Μόνο η χούντα των συνταγματαρχών έκανε τέτοια δημοψηφίσματα, θυμίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παίρνοντας θέση, ως συνταγματολόγος στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και του δημοψηφίσματος που έθεσε χθες ως ενδεχόμενο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Η αντιπολίτευση, στο ενδεχόμενο αυτό, αντέδρασε σύσσωμη, χρεώνοντας άγνοια και σκοπιμότητα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η συζήτηση περί της πιθανής διενέργειας δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση  χαρακτηρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως «αποπροσανατολιστική» την ώρα μάλιστα του μεγάλου ξεπουλήματος της χώρας, αλλά και της μεγάλης κοινωνικής δυσαρέσκειας που επικρατεί, εξαιτίας τις φορομπηχτικής και ισοπεδωτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Όπως εκτιμάται η  διαδικασία αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη της χώρας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 110 του Συντάγματος, απαιτεί συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και πάντως οι προωθούμενες αλλαγές δεν προβλέπεται και δεν είναι δυνατόν να τίθενται σε δημοψήφισμα.

Γι΄ αυτό και από πολλές πλευρές διατυπώνονταν πολλά ερωτήματα για τη στάση της κυβερνητικής εκπροσώπου: «Άγνοια ή σκοπιμότητα», ήταν το κυριότερο εξ αυτών.

Ειδικότερα στην αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμαιναν ότι «η ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαία», κάτι που όπως ανέφεραν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταστήσει σαφές στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρώτη τους συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο.

Πηγές της Συγγρού υπενθύμιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη στα χέρια του το προσχέδιο με τις «γαλάζιες» προτάσεις για το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, που του παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της επιτροπής που έχει συσταθεί γι΄ αυτό τον σκοπό, βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθεί υπεύθυνα τόσο στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης όσο και στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου κάλεσαν την κυβέρνηση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, που και οι δύο δήλωσαν ετοιμότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μόλις ξεκινήσει η κυβέρνηση τη σχετική διαδικασία.

Βενιζέλος: «Καθεστωτική λογική»

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζοντας τις απόψεις του επί του ζητήματος και με την ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο της αναθεωρητικής διαδικασίας δεν χωρούν «παιχνίδια με τους θεσμούς» και επισημαίνοντας ότι μόνον η δικτατορία των συνταγματαρχών κατέφυγε –και μάλιστα δύο φορές- σε «δημοψήφισμα» για τις συνταγματικές αλλαγές.