίο για να υλοποιήσει τη στρατηγική της επόμενης μέρας
• «Παγώνει» τον ανασχηματισμό για μετά το δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σενάριο βέβαια που δεν είναι τόσο ισχυρό, με δεδομένο ότι το Συνέδριο θα διενεργηθεί προς τα τέλη Ιουνίου (ή αρχές Ιουλίου), οπότε δεν ενδεικνυται μέσα στο κατακαλόκαιρο
• Προχωρά σε ένα γενναίο ανασχηματισμό το Σεπτέμβριο, με το σκεπτικό, όπως του εισηγούνται «ότι οι υπουργοί όλο αυτό το διάστημα είχαν δεμένα χέρια λόγω της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης και δεν μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν το έργο τους».