Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, αναφορικά με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε off shore εταιρείες. Συγκεκριμένα ο κ. Καστανίδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε μεταξύ άλλων ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης δίνει συχωροχάρτι σε υπουργούς και βουλευτές που είχαν συμμετοχή σε offshore εταιρείες.

«Ο νόμος αυτός θα ισχύσει έστω και για μία ημέρα και άρα εφαρμόζεται, αίρει το αξιόποινο της πράξης και όποιος έχει offshore εταιρεία θα την γλιτώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι δυνατόν να φέρνουμε νόμο που να επιτρέπει σε πολιτικούς, δικαστές, διοικητές τραπεζών και αλλά δημόσια πρόσωπα αυτού του επιπέδου να έχουν offshore;» διερωτήθηκε στη συνέχεια. 

Υπενθυμίζεται ότι από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, εμπνεύστηκε το νόμο 3849 που ψηφίστηκε το 2010 με ευρεία πλειοψηφία από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος αυτός, απαγόρευε καθολικά την συμμετοχή υπουργών και βουλευτών σε offshore. Προέβλεπε μάλιστα – εκτός των χρηματικών ποινών – και πολιτική επίπτωση, την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα του όποιου παραβάτη.

Τέλος υπενθύμισε ότι ο νόμος είχε ενεργοποιηθεί δύο φορές: Μια με τον υφυπουργό Γ. Βερνίκο που παραιτήθηκε και μία πιο πρόσφατα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλη.