H συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κλείνει έναν σημαντικό κύκλο επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τους ισχυρότερους ηγέτες του κόσμου, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, κάνοντας λόγο για αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας, καθώς και ανάδειξή της σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που οικοδομεί η Ελλάδα με μια σειρά από χώρες, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πόλου ειρήνης και σταθερότητας, ιδιαίτερα αναγκαίου, σε μια περίοδο όξυνσης των περιφερειακών εντάσεων και συγκρούσεων. Όπως αναφέρουν, ο Πρωθυπουργός παρομοιάζει την Ελλάδα με «ένα δέντρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει τα κλαδιά του στην Ανατολή, τον Νότο και τον Βορρά».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «ο αναβαθμισμένος περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας, αναγνωρίζεται ρητά στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τις επίσημες συναντήσεις με τον Ρώσο και τον Κινέζο Πρόεδρο», ενώ «από την δική του πλευρά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε έμφαση στο ρόλο αυτόν που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ενώ έδειξε ότι είναι απόλυτα ενήμερος για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ρωσία και την Κίνα».