Την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία από τον ΟΗΕ για εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ΕΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν, κατά την συνάντησή τους, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη αναδρομικά τον κ. Μπαν Κι Μουν για τον άψογο τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του, ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το Προσφυγικό λέγοντας «το αντιμετωπίσατε και αυτό με έναν Ανθρωπισμό και μια Αλληλεγγύη που ταιριάζει στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, και αυτό ας είναι το κοινό μας μήνυμα σήμερα, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, που είναι την Δευτέρα, στις 20 Ιουνίου».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική και υπογράμμισε παράλληλα την σημασία της εφαρμογής της.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη ο καθένας να πράξει αυτό που του αναλογεί, σημειώνοντας ότι το κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα το έχει κάνει με το παραπάνω, και τονίζοντας ότι πρέπει και η Τουρκία να ασκήσει τα δικά της καθήκοντα και να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, όπως, επίσης, και ορισμένοι Εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι δείχνουν φοβικά σύνδρομα, τα οποία πρέπει-όπως σημείωσε- να τα εγκαταλείψουν.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα υπολογίζει πάρα πολύ στη βοήθεια, που μπορεί να δώσει, στο πλαίσιο του ρόλου της, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και πρόσθεσε ότι βασικά είναι αδιανόητο μετά από την επίλυση του Κυπριακού να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε το πόσο προσηλωμένος είναι ο κ. Μπαν Κι Μουν στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε ότι όταν βλέπουμε φαινόμενα παραβίασης του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όλα τα αρμόδια forα θα πρέπει να αντιδρούν για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός μπροστά στα φαινόμενα αυτά.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή του προβλήματος και έχει επιδείξει «μια παγκόσμιας κλίμακας αλληλεγγύη».

Μάλιστα, ο ΓΓ ανέφερε ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο οικονομικών μεταρρυθμίσεωνκαι αντιμετωπίζει κοινωνικά θέματα, και τόνισε ότι παρόλα αυτά «έχετε βρεθεί στην πρώτη γραμμή του τεράστιου αυτού προβλήματος, το οποίο αποτελεί τεράστια πρόκληση για την χώρα σας και έχετε επιδείξει μιας παγκόσμιας κλίμακας αλληλεγγύη».

Συνεχίζοντας, ο Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε και στην αυριανή του επίσκεψη στη Λέσβο, σημειώνοντας ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να δει από κοντά την κατάσταση και έκανε ειδική αναφορά στους σκληρά εργαζόμενους εθελοντές, που συνάντησε κατά την επίσκεψή του, νωρίτερα σήμερα, σε κέντρο αλληλεγγύης, στο κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στην προσωπική του σχέση με την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας την συνδρομή των Ελλήνων που πολέμησαν στην Κορέα το 1950, καθώς και στην συνδρομή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Μάλιστα, σημείωσε ότι «κάθε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στην Ελλάδα για την συνεισφορά της στην Ειρήνη, την σταθερότητα, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τότε που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ».