"Σολομώντεια"θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρόταση Τσίπρα για την Συνταγματική Αναθεώρηση καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να ισορροπήσει ανάμεσα στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, την αναγκαιότητα συναίνεσης από τα υπόλοιπα κόμματα και τις εσωκομματικές γκρίνιες.
Ο ίδιος προ ημερών είχε μιλήσει για «ώριμη αλλαγή», αλλά η έντονη αντίδραση της ομάδας των «53+» που αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και σε πρόσφατα κείμενο τους είχαν επισημάνει κινδύνους για «αλλοίωση του πολιτεύματος», υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να «βάλει νερό στο κρασί» του και να επιχειρήσει έναν συμβιβασμό με πρόταση για προσφυγή στον λαό μόνον όταν δεν εκλέγεται ανώτατος άρχων από την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής καθώς και για «λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων».
Η πρόταση για εκλογή ΠτΔ από το λαό αν η Βουλή σε δύο ψηφοφορίες δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο, ώστε να αποφεύγεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εκτιμάται τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από στελέχη της αντιπολίτευσης ότι μπορεί να συγκεντρώσει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αντίστοιχες πλειοψηφίες εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει και η πρόταση για άρση της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, έδωσε γενικόλογες υποσχέσεις, με δυνατότητα να γίνονται με πάνω από 500.000 υπογραφές για εθνικά θέματα και πάνω από 1 εκατ. υπογραφές για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση εκείνους που αφορούν τα δημοσιονομικά. Στις προτάσεις που παρουσίασε, ανέφερε ακόμη ότι το Σύνταγμα θα πρέπει να εγγυάται ότι τα αγαθά του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.
Από τους πολιτικούς αρχηγούς μόνο ο Βασίλης Λεβέντης έδωσε το παρών, ενώ την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα παρακολούθησε και ο Φώτης Κουβέλης.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έσπευσε στο περιστύλιο της Βουλής και δήλωσε πως δεν συμφωνεί με όσα είπε ο Τσίπρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Διαφωνώ με την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαφωνώ, επίσης, και με τα πολλά δημοψηφίσματα».
Η ανακοίνωση της ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμμετέχει σε προσχηματικές και ανούσιες διαδικασίες. Θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα όταν ο κ. Τσίπρας εκκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή των Ελλήνων αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Και συνεχίζει:
«Αν πραγματικά ο κ. Τσίπρας ήθελε ένα νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα θα έπρεπε να αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συναινετικό καθορισμό όσο το δυνατόν περισσότερων άρθρων προς αναθεώρηση, ώστε ο λαός με την ψήφο του να αποφασίσει στις εκλογές το περιεχόμενο των αλλαγών που απαιτούνται.
Αντί γι’ αυτό επιλέγει, προσπαθώντας να δραπετεύσει απ’ την σκληρή πραγματικότητα, μια αέναη διαβούλευση.
Επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να ξεφύγει απ’ την βαθιά απομόνωση στην οποία βρίσκεται εξαιτίας της αποτυχημένης πολιτικής του.
Κάποια ψήγματα επιμέρους προτάσεων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον χάνονται στο κρεσέντο της ανευθυνότητας και του συνταγματικού λαϊκισμού.
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ
«Δεν θα τον αφήσουμε να επιβάλλει την εικονική πραγματικότητα στην οπoία ζει», τονίζει το ΠΑΣΟΚ για τον πρωθυπουργό και μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter εξαπολύει επίθεση τον Τσίπρα ο οποίος «ονειρεύεται τη νέα μεταπολίτευση με επικεφαλής τον ίδιο» ίσως γιατί πιστεύει «ότι με τη νέα μεταπολίτευση θα δοθεί αμνηστία στις μεγάλες πολιτικές απάτες όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η 13η σύνταξη και φυσικά το σκίσιμο των μνημονίων». Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ «αποδεικνύουν ότι στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλα γίνονται στο πόδι αγνοώντας τις συνέπειες».