Σε πέντε βασικά κεφάλαια φαίνεται να διαρθρώνεται η ατζέντα με τα επίμαχα ζητήματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, βάσει της εικόνας από τις μέχρι τούδε συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν:

  • 1. στο μπόνους των εδρών,
  • 2. στο όριο του 3% για να μπορεί ένα κόμμα να μπει στη Βουλή,
  • 3. στο δικαίωμα ψήφου στα 17,
  • 4. στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και
  • 5. στην ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χαρτογραφήσει, να διερευνήσει πού διαμορφώνεται συναίνεση και γι΄ αυτό οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς χαρακτηρίζονται κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα. Ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται αύριο με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Την ίδια ώρα ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές και η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση, η εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνει η κυβέρνηση είναι πως τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν να ανοίξουν κεφάλαια της συνταγματικής αναθεώρησης με ευρεία πλειοψηφία. Και ο ίδιος άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι η ΝΔ έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου και να τεθούν τα ζητήματα αυτά στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ΝΔ επιμένει στη διατήρηση του μπόνους των εδρών, θέση η οποία, σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν είναι συμβατή με τη διάθεση για συνταγματική αναθεώρηση με ευρεία πλειοψηφία: αυτό σημαίνει ότι η παρούσα Βουλή θα μπορεί να ανοίξει τα προς αναθεώρηση κεφάλαια με ευρεία πλειοψηφία και στη συνέχεια, μετά τις εθνικές εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση, να αποφασίσει το περιεχόμενο των αλλαγών, αξιοποιώντας το μπόνους, δηλαδή, αλλοιώνοντας την αναλογικότητα.