Ποιοι θέλουν... μπροστάρη τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για νέο κόμμα στην Κεντροδεξιά
<p>Έντονες ζυμώσεις </p>
του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Εντονες ζυμώσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη την τελευταία περίοδο μεταξύ των στελεχών που βρίσκονται μακριά από τον ηγετικό πυρήνα της Συγγρού, αναζητώντας χώρο και ρόλο. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εν λόγω κομματικοί παράγοντες δείχνουν να συσπειρώνονται πέριξ του πρώην προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εξετάζοντας διάφορα σενάρια, ακόμα και αυτό της δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, στην περίπτωση που κοπούν τελείως οι σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην ομάδα των στελεχών που έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν τύχη στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ριζικής ανανέωσης και ανασυγκρότησης της κεντροδεξιάς παράταξης, ανήκουν αρκετά πρόσωπα που μεσουράνησαν τα προηγούμενα χρόνια στα κομματικά δρώμενα, με προεξάρχοντες τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Ανδρέα Παπαμιμίκο.
Ο Θρακιώτης πρώην υπουργός, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του για την ιδιαίτερή του πατρίδα πριν από λίγες ημέρες, επιχείρησε να κάνει επίδειξη δύναμης εξασφαλίζοντας στην εκδήλωση αυτή την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, μελών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και πρώην βουλευτών. Ωστόσο, ηχηρή ήταν η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που έδειξε σε αρκετούς την απόσταση που χωρίζει τον κ. Στυλιανίδη από τη νέα ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχυτικό στοιχείο αυτής της εικόνας είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν φαίνεται να συναινεί στο αίτημα του πρώην υπουργού να μετακομίσει εκλογικά στις επόμενες κάλπες από το ψηφοδέλτιο της Ροδόπης σε αυτό της Θεσσαλονίκης.
Αντίστοιχη είναι και η σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον πρώην γραμματέα της «γαλάζιας» Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκο. Ο τελευταίος, αν και στήριξε ενεργά την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών και αφού είχε μείνει εκτός της τελικής μάχης ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τον οποίο υποστήριζε, στη συνέχεια, λόγω «σύγκρουσης προτεραιοτήτων» με τη νέα ηγεσία, βρέθηκε να αποχωρεί από το ισχυρό κομματικό πόστο του, υπό κακές συνθήκες. Η συνέχεια επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τη θέση του, καθώς οι εξελίξεις στην ΟΝΝΕΔ, με τη μη αναγνώριση από τη Συγγρού των αποτελεσμάτων του συνεδρίου της και την αποπομπή τού -επιρροής του- προέδρου της, έδειξαν ότι ο κ. Μητσοτάκης τον θεωρεί «βαρίδι». «Δεν έχει τίποτα να προσφέρει ούτε κάποιον να επηρεάσει», αναφέρουν στελέχη της κεντρικής διοίκησης της Ν.Δ., που επισημαίνουν ότι πλέον πολύ δύσκολα ο κ. Παπαμιμίκος θα εξασφαλίσει μια θέση στα ψηφοδέλτια της Λάρισας ή της Θεσσαλονίκης.
Εκτός των κ. Στυλιανίδη και Παπαμιμίκου, που γνωρίζουν ότι έχουν περιορισμένες αναφορές στην κοινωνία και στη «γαλάζια» βάση, στην ίδια κατηγορία ανήκουν και στελέχη της Ν.Δ. που, ενώ τα προηγούμενα χρόνια μεσουρανούσαν, τώρα βρίσκονται στην κομματική αφάνεια.
Μεταξύ άλλων, πρόκειται για τον Κώστα Ζωντανό, τον Θανάση Σκορδά και τον Μανώλη Αγγελάκα. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, ίδρυσαν το think tank «ΡΕΥΜΑ», από το αρκτικόλεξο «Ριζοσπαστική, Ευρωπαϊκή, Μεταρρυθμιστική Αναγέννηση», ενώ έχουν πραγματοποιήσει ήδη συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα με τη συμμετοχή παλαιών στελεχών της Ν.Δ.
Στόχος, όπως λένε, είναι να βγουν μπροστά και να εκφραστούν οι παραγωγικοί άνθρωποι της χώρας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δεν το καλύπτει με τον τρόπο που θα έπρεπε η Ν.Δ. Στις εν λόγω διεργασίες συμμετέχει διακριτικά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, του οποίου η απόσταση από τη Συγγρού μεγαλώνει, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα νεοδημοκρατικά παρασκήνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζυμώσεις, με συναντήσεις και συζητήσεις στη λογική ότι «κάτι δεν πάει καλά στο κόμμα και πρέπει να δράσουμε», εντείνονται. Οι πρωταγωνιστές τους φλερτάρουν με την ιδέα της συγκρότησης μιας εσωκομματικής -αρχικά- φράξιας, με μπροστάρη τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η οποία στη συνέχεια, όπως αναφέρουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, «ιδανικά, θα μπορούσε να μορφοποιηθεί σε πολιτικό φορέα ή ακόμα και σε ένα νέο κόμμα, που θα κινείται στον χώρο της Κεντροδεξιάς».
Σημειώνεται πως ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ενοχλημένος από τη στρατηγική που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος. Πλέον, ο κ. Μεϊμαράκης έχει πυκνώσει τις επαφές του με εκπροσώπους του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού και ιδιαίτερα με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τα οποία έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, όπως οι Νικήτας Κακλαμάνης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Βλάχος κ.ά., αλλά και μεσαία στελέχη.
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η κριτική του κ. Μεϊμαράκη επικεντρώνεται, αφενός, στα εσωτερικά του κόμματος και στη λειτουργία του και, αφετέρου, στην αντιπολιτευτική ρητορική, αλλά και στα ανοίγματα προς το «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, που είναι γνωστός για τη θεσμική αντιμετώπιση των τεκταινομένων στη Ν.Δ., εκφράζει δυσαρέσκεια για ορισμένα ζητήματα, δεν σημαίνει ότι θα φθάσει μέχρι τέλους την κόντρα του με τη Συγγρού.
Ο εκλογικός νόμος και η «Λίγκα του Βορρά»
Ενισχυτικά στο σενάριο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα από στελέχη της Ν.Δ. λειτουργούν οι συζητήσεις σε κεντρικό, κυβερνητικό επίπεδο για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, που εκ των πραγμάτων θα βοηθήσει τέτοιες πρωτοβουλίες να ευδοκιμήσουν.
Οι υποστηρικτές του παραπάνω σεναρίου μάλιστα τονίζουν ότι αυτό θα είχε επιτυχία «από τη στιγμή που οι πρωταγωνιστές μιας τέτοιας ενδεχόμενης πρωτοβουλίας δραστηριοποιούνται πολιτικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θεωρούνται ισχυροί». Δεν είναι τυχαίο ότι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είχε στηρίξει τον Απόστολο Τζιτζικώστα στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας και γίνεται κουμπάρος με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, είχε μεταφέρει στον Κώστα Καραμανλή, σε πρόσφατη συνάντησή τους, την ιδέα του για τη δημιουργία «Λίγκας του Βορρά» - κάτι με το οποίο είχε διαφωνήσει ο πρώην πρωθυπουργός. Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που, αν και δίνουν το «παρών» στις συγκεκριμένες ζυμώσεις, απορρίπτουν τους σχεδιασμούς για νέο πολιτικό φορέα, επισημαίνοντας ότι οι εμπνευστές του προχωρημένου αυτού σεναρίου αποδοκιμάστηκαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ.