Εκλογικός νόμος: Τέλος στα "όνειρα" της κυβέρνησης για 200 βουλευτές
<p>Αποχωρεί η Χρυσή Αυγή από την ψηφοφορία</p>
του Γιώργου Λυκουρέντζου
Με το “καλημέρα” έληξε το διαφαινόμενο θρίλερ γύρω από το αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις 200 θετικές ψήφους ώστε οι ρυθμίσεις του εκλογικού νομοσχεδίου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών να ίσχυαν άμεσα καθώς πριν από λίγο η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία ρίχνοντας έτσι το ταβάνι που θα μπορούσε να πιάσει η κυβέρνηση με τα σημερινά δεδομένα ακόμα και κάτω από 180 βουλευτές.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ , ΚΚΕ , Χρυσής Αυγής, Ένωσης Κεντρώων, Νικολόπουλου και Θεοχαρόπουλου θα είχε 197 βουλευτές. Με την αποχώρηση των 18 βουλευτών της Χρυσής Αυγής ωστόσο ο πήχης πέφτει στο 179.
Λίγη ώρα νωρίτερα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει τον εκλογικό νόμο και οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία λόγω των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προελαύνει. Ακούγοντας τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα να αναφέρεται στον ουδέτερο πολιτικό χρόνο που κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή ο κ. Βορίδης αντέδρασε λέγοντας χαρακτηριστικά: “Τι σας ήρθε τώρα; Γιατί δεν το κάνατε στο πρώτο διάστημα της διακυβερνήσεως σας; Τότε θα ήταν πράγματι ουδέτερος ο πολιτικός χρόνος. Τώρα ξαφνικά που κάτι μετρήσεις δείχνουν ότι είστε στα τάρταρα , που δείχνουν ότι προελαύνει η Ν.Δ, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός θυμηθήκατε να μας πείτε για τον ουδέτερο χρόνο. Να το φέρνατε στο προηγούμενο διάστημα”.
Αναφερόμενος στη ρύθμιση για δικαίωμα ψήφου στους 17άρηδες ο κ. Βορίδης είπε ότι η κυβέρνηση θωπεύει ένα μικρό εκλογικό σώμα για να δείξει ότι δήθεν αγαπάει την νεολαία και αντιπρότεινε στην κυβέρνηση να ανοίξετε γενικότερη συζήτηση για την ενηλικίωση, όχι μόνο για την εκλογική ενηλικιώση. “Λαϊκίζετε περιμένοντας μικροκομματικά οφέλη. Αυτός ο άθλιος νόμος δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. θα τον καταργήσει η Νέα Δημοκρατία μόλις γίνει κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα καταψηφίσει επί της αρχής, ενώ με τα μέχρις στιγμής θα δηλώσει παρών στην ψηφοφορία επί των άρθρων. Παράλληλα το Ποτάμι θα καταψηφίσει και επί της αρχής και των άθρων
το κκε αναμένεται να υπερψηφίσει το επίμαχο άρθρο 5, όπως και η ένωση κεντρωων