του Γιώργου Λυκουρέντζου - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Στοιχεία-φωτιά, τα οποία προκύπτουν μέσα από επίσημα έγγραφα που βρίσκονται στη Βουλή και αποδεικνύουν ότι την ώρα που ψηφίζονται σκληρά μέτρα προκειμένου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξοικονομήσει και λίγα εκατομμύρια ευρώ, η δαπάνη για τα ενοίκια των υπουργείων χτυπάει κόκκινο, καθώς ξεπερνά τα 82 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτουν τα «Π».

Τα στοιχεία έφτασαν πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρη Καμμένου και κόβουν την ανάσα, αποδεικνύοντας ότι το Δημόσιο, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα, δεν μπορεί να στεγάσει τις υπηρεσίες του και πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε ενοίκια, με το ποσό των 82 εκατομμυρίων ευρώ να αφορά μάλιστα μόνο στα υπουργεία και όχι στα επιπλέον ενοίκια που πληρώνουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλοι δημόσιοι οργανισμοί.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το ύψος της δαπάνης, σημειώνεται ότι στο σενάριο που το Δημόσιο θα μπορούσε να στεγάσει τις υπηρεσίες των υπουργείων σε ιδιόκτητα κτίρια, τότε η εξοικονόμηση αυτής της δαπάνης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ισοδύναμο για να αποφευχθούν μέτρα, όπως η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, το Ιντερνετ και τη σταθερή τηλεφωνία (όφελος περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ), το πολύ σημαντικό για τον τουρισμό πλήγμα της επιβολής φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (όφελος 74 εκατομμυρίων ευρώ) ή η επιβολή φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ (ετήσιο όφελος 84 εκατομμύρια ευρώ).

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κρίσης, καταγραφόταν αυτονοήτως μείωση του σχετικού ποσού, προφανώς, λόγω επαναδιαπραγμάτευσης μισθωμάτων, το 2016 η τάση παρουσιάζεται αυξητική. Ετσι, από τα 179 εκατομμύρια ευρώ του 2009, το 2011 τα ενοίκια έπεσαν στα 155,7 εκατομμύρια ενώ το 2014 το σχετικό ποσό είχε μειωθεί σε ποσοστό άνω του 50%, φτάνοντας τα 71 εκατομμύρια. Το 2016 ωστόσο το ποσό έχει εκτοξευθεί ξανά στα 82 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα ενοίκια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που βρίσκονται στη Βουλή, το υπουργείο τα ενοίκια του οποίου κοστίζουν περισσότερο στο Δημόσιο είναι το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα της εξοικονόμησης. Μόνο για τα ενοίκια του υπουργείου Οικονομικών το Δημόσιο δαπανά ετησίως 24.193.032 ευρώ. Στο συγκεκριμένο υπουργείο «υπάγεται» και το σκάνδαλο, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, της μη αξιοποίησης του κτιρίου του Κεράνη. Ενδεικτικό της ιστορίας τρέλας που επικρατεί στο ελληνικό Δημόσιο είναι πως για το συγκεκριμένο κτίριο το Δημόσιο έχει δαπανήσει 70 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα πληρώνει ενοίκιο 221.000 ευρώ με το υπερσύγχρονο κτίριο να είναι άδειο. Από εκεί και πέρα το υπουργείο Οικονομικών ενοικιάζει ακόμα 370 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, κυρίως για τη στέγαση των εφοριών.

Δεύτερο στη λίστα το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δαπανά ποσό που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για ενοίκια. Στο συγκεκριμένο υπουργείο το μεγαλύτερο κονδύλι από τα 22.033.228 ευρώ προορίζεται για τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνολικά ενοικιάζονται 405 ακίνητα, αντί περίπου 19 εκατομμυρίων ευρώ. 

Ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας με 6,09 εκατομμύρια ευρώ, λόγω του τεράστιου ενοικίου για το κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών στο Μαρούσι, αλλά και των αναγκών στέγασης των περιφερειακών διευθύνσεων, το υπουργείο Δικαιοσύνης με ετήσια δαπάνη 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ για δικαστήρια, και το υπουργείο Περιβάλλοντος με 4,1 εκατομμύρια ευρώ. 

Υψηλά ενοίκια της τάξης των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως πληρώνει και η Βουλή των Ελλήνων, με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να ανακοινώνει πρόγραμμα αξιοποίησης των ιδιόκτητων κτιρίων ώστε το Κοινοβούλιο να απεμπλακεί από τα ενοίκια ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Οσον αφορά στα πιο ακριβά ενοίκια για ένα κτίριο, τα πρωτεία ανήκουν στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, με ετήσιο μίσθωμα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακολουθούν το κτίριο του υπουργείου Υγείας στην Κηφισίας, με ετήσιο μίσθωμα 3,4 εκατομμύρια ευρώ, και το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, με ετήσιο μίσθωμα 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

Για το ελληνικό Δημόσιο ο πολυκερματισμός των υπηρεσιών αποτελεί τη βασικότερη αιτία για την εκτίναξη των δαπανών για τα ενοίκια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το υπουργείο Εσωτερικών καθώς, σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Π. Κουρουμπλής, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου δεν διαθέτει ίδια ακίνητη περιουσία, με αποτέλεσμα να ενοικιάζει όχι ένα ή δύο αλλά έξι συνολικά κτίρια προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες της. Συγκεκριμένα, από το ΥΠΕΣ ενοικιάζονται έξι κτίρια επί των οδών: α) Σταδίου 27 (8 όροφοι), β) Σταδίου 29 (1 όροφος), γ) Σταδίου 31 (5 όροφοι), δ) Μητροπόλεως 60 (3 όροφοι), ε) Ευαγγελιστρίας 2 (ισόγειο και 5 όροφοι) και στ) Λεωφ. Μαραθώνος και Ελ. Βενιζέλου, Παλλήνη (αποθήκη). Το μηνιαίο ύψος των ενοικίων που καλείται να καταβάλλει η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών για τα εν λόγω κτίρια φτάνει το 1.067.878,92 ευρώ.

Ανάλογο και το παράδειγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, για το οποίο τα επίσημα έγγραφα του ίδιου του υπουργείου αποδεικνύουν ότι σε άλλο κτίριο στεγάζεται το γραφείο του υπουργού (Μεσογείων 119), σε άλλο κτίριο το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού (Αμαλιάδος 17& Πουλίου) και σε άλλο κτίριο (Αμαλιάδος 29 & Εσλιν) το γραφείο του νομικού συμβούλου.

 

Τα πουλάμε για...να τα ενοικιάσουμε

Ξεχωριστό κεφάλαιο, προκειμένου να καταδειχθεί το μέγεθος όσων ανεξήγητων συμβαίνουν στο ελληνικό Δημόσιο, είναι και η ιστορία της μεθόδου «sale and lease back», δηλαδή της πώλησης κτιρίων του Δημοσίου και εν συνεχεία της επανενοικίασής τους σε αυτό, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κτίριο του υπ. Παιδείας. Το 2007, επί Νέας Δημοκρατίας, το Παιδείας μετακόμισε από το Σύνταγμα στο ιδιόκτητο, πολυτελές κτίριο στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου, στο Μαρούσι, το οποίο χτίστηκε για τις ανάγκες του 2004 και κόστισε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να σταματήσει να πληρώνει ενοίκια. Δεν πέρασαν ούτε δέκα χρόνια και το 2014, με τη μέθοδο «sale and lease back», το ακίνητο στο Μαρούσι πωλείται πακέτο με 13 ακόμα ακίνητα σε ιδιωτική εταιρεία και επαναμισθώνεται από το ελληνικό Δημόσιο για 20 χρόνια, οπότε και η κυριότητα θα επανέλθει στο Δημόσιο έναντι τιμήματος 3,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Σε 20 χρόνια δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 70 εκατομμύρια ευρώ, για ένα κτίριο το οποίο θα επανέλθει στην κυριότητά του υπερκαλύπτοντας έτσι και την αντικειμενική αξία του κτιρίου, αλλά ακόμα και το ποσό που δαπανήθηκε για να κτιστεί το κτίριο.

Η μέθοδος «sale and lease back», δηλαδή της πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτου, ακολουθήθηκε και για το φαραωνικό κτίριο του υπουργείου Υγείας στο Μαρούσι. Το 2008 το υπουργείο μετακόμισε στο πολυτελές κτίριο των Ολυμπιακών Ακινήτων επί της λεωφόρου Κηφισίας κοντά στο ΟΑΚΑ, σε μια προσπάθεια να στεγαστούν σε έναν ενιαίο χώρο όλες του οι υπηρεσίες. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν ακόμα χειρότερα απ' όσα συνέβησαν στο υπουργείο Παιδείας. Κι αυτό γιατί με τη μέθοδο «sale and lease back» το κτίριο επαναμισθώθηκε από το Δημόσιο έναντι ετησίου μισθώματος ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον όμως οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν μετακομίσει ξανά στο κτίριο της Αριστοτέλους με αποτέλεσμα στο Μαρούσι να έχουν απομείνει μόνο το ΕΚΕΠΥ και λίγες ακόμα διοικητικές υπηρεσίες.

«Ηρθε η ώρα να δούμε πού πάνε τα λεφτά»

Μιλώντας στα «Π» ο βουλευτής Β’ Πειραιώς των ΑΝ.ΕΛ., Δημήτρης Καμμένος (φωτ.), ξεκαθαρίζει ότι στόχος της προσπάθειας, που ξεκίνησε με κατάθεση της σχετικής ερώτησης σε όλα τα υπουργεία, δεν ήταν άλλος από το να μπει τέλος στη σπατάλη και στις άσκοπες δαπάνες. «Η εντολή που έχω πάρει από τον Έλληνα φορολογούμενο είναι μία. Να βοηθήσω να ελέγξει το κράτος τις δαπάνες του σε όλα τα επίπεδα, αρχίζοντας από την πάταξη της κάθε είδους σπατάλης των χρημάτων των φορολογουμένων. Ηρθε η ώρα να δούμε πού πάνε τα λεφτά των φορολογουμένων».

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. παραδέχεται ότι αφορμή για την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του αποτέλεσε η ιστορία του κτιρίου Κεράνη στου Ρέντη. Ο ίδιος, ο οποίος ανέδειξε το θέμα ύστερα από 14 χρόνια, ακόμα και τώρα δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της σπατάλης. Συγκεκριμένα, από το 2002 δαπανήθηκαν περί τα 70 εκατ. ευρώ για να αξιοποιηθεί από το Δημόσιο το Καπνεργοστάσιο του Κεράνη στου Ρέντη και καμία κίνηση δεν είχε γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της βαθύτερης διερεύνησης του φλέγοντος αυτού θέματος, κατατέθηκε ερώτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή, που αφορούσε το ύψος των ενοικίων των μισθωμένων ακινήτων όλων των υπουργείων. «Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δαπανώνται υπέρογκα ποσά για τα μισθώματα των κτιρίων των υπουργείων. Θέλοντας να υπάρξει απόλυτη διαύγεια, η κυβέρνηση καλείται να λάβει υπ’ όψιν τα αδιαμφισβήτητα αυτά στοιχεία, με πρωταρχικό στόχο την εξοικονόμηση δαπανών και το τέλος της ανούσιας δημόσιας δαπάνης», λέει ο κ. Καμμένος.