Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα Παραπολιτικά

«Και τώρα τρέχουμε». Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του πριν από λίγες μέρες σε κλειστή σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του, όπου συζητούσαν τις κινήσεις της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία.

«Εχουμε μπροστά μας τρία μεγάλα στοιχήματα για να βγει η χώρα από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά. «Την καθημερινότητα των πολιτών, το θέμα της ανάπτυξης και τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο…».  Σύμφωνα με πληροφορίες, την επομένη του Eurogroup ο Αλ. Τσίπρας θα συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να δώσει ένα πρόγραμμα εξήντα ημερών, το οποίο θα επιβλέπει ο ίδιος, αλλά και οι στενοί του συνεργάτες, καθώς μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να έχει δοθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι κάτι αλλάζει. Οτι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι μεν σκληρά, ήταν ωστόσο αναγκαία για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Εκτός αυτού, το φθινόπωρο ξεκινάει και η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση, που προβλέπεται να είναι δύσκολη και επώδυνη. Αρα μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν γίνει κινήσεις που να σηματοδοτούν την ηρεμία και την… κανονικότητα στη χώρα, ενώ οι υπουργοί που θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση στη νέα διαπραγμάτευση θα πρέπει να αντιπαρατεθούν στους υποστηρικτές των ομαδικών απολύσεων.

Η φράση αυτή του πρωθυπουργού (σ.σ.: «Και τώρα τρέχουμε») είναι και ένα έμμεσο μήνυμα στους «προβληματικούς» υπουργούς, οι οποίοι εμφανίζονται να μην προχωρούν τα θέματά τους με την ταχύτητα που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ότι τα ψέματα τελείωσαν και θα πρέπει να αρχίσει γρήγορα η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Καθώς, μάλιστα, από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το χρέος (παρά μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης, η δέσμευση για εκταμίευση της δόσης και ένα σαφέστερο χρονοδιάγραμμα για το χρέος), το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κτίσει τη λογική της ελπίδας πάνω σε κινήσεις που θα αλλάξουν, έστω και στο ελάχιστο, την καθημερινότητα των πολιτών ή θα δημιουργήσουν προσδοκίες για το άνοιγμα της αγοράς εργασίας.

Στο τρίπτυχο «καθημερινότητα-ανάπτυξη-ιδιωτικοποιήσεις» θα στηρίξει, λοιπόν, όλη του τη ρητορική για τις θυσίες που αναγκάστηκε να κάνει ο ελληνικός λαός, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, αποδεχόμενος το τρίτο Μνημόνιο. Εχοντας εντοπίσει, μάλιστα, σε ποια θέματα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία, θα στρέψει την προσοχή του στην Υγεία, στην πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά και στο πώς θα προχωρήσει το ΕΣΠΑ, για να αρχίσουν να κινούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στηρίξει πολλές ελπίδες και στα επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πάρει με το κλείσιμο της αξιολόγησης η χώρα, με τα οποία το Δημόσιο θα αποπληρώσει τους πολίτες, προκειμένου να αρχίσει να κινείται η αγορά.

Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη, αναλόγως του πώς πηγαίνουν τα έσοδα, να γίνει και μια καινούργια ρύθμιση χρεών, ώστε να ανακουφιστούν πολλοί από τους οφειλέτες του Δημοσίου. Το επόμενο διάστημα, επίσης, θα προχωρήσουν τα νομοσχέδια που αφορούν την Υγεία, τις αδήλωτες καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει, πάντως, προσωπική εικόνα για το ποιοι υπουργοί δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, ποιοι δημιουργούν προβλήματα από αβλεψία, επιπολαιότητα ή άγνοια και ποιοι είναι αδιάφοροι μπροστά στις πιέσεις που έχει δεχθεί η κυβέρνηση από τους δανειστές όλο το τελευταίο διάστημα. Οι εκτιμήσεις αυτές τους αφορούν όλους, πέρα από την πορεία τους στο κόμμα και την παρουσία τους στο αριστερό κίνημα διαχρονικά.

Από την άλλη, θα επιβραβευθούν όσοι έδωσαν μάχη τη δύσκολη στιγμή, αναλαμβάνοντας ένα έργο που και δεν πίστευαν και δεν ήθελαν να φέρουν εις πέρας. Στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας αυτούς τους τρεις μήνες δίνει σε όλους μια τελευταία ευκαιρία να δείξουν εάν μπορούν, εάν θέλουν και εάν έχουν όραμα για τη χώρα, εφαρμόζοντας με μια διαφορετική αντίληψη δύσκολα μνημονιακά μέτρα.

Ετσι, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε όλα δείχνουν ότι θα γίνει ο επόμενος ανασχηματισμός (στον οποίο θα μετέχουν και τεχνοκράτες ή πολιτικά πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ), ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατασταλάξει στο ποιοι του κάνουν από την τωρινή κυβέρνηση, αφού θα έχουν εργαστεί υπό κανονικές συνθήκες, και όχι κάτω από την πίεση και τα «όχι» των δανειστών.  

Το σενάριο του καλοκαιριού

Ο ανασχηματισμός εξαρτάται και από το πότε θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο κομματικός μηχανισμός προλάβει να διοργανώσει το συνέδριο στις αρχές Ιουλίου, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ανασχηματίσει την κυβέρνησή του μέσα στο καλοκαίρι.

Συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο μάλλον είναι δύσκολο, καθώς με την ανακοίνωση του νέου σχήματος θα θελήσει να δώσει και μια ανάσα πνοής στην κυβέρνηση και στο κόμμα του, που το τελευταίο διάστημα έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου εξαιτίας των σκληρών μνημονιακών μέτρων.

«Με την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλεισμού ικανών ανθρώπων, από όπου και αν προέρχονται», λένε οι στενοί συνεργάτες του. «Αρα, όποιες κινήσεις και αν γίνουν, το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να τις επικοινωνήσει στους πολίτες. Ο κόσμος πρέπει να βγει από τη μιζέρια και την εσωστρέφεια και να πειστεί ότι πλέον κάτι πάει να αλλάξει στη χώρα. Οτι υπάρχει ελπίδα».