Κυβέρνηση: Φοβούνται αποδυνάμωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
<p>Στο προσκήνιο οι εσωτερικές διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος μετά την παραίτηση Κατριβάνου</p>
Καζάνι που βράζει είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πολλοί βουλευτές, αλλά ακόμη και υπουργικά στελέχη δεν αντιδρούν αρνητικά απέναντι στην τακτική της Βασιλικής Κατριβάνου, δηλαδή να καταψηφίσει τα μέτρα και έπειτα να παραιτηθεί. Η πρώην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την εξωτερίκευση των εσωτερικών διαφωνιών στο κυβερνών κόμμα.
Η τακτική της Βασιλικής Κατριβάνου φέρνει στο προσκήνιο τις υπαρκτές διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για κορυφαίες πολιτικές που θα αναγκαστεί στη συνέχεια να υλοποιήσει το Μαξίμου, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα προτιμούσαν, από τη στιγμή που η κυρία Κατριβάνου δεν πείστηκε να υπερψηφίσει το σύνολο του πολυνομοσχεδίου, να παραιτηθεί πριν την ψηφοφορία. Το γεγονός ότι δεν το έπραξε, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της με την καταψήφιση συγκεκριμένων άρθρων προκαλεί τώρα φόβους ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτυχθεί ένα κύμα αντιδράσεων σε κυβερνητικές επιλογές στη συνέχεια. Με δεδομένο μάλιστα ότι από το καλοκαίρι κιόλας θα αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, γίνεται σαφές ότι κάθε κυβερνητική ενέργεια, ιδίως σε κρίσιμους κοινωνικά τομείς και για δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κινητοποιηθεί στο παρελθόν ενάντια στην πώλησή τους, θα υπάρξει αναμέτρηση με άγνωστες συνέπειες.
Σε κάθε περίπτωση και επειδή η κυρία Κατριβάνου ανήκει στην ομάδα των 53+, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Η άτυπη συμφωνία ανάμεσα στην ηγεσία και την πολυπληθή αυτή τάση, που επιδιώκει να εκφράσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, είναι ότι όποιος διαφωνεί παραιτείται και φεύγει χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβερνητική πορεία. Με την κίνησή της όμως η πρώην βουλευτής τήρησε μόνο τη μισή συμφωνία, αφού τελικά προκάλεσε πολιτικό πρόβλημα, όπερ σημαίνει ότι η ισορροπία ανάμεσα στα δύο μέρη είναι ευμετάβλητη και ρευστή και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα είναι διαχειρίσιμη στη συνέχεια.