Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Τη δική του σφραγίδα στη στρατηγική και το προφίλ της Ν.Δ. βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο την κορύφωση της αντεπίθεσης με στόχο την αποδόμηση της κυβέρνησης και την επαναφορά στην εξουσία. Δεδομένου ότι άπαντες στο «γαλάζιο» στρατόπεδο υποδεικνύουν την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος στην επικείμενη ΔΕΘ ως το χρονικό σημείο όπου θα σηματοδοτηθούν ακόμη πιο δυναμικά τα ανοίγματα του κόμματος στην κοινωνία, η ηγετική ομάδα ετοιμάζει ήδη σειρά δομικών παρεμβάσεων και διορθωτικών κινήσεων σε όλα τα επίπεδα. 

Στο σύστημα Μητσοτάκη θεωρούν πως από το φθινόπωρο και μετά οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές προκειμένου να ξεδιπλωθεί η επικοινωνιακή τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Για τον λόγο αυτό, έχει προγραμματιστεί για εκείνο το διάστημα σειρά μυστικών μετρήσεων, ώστε να καθορίζονται με ακρίβεια οι πρωτοβουλίες και οι στοχεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ωστόσο, στους σχεδιασμούς των «γαλάζιων» επιτελών προστέθηκε εσχάτως άλλη μία διάσταση, που οδηγεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. στην κατεύθυνση σημαντικών αλλαγών σε ό,τι αφορά τόσο τη λειτουργία του κόμματος όσο και τα πρόσωπα. 

Ο λόγος για την πεποίθηση που επικρατεί εδώ και λίγο καιρό στις τάξεις του «μητσοτακικού» πυρήνα πως ο Αλέξης Τσίπρας, αν συντρέξουν μια σειρά από προϋποθέσεις και κυρίως αν δεν υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις από το εξωτερικό, θα προχωρήσει το πλάνο του αιφνιδιασμού μέσω (διπλών) εκλογών. Σύμφωνα με συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχικώς το Μαξίμου θα ποντάρει στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και, στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενο τον εκλογικό νόμο που πέρασε προ ημερών από τη Βουλή, θα διεκδικήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί. 
Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι κάθε άλλο παρά αποκλείουν από τις αναλύσεις τους και το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος ενόψει της κουβέντας για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Ο Αλ. Τσίπρας έχει δείξει επανειλημμένως πως δεν είναι διατεθειμένος να υφίσταται τη μνημονιακή φθορά, χωρίς να κάνει κάτι για να αντιστρέψει το κλίμα. Πέραν τούτου, επαναλαμβάνει συνεχώς πως δεν είναι διατεθειμένος να εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο στα σαράντα του χρόνια», επισημαίνουν «γαλάζια» στελέχη, αποτυπώνοντας τις σκέψεις των μελών της προεδρικής αυλής. «Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα ενόψει των εξελίξεων κι αυτό πρώτος από όλους το γνωρίζει ο Κυριάκος», προσθέτουν. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περίοπτη θέση στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη κατέχουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού όχι μόνο στο μέτωπο της «γαλάζιας» σκιώδους κυβέρνησης, αλλά και σε εκείνο της επιτελικής ομάδας κρούσης που βρίσκεται γύρω του και καθορίζει τους βασικούς άξονες της πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής. «Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες, αλλά κι εκείνοι που λάμπουν διά της απουσίας τους ή αποτελούν τροχοπέδη στην εκπομπή του μηνύματος που επιθυμεί να περάσει ο Κυριάκος στους πολίτες. Σε ό,τι αφορά τους δεύτερους, δεν πρόκειται να υπάρξουν πολιτικά ελαφρυντικά, ανεξαρτήτως της θέσης ή του ονόματός τους», τονίζουν υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες. 

