«Σαράντα δύο χρόνια πέρασαν από τη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο, κι εμείς δεν ξεχνάμε, διότι οφείλουμε να θυμόμαστε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την συμπλήρωση 42 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Δεν ξεχνάμε την παράνομη εισβολή του τουρκικού στρατού, ούτε το προδοτικό, εγκληματικό πραξικόπημα που προηγήθηκε, και στο οποίο συνέπραξαν χώρες του ΝΑΤΟ. Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό αποζητά ακόμα μία δίκαιη λύση. Ότι οι προσπάθειες για το τέλος της κατοχής και την επανένωση του μαρτυρικού νησιού, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οφείλουν να συνεχιστούν. Ότι η διεκδίκηση μίας λύσης δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα είναι σήμερα εφικτή», προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πνεύμα αλληλεγγύης και φιλίας με τον λαό της Κύπρου, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, αγωνίζεται μαζί με κάθε αριστερή και προοδευτική φωνή της Κύπρου για την ευόδωση μίας βιώσιμης και δίκαιης λύσης προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η οποία περιλαμβάνει την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση των τούρκικων κατοχικών στρατευμάτων», επισημαίνει το κυβερνών κόμμα και καταλήγει: «Η Ειρήνη, η συνεργασία, η Δικαιοσύνη, οφείλουν να επικρατήσουν, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην πολύπαθη περιοχή μας».