Το plan B του Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο
<p>Ποια σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι</p>
Ψήφο ψήφο προχωρά η κυβέρνηση στο θέμα του εκλογικού νόμου με σκοπό να προσεγγίσει και να πείσει τους "πρόθυμους" να τον υπερψηφίσουν στρέφοντας το βλέμμα της προς την κεντροαριστερά.
Οι θέσεις των δύο βασικών «παικτών» της Κεντροαριστεράς, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, δεν συμφωνούν καθόλου με τη μορφή του εκλογικού συστήματος που προτείνει ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ήδη υπάρχουν και τελούν υπό επεξεργασία εναλλακτικά σενάρια που θα κάμψουν τις όποιες αντιρρήσεις έχουν καταγραφεί.
Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από τους στενούς συνεργάτες για ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα plan B, βάσει του οποίου το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 20 έδρες, εφόσον όμως εξασφαλίζει ποσοστό άνω το 40% - 42%.
Η κυβερνητική λογική λέει ότι ουσιαστικά το πριμ αυτό θα είναι στα χαρτιά και τη θεωρία, αφού τα δεδομένα στο σημερινό πολιτικό σκηνικό καθιστούν απίθανο να φτάσει ένα κόμμα σε τέτοια ποσοστά, όμως και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι αυτό μπορεί να πείσει τον Περισσό ή το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Είναι επίσης αμφίβολο εάν θα γίνει δεκτή αυτή η ιδέα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανοικτό θέμα είναι και μια ενδεχόμενη μείωση του ορίου του 3% για είσοδο κομμάτων στην Βουλή.