Ανασχηματισμός: "Σκανάρει" υπουργούς και συνεργάτες ο Τσίπρας
<p>Δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου για Δραγασάκη, Φλαμπουράρη και τρίμηνη επιτήρηση για όλους</p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ο Τσίπρας σε ρόλο Σόιμπλε! Υπό επιτήρηση θέτει τους υπουργούς του για τους επόμενους τρεις μήνες ο πρωθυπουργός, καθώς έχει διαπιστώσει δυσλειτουργίες, αρρυθμίες και κωλυσιεργίες σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο. Εχοντας αντικαταστήσει το κλασικό μπλοκάκι των πρωθυπουργών -μέσα στο οποίο καταγράφουν τις επιδόσεις των συνεργατών τους- με ένα laptop, ο Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει ήδη τη βαθμολογία των γραπτών εξετάσεων και τώρα περιμένει τα… προφορικά.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός, θορυβημένος από τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου στην ελληνική κοινωνία και έχοντας στα χέρια του τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να έχει απολέσει την πρώτη θέση, αλλά και τη διαφορά του με τη Ν.Δ. να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, έχει αποφασίσει να αλλάξει το στυλ του «καλού παιδιού», βάζοντας σε εφαρμογή τις σκληρές πρακτικές που έμαθε από τους δανειστές. Η λογική πλέον που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι όποιος δεν κάνει να πάει σπίτι του, ενώ συνοδεύεται και από τη γνωστή φράση «Τόπο στα νιάτα». Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πια πεισμένος ότι θα πρέπει να εμπιστευτεί νέους ανθρώπους, που έχουν όρεξη για δουλειά και πιστεύουν σε αυτό το μεγάλο στοίχημα.
Ετσι, έχει βάλει μπροστά ένα σχέδιο αναμόρφωσης του κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να αντιστρέψει το κακό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία εξαιτίας των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η του μηνός. Μόνο που γι’ αυτές τις αλλαγές θα έχει στα χέρια του στοιχεία για τις μέρες και τα έργα του κάθε υπουργού. ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Ο κ. Τσίπρας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον βηματισμό της, καθώς ακόμα και θέματα τα οποία μπορούσαν να έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό βρίσκονται πίσω, με αποτέλεσμα να εντείνουν την κακή εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη για την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες υπουργών: Αυτοί που δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν πράγματα εξαιτίας της διαπραγμάτευσης, καθώς το αντικείμενό τους ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μνημονιακές εξελίξεις, και οι εφησυχασμένοι. Αυτοί δηλαδή που κρύφτηκαν πίσω από τις εξελίξεις και δεν προχώρησαν τα θέματα που είχαν σε προτεραιότητα στα υπουργεία τους και τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τις μνημονιακές εντολές.Μία ακόμη διαπίστωση που έχει κάνει ο Αλ. Τσίπρας είναι ότι και οι υπουργοί της «διεύρυνσης» τελικά δεν «τράβηξαν» τόσο πολύ, αντίθετα με κάποια κομματικά στελέχη, τα οποία μπορεί να είχαν μειωμένες περγαμηνές, κατάφεραν ωστόσο να ανταποκριθούν με επιτυχία σε δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές.
Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τον πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα είναι το τι θα κάνει στον επόμενο ανασχηματισμό με δύο από τους πιο στενούς του συνεργάτες, τον Αλέκο Φλαμπουράρη(φωτ.) και τον Γιάννη Δραγασάκη. Οπως είναι γνωστό, με τον κ. Φλαμπουράρη οι σχέσεις του είναι κάτι παραπάνω από φιλικές. Είναι πατρικές, αφού τα παιδιά του Αλέξη Τσίπρα τον φωνάζουν παππού.
Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι ο υπουργός Επικρατείας, παλαιός αριστερός και αγωνιστής, στριμώχνεται λίγο κάτω από το σακάκι του υπουργού, ενώ δεν μπορεί εύκολα να αντιπαρέλθει το γεγονός ότι η Αριστερά, για την οποία πάλευε όλα αυτά τα χρόνια, έφερε ως κυβέρνηση το τρίτο Μνημόνιο. Το σίγουρο είναι ότι ο… παππούς θα αποφασίσει μόνος του τι θέλει να κάνει. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο κ. Δραγασάκης, για τον οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αρκετή γκρίνια για τη στάση του καθ’ όλη την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Τον κατηγορούν ότι πάντα επιλέγει να κινηθεί εκ του ασφαλούς, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχει αφήσει ανεξέλεγκτο τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μάλιστα εσχάτως εμφανίζεται σε σενάρια δημιουργίας νέου κομματικού φορέα.
Χωρίς συντονισμό, πρόγραμμα και ατζέντα
Οι σοβαρότερες γκρίνιες για την κυβερνητική ασυνεννοησία έρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος ισχυρίζονται ότι ο «πρωινός καφές» στο Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει... αγγλικό τσάι το απόγευμα, αφού, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση λειτουργεί ασυντόνιστα, χωρίς πρόγραμμα και ατζέντα, βαδίζοντας στην πραγματικότητα στα τυφλά και παρακολουθώντας απλώς την επικαιρότητα και τις εξελίξεις.
Ετσι, πολλές φορές τα γεγονότα την ξεπερνούν, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις της να είναι αλλοπρόσαλλες, αντιφατικές, ενοχικές και εντέλει σπασμωδικές, δίνοντας στην κοινή γνώμη την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μια εικόνα την οποία στη συνέχεια καλούνται να διαχειριστούν τα κομματικά στελέχη, τη στιγμή που η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη εξαιτίας των σκληρών μνημονιακών μέτρων στην κοινωνία.
Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το πρόσφατο αλαλούμ με τις offshore εταιρείες αλλά και τον ΦΠΑ στα νησιά έφερε στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα συντονισμού που υπάρχει στο Μαξίμου, όπου οι αρμοδιότητες των συνεργατών του Αλ. Τσίπρα αλληλοσυγκρούονται, ενώ, από την άλλη, κανείς δεν αναλαμβάνει τις πραγματικές ευθύνες για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Επισημαίνουν, για παράδειγμα, ότι είναι τουλάχιστον τραγελαφικό το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών να λέει ότι ο ΦΠΑ θα ισχύσει κανονικά, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Βουλής έλεγε ότι είναι αντισυνταγματικός.
Αποδίδουν, δε, αυτή την πολυφωνία στο γεγονός ότι ο Νίκος Βούτσης έχει κοπεί από τον «πρωινό καφέ» και δεν έχει καμία ενημέρωση για τα θέματα της επικαιρότητας. Ακόμα, αναφέρουν ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνεργάτες του πρωθυπουργού να κάνουν δηλώσεις χωρίς καμία λογική, χωρίς κανένα επιχείρημα και τελικά να κάνουν περισσότερο κακό από το εάν επέλεγαν τη σιωπή.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η οποία μόλις προχθές είπε ότι «μόνο αυτοί που πίνουν, καπνίζουν και πάνε για καφέ θα επιβαρυνθούν από τα μέτρα», η Αννα Βαγενά, που θυμήθηκε την τουρκοκρατία για να αντικρούσει τα 99 χρόνια του Υπερταμείου, η Ευαγγελία Καρακώστα, που αποκάλεσε τους συνταξιούχους που έπαιρναν το ΕΚΑΣ φοροφυγάδες, αλλά και η Μαρία Θελερίτη, που είπε ότι οι πρόσφυγες τόνωσαν τις τοπικές οικονομίες. Γκρίνια υπάρχει και για την παρουσία του Νίκου Καρανίκα στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού, όπως λένε στελέχη του κόμματος, με τις καθημερινές του δηλώσεις δίνει τροφή για σχόλια στην κοινή γνώμη, καθώς είναι στοχοποιημένος από μερίδα των ΜΜΕ, που παρακολουθούν κάθε του κίνηση.
