Συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες της εμφάνισης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
<p>Έτοιμο το μανιφέστο της Νέας Δημοκρατίας</p>
του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Μπορεί να βρισκόμαστε στο μέσον του θέρους, με τις θερμοκρασίες να καταγράφονται υψηλές και τα μπάνια του λαού να είναι σε... εξέλιξη, ωστόσο στη Συγγρού παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους, έχοντας αφοσιωθεί στην προετοιμασία της τριήμερης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Στόχος του αρχηγού της κεντροδεξιάς παράταξης είναι η φθινοπωρινή εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη να αποτελέσει κομβικό σταθμό στην πορεία επαναπροσέγγισης της Νέας Δημοκρατίας με την κοινωνία. «Την ώρα που το Μαξίμου θα έχει απέναντί του τους πολίτες, προωθώντας σκληρές αλλαγές στα εργασιακά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα “συνομιλεί” με την κοινωνία παρουσιάζοντας τη νέα συμφωνία αλήθειας», αναφέρουν «γαλάζια» στελέχη που συμμετέχουν στις σχετικές διαβουλεύσεις. Επίσης τονίζουν ότι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ρεαλιστικές και θα δείχνουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, για να βγουν η ελληνική οικονομία και η χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα παρουσιάσει στους παραγωγικούς φορείς ο αρχηγός της Ν.Δ. και θα δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει ως πρωθυπουργός περιλαμβάνει την ουσιαστική μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων, τον δραστικό περιορισμό δαπανών και, φυσικά, μια νέα διευθέτηση του χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ., θα περιγράψει αναλυτικά (σε συνέχεια των διεθνών επαφών του) τη νέα εθνική στρατηγική για την προσέλκυση σημαντικών ξένων και εγχώριων επενδύσεων και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. «Το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. θα υπηρετεί τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ρυθμούς ανάπτυξης 4% και πλεόνασμα 2%, που δεν θα στηρίζεται σε υπερβολικούς φόρους, αλλά σε περικοπές δαπανών και σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος», αναφέρουν στελέχη του επιτελείου του.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, συνοδεία πολυμελούς κλιμακίου βουλευτών και στελεχών, για την 81η ΔΕΘ θα περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς και επιμελητήρια καθώς και επισκέψεις σε χώρους που έχουν κάποιον συμβολισμό.
Μέχρι τότε, ο αντιπρόεδρος του κόμματος και αρμόδιος για το πρόγραμμα, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με μια μεγάλη ομάδα συνεργατών του και στελεχών της Ν.Δ. -μεταξύ των οποίων ο γραμματέας Προγράμματος, Γιώργος Στεργίου, και η διευθύντρια της Γραμματείας Κυβερνητικού Προγράμματος, Σοφία Ζαχαράκη-, θα συνεχίσουν να τρέχουν τη διαβούλευση για την κατάρτιση του προγράμματος, ενώ μετά την κατάληξη της διαβούλευσης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα διοργανωθεί ημερίδα υπό την επίβλεψή του. Σε αυτή θα προσκληθούν εκπρόσωποι κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την Ιρλανδία, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία κ.α., με στόχο να παρουσιαστούν και να καταγραφούν ιδέες και καλές πρακτικές από επιτυχημένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με κοινωνικούς εταίρους, αυτοδιοικητικούς φορείς και επιστημονικά επιμελητήρια, όπως μεταξύ άλλων με ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΝΠΕ, ΟΕΕ, ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ. Η διαβούλευση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, τον ΣΕΒ και την ΚΕΔΕ.
Ο πρώτος αυτός κύκλος της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου, οπότε και θα λάβουν γνώση των ευρημάτων οι συντονιστές των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής, Χρήστος Σταϊκούρας (Οικονομικών Υποθέσεων), Ντόρα Μπακογιάννη (Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών), Μάκης Βορίδης (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης), Ολγα Κεφαλογιάννη (Παραγωγής και Εμπορίου), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Κοινωνικών Υποθέσεων) και Θεόδωρος Φορτσάκης (Μορφωτικών Υποθέσεων), οι οποίοι και θα προσθέσουν τις προτάσεις τους στο τελικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, οι επιμέρους Γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας διεξάγουν εκδηλώσεις με ειδικούς θεματικούς κύκλους διαβούλευσης, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και να τοποθετούνται ή να υποβάλλουν γραπτώς τις προτάσεις τους όλοι οι πολίτες.
Δυναμική η συμμετοχή των πολιτών στην ανοικτή διαβούλευση
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανοικτή διαβούλευση της Νέας Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού της προγράμματος, που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αρκετών χιλιάδων πολιτών. Μέχρι στιγμής 20.857 πολίτες από όλη την Ελλάδα έχουν λάβει μέρος στην καινοτόμο πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης της Ν.Δ., καταθέτοντας τις θέσεις τους στο diavoulefsi.nd.gr. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κόμματος, στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν άτομα κάθε ηλικίας, με ισχυρότερη εκπροσώπηση των παραγωγικών ηλικιών, όπως προκύπτει από τη σύγκριση με τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού. Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (88,1%) επιλέγει να περιοριστούν περαιτέρω οι δαπάνες προκειμένου να γίνουν σημαντικές μειώσεις φόρων, ενώ μόλις το 11,9% προτιμά να παραμείνουν σταθερές οι δαπάνες και να γίνουν μικρές μειώσεις φόρων.
Η πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί με το κλείσιμο κρατικών φορέων και τη μείωση των επιδοτήσεων προς την Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, διχασμένη είναι η κοινή γνώμη στο ερώτημα να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες και στο ερώτημα να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο. Επίσης, η μηδενική ανοχή σε κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά προκρίνεται από τους πολίτες ως η σημαντικότερη δράση για την ενίσχυση της ασφάλειας.
Σχετικά με την επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης, η συντριπτική πλειονότητα συμφωνεί με τη διεύρυνση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, καθώς και με την επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων. Οσο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πως η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα πρέπει να συνδέεται με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε κάθε ίδρυμα και όχι με τον αριθμό των φοιτητών τους, ενώ ο αριθμός όσων εισέρχονται κάθε χρόνο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να ορίζεται από κάθε ίδρυμα ξεχωριστά.