Τα «Π» σας είχαν ενημερώσει εγκαίρως για τις εισηγήσεις αντικατάστασης του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος, παρά την περίοδο χάριτος που έλαβε εν μέσω της γενικότερης επιχείρησης ενότητας στην οποία επιδίδεται η Συγγρού (ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μεϊμαράκη), παραμένει υπ’ ατμόν. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το αν ο αντικαταστάτης του θα προέρχεται από τις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή από την ομάδα των δημοσιογράφων και των επικοινωνιολόγων που προσφέρουν τα «φώτα» τους στο περιβάλλον του αρχηγού της Ν.Δ., δεν είναι λίγοι εκείνοι που ποντάρουν ήδη στην ανάληψη του συγκεκριμένου ρόλου από τον Τάκη Θεοδωρικάκο. 
«Είναι ο μόνος που τα χνώτα του ταιριάζουν τόσο πολύ με τον Κυριάκο κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η επικοινωνία της Ν.Δ. καθορίζεται πλέον στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους», επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία, χωρίς όμως να αποκλείουν και άλλες λύσεις για αυτό το νευραλγικό κομμάτι, αν τελικώς κριθεί πως ο γνωστός δημοσκόπος θα ήταν καλύτερα να παραμείνει στα παρασκήνια του «μητσοτακικού» συστήματος από το να περάσει στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βρει από καιρό κοινούς κώδικες επικοινωνίας. «Αν δεν ήταν οι Βρυξέλλες, η Σπυράκη θα είχε ήδη θέση στο πλευρό του Κυριάκου, όχι επειδή τον στήριξε στην εσωκομματική κούρσα, αλλά επειδή οι δυο τους έχουν από καιρό κοινούς κώδικες επικοινωνίας», λένε οι γνωρίζοντες να ερμηνεύουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Φρεσκάρισμα. Σειρά επιπλέον αλλαγών στην επικοινωνιακή ομάδα του φαίνεται πως εξετάζει ο αρχηγός της Ν.Δ. Κι αν τα περί εμπλοκής του Γιάννη Πρετεντέρη διαψεύστηκαν από όλες τις πλευρές, δεν ισχύει το ίδιο για ονόματα όπως αυτό του Θανάση Μαυρίδη ή του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, για τους οποίους υπάρχουν σκέψεις για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική περαιτέρω αξιοποίησή τους. Η εν λόγω παράμετρος δεν είναι άσχετη με την πιθανότητα καθόδου του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Μακάριου Λαζαρίδη, στον Νομό Καβάλας, καθώς και με τις γενικότερες διαπιστώσεις περί ανάγκης φρεσκαρίσματος του επικοινωνιακού επιτελείου. Σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, φαίνεται πως οι συζητήσεις για την πιθανότητα αναβάθμισής του προσκρούουν στην εκπεφρασμένη επιθυμία του νεαρού πολιτικού να κατέλθει στη Β’ Αθήνας στις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Μedia, γραμματείες και λίστες 

Ανάλογα και με τις ανακατατάξεις στο οργανόγραμμα προχωρά η διαδικασία επιλογής των στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και όχι μόνο, που θα βγουν μπροστά για να εκπροσωπήσουν τη Ν.Δ. στα μέσα ενημέρωσης, στην προσπάθεια για την παγίωση του δημοσκοπικού προβαδίσματός της. Την υψηλή εποπτεία του όλου εγχειρήματος έχει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με κριτήριο τα λεγόμενα media trainings που λάμβαναν χώρα όλο αυτό το διάστημα στο στρατηγείο της Συγγρού και στα οποία συμμετείχαν κομματικοί παράγοντες όλων των βαθμίδων. Οσοι επιλεγούν θα προστεθούν δίπλα σε πρόσωπα όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Μάκης Βορίδης, Νικήτας Κακλαμάνης και Νίκος Δένδιας, που λόγω της εμπειρίας τους θα κληθούν για ακόμα μία φορά να αποτελέσουν βασικούς εκφραστές της «γαλάζιας» επιχειρηματολογίας. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η ακόμη πιο δυναμική εμπλοκή σε αυτόν τον τομέα στελεχών όπως οι Κώστας Καραμανλής junior, Βασίλης Κικίλιας, Χρίστος Δήμας κ.ά. 

Ταυτόχρονα, προχωρούν οι κεντρικοί άξονες της κατάρτισης των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, όπου η ανανέωση συνιστά βασικό στόχο της ηγεσίας. Ηδη, πολλά στελέχη σε πολιτικά νεαρή ηλικία προετοιμάζονται με τις ευλογίες του «μητσοτακικού» περιβάλλοντος για τη μάχη του σταυρού. 

