Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Δυναμικό comeback στα «γαλάζια» εσωκομματικά δρώμενα και κατ’ επέκταση στο πολιτικό προσκήνιο ετοιμάζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., μετά την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την 11η Ιανουαρίου, επέλεξε να αποτραβηχτεί από την κομματική καθημερινότητα, ενώ οι μετρημένες εμφανίσεις του στη Βουλή χαρακτηρίζονταν από απόλυτη διακριτικότητα, μια και απέφευγε επισταμένως τα πηγαδάκια που παραδοσιακά προσελκύουν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικό της ανάγκης του για «αποτοξίνωση» από τα πολιτικά πράγματα ήταν το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι όποιες επαφές με συναδέλφους του ή τους παραδοσιακούς του φίλους από τους κόλπους του στελεχιακού δυναμικού όχι μόνο ήταν περιορισμένες, αλλά λάμβαναν χώρα κάτω από άκρα μυστικότητα, κυρίως στο γραφείο του στο Κοινοβούλιο. Μάλιστα, για αρκετό καιρό, ο άλλοτε τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας προτιμούσε να απομονωθεί στις εξοχικές κατοικίες που διατηρεί σε Αράχωβα και Ερμιόνη, ή ακόμη και στο εξωτερικό.

Εσχάτως, και κυρίως από το συνέδριο της Ν.Δ. και μετά, ο «Βαγγέλας» δείχνει ξεκάθαρες τάσεις ολικής επαναφοράς. «Εχουμε πολλά να πούμε, μην ανησυχείτε», έλεγε στη διάρκεια της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας σε όσους τον πλησίαζαν για να τον ρωτήσουν αν και πότε θα δώσει και πάλι ισχυρό στίγμα. Πολύ σύντομα οι απορίες λύθηκαν, με αφορμή την επικριτική στάση της Συγγρού έναντι της πολυσυζητημένης δήλωσης του Προκόπη Παυλόπουλου περί νομίσματος και ανάγκης να υπηρετεί τον άνθρωπο. Σε μια κίνηση που, εκτός των άλλων, ερμηνεύτηκε και ως απάντηση του καραμανλικού πυρήνα στη μητσοτακική ηγεσία της Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης προχώρησε σε διαρροές με τις οποίες διαφοροποιείτο από την επίσημη κομματική γραμμή, στηρίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με τον τρόπο αυτό, πήρε επί της ουσίας θέση για το βαρομετρικό χαμηλό που επικρατεί στις σχέσεις των κ. Παυλόπουλου και Μητσοτάκη, από την εποχή που ο δεύτερος, ως βουλευτής τότε, είχε αποφασίσει να μη δώσει θετική ψήφο στον πρώτο, αναφορικά με την υποψηφιότητά του για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Ο Βαγγέλης θεωρεί τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή και της στενής καραμανλικής ομάδας των στενών συνομιλητών του στην κούρσα για την αρχηγία ως ύψιστη τιμή και πολιτική παρακαταθήκη. Δεδομένων και των άριστων διαπροσωπικών του σχέσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όσο κι αν κάποιοι το ξεχνούν, προέρχεται από τα σπλάχνα της Ν.Δ., δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά», επισημαίνουν τακτικοί συνομιλητές του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Η άποψη αυτή, που εξέφρασε διά της οδού των διαρροών ο κ. Μεϊμαράκης, κάθε άλλο παρά εξέπληξε εκείνους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί. Βλέπετε, οι τελευταίοι ήξεραν πως, παρά την απομάκρυνσή του από την πρώτη γραμμή, η πάλαι ποτέ ψυχή της «γαλάζιας» παράταξης δεν θα μπορούσε να μείνει για πολύ εκτός δράσης, πολλώ γε μάλλον από τη στιγμή που είχαν γίνει δέκτες των εκμυστηρεύσεων και των προβληματισμών του Β. Μεϊμαράκη για τη στρατηγική και την εν γένει εικόνα της Ν.Δ. Δεν θα πρέπει άλλωστε να λησμονείται πως ακόμη και το διάστημα που έθεσε εαυτόν εκτός πρώτης γραμμής, είχε φροντίσει να στείλει τα μηνύματά του απέχοντας από τις διεργασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ (είχε εμφανιστεί αρνητικός στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του για την εν γένει στάση του κόμματος στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών). Παράλληλα, εντύπωση είχε προκαλέσει και η αντικατάστασή του από την Επιτροπή την ημέρα που η Ν.Δ. είχε ζητήσει την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης (και επίσης έντονων καραμανλικών αναφορών), Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Πυκνώνει τις επαφές και σκληραίνει την κριτική του 

Πλέον ο κ. Μεϊμαράκης περνά σε άλλο επίπεδο, ετοιμάζοντας σειρά δημοσίων παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει πυκνώσει τις επαφές με εκπροσώπους του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού και ιδιαίτερα με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τα οποία έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, όπως οι Νικήτας Κακλαμάνης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Βλάχος κ.ά. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η κριτική του κ. Μεϊμαράκη θα επικεντρωθεί αφενός στα εσωτερικά του κόμματος και τη λειτουργία του «εν είδει κλειστού κλαμπ» και αφετέρου στην αντιπολιτευτική ρητορική του κόμματος. Χαρακτηριστική εξάλλου των διαθέσεών του ήταν η άρνησή του να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του λεγόμενου συντονιστικού οργάνου της Ν.Δ., στο οποίο συμμετέχουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του προέδρου. «Δεν έχει ζητηθεί η γνώμη μου για τίποτα εδώ και τόσους μήνες. Κανείς και κυρίως ο πρόεδρος δεν μπήκε στη διαδικασία να επικοινωνήσει μαζί μου. Ποια λοιπόν η χρησιμότητα μιας τέτοιας πρότασης;», φέρεται να αναρωτήθηκε πρόσφατα σε «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό πηγαδάκι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Επιπλέον, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στην κριτική του περί βιασύνης όσον αφορά το αίτημα Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές (που ασκήθηκε επίσης μέσω διαρροών τις προηγούμενες εβδομάδες και έσπευσαν να ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές της Ν.Δ., προεξάρχοντος του Ν. Κακλαμάνη), τονίζοντας πως σε αυτή τη φάση η Ν.Δ. έπρεπε να κινηθεί σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, ενισχύοντας το προφίλ της ως υπεύθυνης ευρωπαϊκής δύναμης.

«Οταν ο Βαγγέλης ήταν πρόεδρος είχε διαμηνύσει πως ναι μεν η Ν.Δ. ψήφισε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου για να αποφύγει η χώρα χειρότερες περιπέτειες, αλλά δεν θα έδινε στον Τσίπρα λευκή επιταγή στο κομμάτι των συζητήσεων με τους δανειστές, περιοριζόμενη σε ρόλο στείρας αντιπολίτευσης. Είχε απαιτήσει τη σύσταση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που σίγουρα θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά, μια και θα έβγαζε μια εικόνα σοβαρότητας στον εξωτερικό παράγοντα.

Εκεί έπρεπε να επιμείνουμε, αφού το επιχείρημα των εκλογών ακυρώθηκε από τις εξελίξεις», υπογραμμίζει «γαλάζιο» στέλεχος της επιρροής Μεϊμαράκη. Οσο για τον χρόνο των παρεμβάσεων του πρώην αρχηγού της Ν.Δ., άνθρωποι του πολιτικού περιβάλλοντός του τον τοποθετούν αμέσως μετά το επίσημο κλείσιμο της αξιολόγησης.