Η Αυγή παραδέχεται την ύπαρξη offshore στο μετοχολόγιό της
<p>"Εταιρία κυπριακών συμφερόντων αγόρασε 16.500 μετοχές" αναφέρει η απάντηση της εφημερίδας στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ</p>
Την ύπαρξη offshore εταιρείας στο μετοχολόγιό της παραδέχεται μέσω επίσημης ανακοίνωσής της η εφημερίδα μνε αφορμή καταγγελία που έκαναν στη Βουλή, ο Νότης Μηταράκης και ο Κώστας Τζαβάρας επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες των δύο βουλευτών. Δεν έχει περάσει δε πολύς καιρός από το ιστορικό πρωτοσέλιδο-μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου για την τροπολογία των offshore που τελικά αποσύρθηκε. Το θέμα μπορεί να μην είναι ίδια αλλά η σημειολογία έχει ξεχωριστή σημασία.
Τι είχαν καταγγείλει οι βουλευτές της ΝΔ
Κατά την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξαν ότι στο μετοχολόγιο της εφημερίδας "η Αυγή" υπάρχει οφσόρ εταιρεία με έδρα την Κύπρο η οποία διατηρεί το 2,93% των μετοχών της εφημερίδας. Οι "γαλάζιοι" βουλευτές ρώτησαν τον κ. Φραγκιαδάκη, με δεδομένη την υποχρέωση της Τράπεζας να γνωρίζει τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ποιος είναι ο ιδιοκτήτηες της οφσόρ και κυρίως αν πρόκειται περί πολιτικού προσώπου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ να αδυνατεί να απαντήσει.
Λίγες ώρες μετά και με τον σάλο που προκλήθηκε να είναι μεγάλος ήρθε και η απάντηση μέσω ανακοίνωσης.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:
Το φυσικό (για μας) επακόλουθο ήταν εδώ και ώρες ένα κομμάτι του ηλεκτρονικού Τύπου να διερωτάται τι συμβαίνει με την off shore της Αυγής και να προσπερνά αβρόχοις ποσίν τα δάνεια εκατομμυρίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς την ΕΤΕ που δεν εξυπηρετούνται. Παρά τα προφανή, ας διευκρινίσουμε:
1. Η Αυγή έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ εδώ και 8 χρόνια, που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς, με συνέπεια από 1,3 εκατομμύρια περίπου να έχει μειωθεί στις 900.000 ευρώ.
2. Το 2014 η πολυμετοχική εταιρία Αυγή προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχαν μέσω δημόσιας εγγραφής εκατοντάδες φυσικά και ελάχιστα νομικά πρόσωπα. Σ' αυτή την αύξηση συμμετείχε και μία εταιρία κυπριακών συμφερόντων, η οποία αγόρασε 16.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη. Η εταιρία αυτή ουδεμία σχέση έχει με την ΕΤΕ, με το δάνειο των 900.000 ευρώ, ή με “εγγύηση” για κάτι άλλο. Αυτό είναι όλο.