Πέραν του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, στη σχετική λίστα συμπεριλαμβάνονται ο γραμματέας Οργανωτικού, Βασίλης Σπανάκης, ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τάσος Γαϊτάνης, η γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Μαρία Συρεγγέλα, ο γραμματέας Παραγωγικών Φορέων Βασίλης Ξυπολυτάς κ.ά. Οπως γίνεται αντιληπτό, η εμπλοκή των τελευταίων στην εκλογική μάχη θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε γενικότερο ανασχηματισμό των επικεφαλής των «γαλάζιων» Γραμματειών, θέμα που ούτως ή άλλως είχε τεθεί επανειλημμένως από συνεργάτες του αρχηγού της Ν.Δ., προκειμένου να εκλείψουν ορισμένες σοβαρές δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν στο κομμάτι της οργάνωσης και της κινητοποίησης του στελεχιακού δυναμικού. 

Ο Γεωργιάδης και άλλοι κορυφαίοι στην «πρέσα»

Οι ανακατατάξεις στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν ακόμη και τις ανώτερες βαθμίδες του οργανογράμματος. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Συγγρού εκφράζονται μάλλον με προβληματισμό για τα πεπραγμένα του συντονιστή Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως «ανερχόμενος» από τη στενή ομάδα Μητσοτάκη, και του συντονιστή Μορφωτικών Υποθέσεων, Θεόδωρου Φορτσάκη, στον οποίο αποδίδεται χαλαρή και καθυστερημένη αντίδραση αναφορικά με πολυσυζητημένες δηλώσεις και ενέργειες του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. 
Στο μέτωπο των τομεαρχών, υπάρχει δυσαρέσκεια για σειρά στελεχών, όπως ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Κώστας Τζαβάρας (που ως τομεάρχης Δικαιοσύνης αποστασιοποιήθηκε από σχετικές πρωτοβουλίες της κομματικής ηγεσίας), η Μαρία Αντωνίου και η Σοφία Βούλτεψη. Στους προαναφερθέντες προστέθηκε εσχάτως και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που μετά το συνέδριο της Ν.Δ., παραμένει κορυφαίος… άνευ χαρτοφυλακίου. 

Ιδιαίτερα πιθανός θεωρείται κι ένας ανασχηματισμός στην τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, καθώς, τόσο ο Γιάννης Βρούτσης (κυρίως) όσο και η Νίκη Κεραμέως θα μπορούσαν να είναι… θύματα της γενικότερης εσωκομματικής αναδιάρθρωσης. 

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παραμένει στο στόχαστρο των βουλευτών του «καραμανλικού» μπλοκ, αλλά και ορισμένων τακτικών συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρούν ότι η ρητορική του δεν συνάδει με το μετριοπαθές και φιλελεύθερο προφίλ που προβάλλει ο ηγετικός πυρήνας, με στόχο τη συσπείρωση πέριξ της Ν.Δ. όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. «Στις εσωκομματικές εκλογές με ψήφισε ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του κόμματος και σε αυτούς απευθύνομαι πολιτικά», συνηθίζει να απαντά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο «γαλάζιος» αντιπρόεδρος. 
«Εκανε λάθος ο Κυριάκος που όρισε αντιπρόεδρο σε αυτή τη συγκυρία τον Αδωνι. Η Ν.Δ. είναι ο σταθερός και θεσμικός πόλος του πολιτικού συστήματος και υπό αυτές τις συνθήκες αυτή την εικόνα έπρεπε να βγάζει προς τα έξω», αντιτείνουν οι εσωκομματικοί αμφισβητίες του Αδ. Γεωργιάδη. 

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι εσωκομματικοί «πονοκέφαλοι», οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν προβεί σε διαφόρων ειδών εισηγήσεις για τη λύση αυτού του γόρδιου δεσμού. Μεταξύ άλλων, επανήλθε στο τραπέζι η ιδέα περί αύξησης του αριθμού των αντιπροέδρων, αλλά και κατάργησης του θεσμού, η οποία αποκτά όλο και περισσότερους υπέρμαχους στους κόλπους του στενού περιβάλλοντος Μητσοτάκη. 

Υπαρκτό (αν και λιγότερο ισχυρό μέχρι νεωτέρας) είναι το σενάριο της αντικατάστασης του Αδωνι Γεωργιάδη ή της διατήρησης στη θέση του αντιπροέδρου μόνο του Κωστή Χατζηδάκη.