Η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πλέον «εγγυήτριες δυνάμεις», καθώς αυτός ο αναχρονιστικός «θεσμός», δεν είναι συμβατός με την σύγχρονη έννοια της κυριαρχίας ενός κράτους, όπως αυτό ορίζεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τόνισε από τη Μόρφου της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μόνον ως ομοσπονδιακό κράτος», και ότι «κάθε μορφή συνομοσπονδίας είναι μη συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο», συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος ως οντότητα πρέπει να έχει «μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα erga omnes».

Ο κ. Παυλόπουλος αναγορεύτηκε σε ειδική τελετή επίτιμος δημότης Μόρφου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνηση του προς τον δήμαρχο της πόλης, ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε, τονίζοντας ότι «αφενός η τιμή αυτή δεν αφορά το πρόσωπό μου, αλλά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αφετέρου, λόγω του συμβολισμού και της ουσίας της, μετατρέπεται σε ιερό εθνικό χρέος (...)  προς τη μαρτυρική Κυπριακή Δημοκρατία».

«Ως επίτιμος δημότης Μόρφου οφείλω να υπερασπισθώ, στο μέτρο που μου αναλογεί, την Κύπρο, την Μόρφου και τους Μορφίτες, με «δόρυ» την ιστορία των Ελλήνων, και με «ασπίδα» το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και την κατάληψη της Μόρφου από τον «Αττίλα», στις 14 Αυγούστου 1974, λέγοντας ότι «αυτό το όνειδος στρατιωτικής κατοχής κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, δεν είναι επιτρεπτό και δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό τόσο από την διεθνή κοινότητα όσο κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού συνιστά, κατάφωρη παραβίαση τόσο της διεθνούς όσο και της ευρωπαϊκής νομιμότητας».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε σε αυτό το σημείο, ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κατοχύρωση της ελεύθερης επιστροφής «όλων των εκτοπισμένων Κυπρίων στις αρχέγονες εστίες τους, καθώς και η ένταξη των κατεχόμενων περιοχών, όπως η Μόρφου, στην μελλοντική Ελληνοκυπριακή συνιστώσα της ενιαίας και κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος η επιστροφή όλων των εκτοπισμένων «αποτελεί όχι μόνο πανελλήνια ευχή και προσδοκία αλλά και βασική προϋπόθεσή της, αμοιβαία αποδεκτής, συμφωνίας ολοκληρωμένης και οριστικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Στην αρχή της αντιφώνησής του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η παρουσία του στην Κύπρο, συμπίπτει με την ημερομηνία της τραγωδίας στο Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά Εθνοφρουροί και έξι πυροσβέστες της Κύπρου, ζητώντας να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας.