Η ουσιαστική επίσημη πρώτη παρουσίαση του προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας αυτού και των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Πάνο Καμμένο στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδηλώσεως με θέμα «Αξιοποίηση των ακινήτων του ΥΠΕΘΑ», που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής. 

    Ο Υπουργός, παρουσία του Προέδρου του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλου, του Γιώργου Ζησιμάτου, ο οποίος «τρέχει» το όλο σχέδιο για λογαριασμό του Υπουργείου, επισήμανε ότι υπάρχει μία τεράστια ακίνητα περιουσία αντικειμενικής αξίας 34 δις.ευρώ, που είναι παντελώς αναξιοποίητη, «οικοπέδων, νησιών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, παλαιών πεδίων βολής, παλαιών αεροδρομίων, λιμανιών, που βρίσκονται στην κατοχή, στην ιδιοκτησία, όχι του ΥΠΕΘΑ, αλλά των ταμείων των στρατιωτικών», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε, που ως τώρα αποφέρουν μόνο 1,5 εκατ.ευρώ ετησίως. Από την περιουσία αυτή επελέγησαν 61 συνολικώς ακίνητα, «καθαρά» χωρίς πρόβλημα, που μπορούν να αξιοποιηθούν αμέσως και χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, ως εξής: 

•    24 ακίνητα για άμεση τουριστική αξιοποίηση. 
•    13 ακίνητα-«φιλέτα» εντός κατοικημένων περιοχών, για άμεση τουριστική – εμπορική ανάπτυξη. 
•    11 ακίνητα για άμεση αξιοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 
•    13 ακίνητα της ΠΑ σε όλη την Ελλάδα για ανάπτυξη (παλαιά αεροδρόμια, παλαιές θέσεις ραντάρ και μονάδων), που έχουν εγκαταληφθεί στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως της ΠΑ . 

Ο Π.Καμμένος, ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν τέσσερις σοβαρές προτάσεις από ξένους επενδυτές, που είναι:

--Για τις νησίδες Φλέβες και Φλεβοπούλα από επιχειρηματίες από το Αμπού Ντάμπι για κατασκευή ριζόρτ, καταδυτικού κέντρου κ.λπ., ύψους 3,6 δισεκατ.ευρώ.
--Για τον Τούρλο Αιγίνης από μεγάλο επενδυτικό όμιλο του Ισραήλ, ύψους 2,4 εκατ.ευρώ.
--Για την Πέρδικα Αιγίνης, ριζόρτ για τη δημιουργία μεγάλου ναυτικού πάρκου κλπ
--Για το Πρασονήσι, στα νότια της Ρόδου, για μεγάλο τουριστικό κέντρο, με δημιουργία αεροδρομίου, λιμανιού κ.λπ.

Η υλοποίηση του προαναφερθέντος προγράμματος από τους υποψήφιους επενδυτές γίνεται πάνω στην εξής βάση. 

Η κυριότητα των εκτάσεων εξακολουθεί να παραμένει στο ΥΠΕΘΑ (μέσω των Ταμείων). Δεν πωλούνται αλλά νοικιάζονται για διάστημα από 50 ως 99 έτη. Για να ξεκινήσει η διαδικασία ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει ένα μίνιμουμ 5% ετησίως επί της αντικειμενικής αξίας της εκτάσεως που τον ενδιαφέρει και μετά για μία εβδομάδα θα υπάρχει στο διαδίκτυο η προσφορά του όπου με «ανοικτά χτυπήματα» τυχόν ανταγωνιστής θα μπορεί να βελτιώνει αυτό το 5% που έχει ήδη κατατεθεί. 

Η πρόταση αυτή, συμφώνως πάντα με τον Π.Καμμένο, παρουσιάζει δύο πολύ σοβαρά πλεονεκτήματα. Πρώτο, ότι οι εκτάσεις αυτές εξακολουθούν να ανήκουν στις ΕΔ, και επομένως ο επενδυτής δεν θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ. Δεύτερον, ότι ως στρατιωτικές εκτάσεις, δεν υπόκεινται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας σε σοβαρές καθυστερήσεις που προκύπτουν από την εμπλοκή δασαρχείων, πολεοδομιών, αρχαιολογικής υπηρεσίας κ.λπ.

Λ.Σ.Μ.