Οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως οι διατάξεις για τον λεγόμενο δημοσιονομικό «κόφτη» θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο ως τροπολογία και όχι ως άρθρα στο βασικό πολυνομοσχέδιο «για λόγους τεχνικής επεξεργασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διατάξεις για το Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί στις συζητήσεις με τους θεσμούς και ως εκ τούτου η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης αποφάσισε να μην τις συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει αύριο Τετάρτη στη Βουλή.

Με την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι Βρυξέλλες και Αθήνα φαίνεται ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα στα μέτρα του «κόφτη» και έτσι αυτός δεν θα περιλαμβάνεται στο πολυαναμενόμενο πολυνομοσχέδιο, όπως ανέφερε η αρχική ενημέρωση του Μαξίμου.

Η ελληνική πλευρά θέλει, σε περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Eurostat κάθε Απρίλιο, τότε να αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών ποιες περικοπές θα γίνονται τις οποίες θα προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενεργοποιώντας τον «κόφτη». Αν δεν το πράξει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, τότε θα αποφασίζουν κατά το δοκούν οι δανειστές ποιες θα είναι οι περικοπές.
Αντιθέτως, οι δανειστές – και δη το ΔΝΤ – εμμένουν να περιγράφονται ευκρινώς και από τώρα τα πεδία των δαπανών από τα οποία θα γίνεται κατά προτεραιότητα η περικοπή δαπανών.