Τη Δευτέρα θα γίνουν γνωστές οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική μεταρρύθμιση μέσα από την πανηγυρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 8 το βράδυ στο προαύλιο της βουλής.

Ήδη από το Σάββατο, όμως, έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση. Αφορμή στάθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο στην οποία ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "νέα Μεταπολίτευση" και "Ελλάδα του 2021", προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε πρώτος τα συνθήματα αυτά στο 10ο συνέδριο της ΝΔ.

Η "λογοκλοπή" και το "γέλιο"

Στην ίδια ανακοίνωση η ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για λογοκλοπή. "Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε τις έννοιες “νέα Μεταπολίτευση” και “Ελλάδα του 2021”. Και οι δυο αυτές έννοιες αποτέλεσαν τα βασικά μηνύματα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, τον περασμένο Απρίλιο", σημείωσε η Συγγρού και συνέχισε:

"Ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι ικανός στη λογοκλοπή, αλλά είναι ανίκανος να υπηρετήσει προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας αυτές τις έννοιες, λόγω της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού που τον διακρίνει".

Η εν λόγω ανακοίνωση της ΝΔ προκάλεσε ειρωνική αντίδραση από το Μαξίμου. Την Κυριακή πρωθυπουργικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις κατηγορίες της ΝΔ σημείωναν πως "προκαλούν γέλιο".

"Συνεχίζει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη να προκαλεί γέλιο, αυτή τη φορά με την ανακοίνωση της περί λογοκλοπής. Ισχυρίζεται πως η έννοια "Νέα Μεταπολίτευση", που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από την Αριστερά ιδίως τη περίοδο του κινήματος των Πλατειών, καθώς και ο όρος "Ελλάδα του 2021" που είχε αναφερθεί στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Πρωθυπουργού και, από τότε, σε πολλές δηλώσεις και ομιλίες του, έχουν "κλαπεί" από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Συνέδριο της ΝΔ. Μόνο που το Συνέδριο της ΝΔ έγινε μόλις πριν από 3 μήνες... Εκτός και αν ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε εμπνευστεί τις παραπάνω έννοιες από τότε που ήταν "πολιτικός κρατούμενος"... Σε αυτή τη περίπτωση του οφείλουμε σκληρή αυτοκριτική...»

"Άγχος και νευρικότητα του κ. Τσίπρα"

Η Νέα Δημοκρατία σήκωσε το "γάντι" και απάντησε με νέες αιχμές για τον πρωθυπουργό. 

"Καταλαβαίνουμε απόλυτα το άγχος του κ. Τσίπρα μετά την δεινή κοινοβουλευτική ήττα που υπέστη στο θέμα του εκλογικού νόμου. Καταλαβαίνουμε τη νευρικότητα του κ. Τσίπρα ενόψει της συζήτησης την προσεχή Τρίτη στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ένα είναι βέβαιο: ο πρωθυπουργός των κλειστών τραπεζών, των φόρων και των capital controls δεν θα είναι αυτός που θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα Μεταπολίτευση", επισημαίνει η νέα ανακοίνωση-απάντηση της ΝΔ.