Ταυτόχρονα, μέσα από αυτές τις δυσλειτουργίες αναδεικνύονται και τα προβλήματα που υπάρχουν στο επικοινωνιακό πεδίο, αφού, όπως λέγεται, η επαφή των παροικούντων τα υπόγεια του Μαξίμου δεν είναι και η καλύτερη με όσους βρίσκονται εγκατεστημένοι στο ισόγειο. Με λίγα λόγια, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης πολλές φορές εμφανίζεται να πρέπει να υπερασπιστεί θέσεις και απόψεις ενώ την ίδια στιγμή με συνεντεύξεις τους κορυφαία στελέχη της βρίσκονται σε άλλη λογική.
«Τρεις Δημήτρηδες» σε ρόλο Big Brother
Τρεις Δημήτρηδες, οι οποίοι τυγχάνει να είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, έχουν αναλάβει την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου για το επόμενο διάστημα: Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Δημήτρης Παπαγιαννάκος, και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου, Δημήτρης Λιάκος.
Ο καθένας από αυτούς θα έχει τον ρόλο του, αλλά την τελική ευθύνη για τη διαχείριση ενός προβλήματος θα την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τριάδα θα λειτουργεί ως κρίκος, αφού ο κ. Λιάκος θα ελέγχει όλα τα παραγωγικά υπουργεία για το πώς προχωρούν τις υποχρεώσεις τους, ο κ. Παπαγιαννάκος θα έχει την πλήρη εικόνα για το πώς βαδίζουν και ποια νομοσχέδια προχωρούν όλα τα υπουργεία, ενώ ο κ. Τζανακόπουλος θα είναι αυτός που θα επικοινωνεί με τον εκάστοτε υπουργό, προκειμένου να του εφιστά την προσοχή για τα θέματα του υπουργείου του, τα οποία δεν προχωρούν όπως πρέπει.
Ηδη ο κ. Παπαγιαννάκος έχει φτιάξει έναν αναλυτικό κατάλογο, στον οποίο βρίσκονται όλα τα υπουργεία και τα θέματα τα οποία είναι σε εκκρεμότητα. Ετσι, εάν κάποιος υπουργός στα τέλη του Ιουνίου δεν έχει προχωρήσει τα νομοσχέδια τα οποία θα έπρεπε να έχει φέρει στη Βουλή, θα μπαίνει στο «κόκκινο» και προφανώς τον Σεπτέμβριο θα μείνει «μετεξεταστέος». Η αλήθεια είναι ότι η ύπαρξη αυτού του άτυπου συντονιστικού οργάνου έχει ενοχλήσει κάποιους υπουργούς, οι οποίοι όμως αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα που μπορούν να κάνουν είναι λίγα και συγκεκριμένα καθώς ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την εικόνα που δίνει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.
Το αποκορύφωμα μάλιστα της ενόχλησής του ήρθε από την υπόθεση των offshore εταιρειών, όπου κανένας δεν είχε προνοήσει να ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα για ένα τέτοιο θέμα, το οποίο άγγιζε ευαίσθητες πτυχές της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επίσης λέγεται, κανείς από το επιτελείο του δεν του έδωσε την ακριβή διάσταση που είχε πάρει το θέμα στην κοινωνία μέχρι και αργά το βράδυ της Κυριακής. Ετσι, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να υπαναχωρεί μπροστά στις πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αντί να υποστηρίξει το νομοθέτημα που είχε φέρει εξαρχής και ήταν εναρμονισμένο με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Κάποιοι πάντως ισχυρίζονται ότι το φιάσκο της προηγούμενης εβδομάδας, που μετατράπηκε τελικά σε επιτυχία μετά τη στάση της Ν.Δ., δεν θα είχε πάρει αυτές τις διαστάσεις εάν, για παράδειγμα, το σχετικό νομοθέτημα έβαζε μέσα στις διατάξεις του και το θέμα του περιουσιολογίου.