Εκλογικός Νόμος : Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εξηγεί γιατί αποχώρησε η Χρυσή Αυγή από τη Βουλή
<p>Η απόφαση που άλλαξε τα δεδομένα</p>
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα Παραπολιτικά
«Η απόφαση να μην ταυτιστούμε με την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση είχε ληφθεί από καιρό. Όμως πρώτα , τους αφήσαμε επίτηδες να εκτεθούν διαρρέοντας οι μεν του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στηρίξουμε τον νέο εκλογικό νόμο, οι δε της ΝΔ ότι διαπραγματευόμαστε με την κυβέρνηση και μετά ανακοινώσαμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε καν στην ψηφοφορία».
Με δήλωση του στα «Παραπολιτικά» ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος επεξηγεί τη στάση του κόμματος του απέναντι στο νομοσχέδιο – ορόσημο της κυβέρνησης . Σημειώνει μάλιστα ότι ενώ εξ΄ αρχής έβλεπε θετικά την εφαρμογή της απλής αναλογικής ως αναγκαία για την αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κομμάτων στο Κοινοβούλιο, τελικώς «η πρόταση του κ. Τσίπρα εξελίχθηκε σε ένα άθλιο ανατολίτικο παζάρι η οποία διαμορφώθηκε ανάλογα με τις απαιτήσεις του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων».
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» ανώτατα κυβερνητικά στελέχη επεχείρησαν - παρασκηνιακά- να ρίξουν γέφυρες προς την Χ.Α. όμως το σχέδιο ναυάγησε αμέσως μόλις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων, αποκλείοντας τον κ. Μιχαλολιάκο τον οποίο θεωρούσε δεδομένο. Και τούτο διότι με το νέο σύστημα θα αυξάνονταν η κοινοβουλευτική δύναμη της Χρυσής Αυγής καθώς δημοσκοπικά παραμένει τρίτο κόμμα με διαφορά από τα υπόλοιπα.
Ωστόσο εάν η Χ.Α. ψήφιζε το νομοσχέδιο θα διαχέονταν η εντύπωση περί υπόγειας συναλλαγής αφού ουδέποτε έχει κληθεί επισήμως σε τραπέζι διαλόγου με την πολιτική ή την πολιτειακή ηγεσία.
Κατά ένα άλλο, εξίσου ισχυρό σενάριο, ο κ. Τσίπρας στην ουσία δεν στόχευε στην ψήφο της Χρυσής Αυγής αλλά στον διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας στελέχη της οποίας μιλούσαν για συνεργασία της Αριστεράς με την ακροδεξιά με αντάλλαγμα την αθώωση των μελών της Χ.Α. στα δικαστήρια. «Τον Δεκέμβριο του 2014 η κυβέρνηση των Σαμαρά- Βενιζέλου προκειμένου να διασωθεί, μας έσυραν με τις χειροπέδες στη Βουλή για να ψηφίσουμε τον Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν το κάναμε κι επιστρέψαμε στη φυλακή παραμένοντας πιστοί στις ιδέες μας. Εμείς τους ρίξαμε …» λέει ο κ. Μιχαλολιάκος.
Επιστολική ψήφος
Επιπλέον αναφέρει ότι δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του για την επιστολική ψήφο , δηλαδή την ψήφο των ομογενών και των κατοίκων του εξωτερικού, και τη μείωση του αριθμού των βουλευτικών εδρών, παρότι αυτές προβλέπονται από το Σύνταγμα. Εν προκειμένω η παρ 4 του αρ 51 του Συντάγματος ορίζει : «Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».
Ηγεμονία
Επίσης, η παρ. 1 του ίδιου άρθρου παρέχει στον νομοθέτη το δικαίωμα μείωσης του αριθμού των βουλευτικών εδρών από τις 300 στις 200. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ισπανία των 46 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει 350 βουλευτές και η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει 300. Από τη στιγμή που δεν ετέθη ούτε αυτό το ζήτημα στον εκλογικό νόμο, είναι άνευ ουσίας οποιαδήποτε ενασχόληση μας με τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που μόνον στόχο έχουν την εδραίωση της πολιτικής ηγεμονίας της Αριστεράς» δηλώνει. Παρά ταύτα: « Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηττηθεί ιδεολογικά και πολιτικά. Εγκλωβίστηκε στα μνημόνια και για να επιβιώσει πολιτικά δίνει μάχη με την ΝΔ για το ποιο κόμμα είναι περισσότερο μνημονιακό. Ξεπουλάει δημόσια περιουσία εμφανίζοντας ως οικονομική επιτυχία την παταγώδη αποτυχία του. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ έχει στηρίξει πλήρως τα μνημόνια και προπαγανδίζει ότι μάχεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ».
Εξελίξεις
Ο κ. Μιχαλολιάκος προβλέπει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, σαφώς επηρεασμένες από τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και στην διαιρεμένη Ευρώπη μετά το Brexit. Λέει χαρακτηριστικώς: «Χαιρετίζουμε το Brexit. Παρά την προπαγάνδα τρόμου, παρά τις στημένες δημοσκοπήσεις, παρά τις απειλές και την τρομολαγνεία, τι συνέβη στην Βρετανία; Είπε ΟΧΙ με διαφορά στην Ε.Ε. και τι συνέβη; Οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν, η Βρετανία δανείζεται φθηνότερα μετά το Brexit παρά προ του Brexit και το χρηματιστήριο κάλυψε τις αρχικές ζημίες. Οι βρετανοί είπαν όχι στην τοκογλυφία των Βρυξελλών. Το Brexit δεν ήταν μια αντίδραση, είναι δομικό στοιχείο των λαών που λένε «ΟΧΙ» στην λάθος πορεία της Ευρώπης. Για την ιστορία, να αναφέρω ότι όλα τα δημοψηφίσματα που έγιναν στην Ευρώπη, ήταν κατά της ΕΕ: Στην Βρετανία είπαν όχι στην ΕΕ. Στην Γαλλία είπαν όχι στο ευρωσύνταγμα. Στην Ολλανδία παρομοίως. Στην Ελλάδα οι πολίτες είπαν όχι στο πρόγραμμα Γιούνκερ στο μνημόνιο λιτότητας. Όποιο δημοψήφισμα και αν έγινε στην Ευρώπη, ηττήθηκε η ενωμένη Ευρώπη. Αυτό δεν προβληματίζει κανένα;».