Της Ελένης Καλογεροπούλου

Λίγες ώρες πριν την από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίζονται με σφοδρότητα οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. Μοιραία η Ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους και προσδοκά τουλάχιστον να λάβει από την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ μια καλή δήλωση που θα μιλά για την έναρξη των συνομιλιών για το θέμα του χρέους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά στην χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη η Γερμανίδα Καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια καλύτερη εξέλιξη απ’ αυτή που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση και στο θέμα του χρέους.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως ετοιμάζεται να πανηγυρίσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες θα είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό το οποίο επρόκειτο να λάβει η χώρα μας ως βοήθεια αρχικά.

Έτσι τις επόμενες ημέρες, μπορεί και αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τους υπουργούς του να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα φανούν στη Βουλή τουλάχιστον δέκα νομοσχέδια τα οποία θα αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Μεταξύ αυτών ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, τα αδήλωτα κεφάλαια, το σχέδιο για την κοινωνική οικονομία κ.α.

Με την κίνηση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά να χαμηλώσει και τις αντιδράσεις οι οποίες υπάρχουν μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των σκληρών νομοθετημάτων που ψήφισαν τον τελευταίο μήνα. Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν πολύ καλά ότι τουλάχιστον μια ομάδα από δέκα βουλευτές βρίσκονται στα όριά τους καθώς υπερέβησαν εαυτόν ψηφίζοντας τα δύσκολα νομοσχέδια ασφαλιστικό και φορολογικό προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση.