O Βίτσας για τον Ρώσο Ναύαρχο Φιλοσοφώφ
<p>Αποτελεί το παράδειγμα του «Επιτρέπεται να πέσεις. Επιβάλλεται να σηκωθείς» </p>
Στις τιμητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα Κύθηρα για τον Ρώσο φιλέλληνα Ναύαρχο Νικόλαο Φιλοσοφώφ, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδος-Ρωσίας, που έχει ανακηρυχθεί το 2016, την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ.
Στις εκδηλώσεις αυτές παρευρέθηκε επίσης εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Ρωσικού Ναυτικού, καθώς και μέλη της οικογένειας Φιλοσοφώφ. Κατά την παραμονή του στα Κύθηρα, ο ΑΝΥΕΘΑ επισκέφθηκε το Δημαρχείο Κυθήρων καθώς και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, ενώ ξεναγήθηκε και στην έκθεση για τη ζωή και την προσφορά του Ναυάρχου Νικολάου Φιλοσοφώφ.
Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής για τη ζωή του σπουδαίου φιλέλληνα Ρώσου Ναυάρχου ο Δ.Βίτσας επισήμανε τα δύο χαρακτηριστικά της περιπετειώδους ζωής του:
«Το ένα είναι, πως ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος έζησε στις υψηλότερες αυλές της Ευρώπης και αυτό μας διδάσκει ότι εκείνο που μετράει, δεν είναι τα αξιώματα αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που ζούσε στην τσαρική αυλή, που έζησε στην ελληνική βασική αυλή, κάποια στιγμή τα έχασε όλα κι όμως δε δίστασε, δε δείλιασε - είμαι σίγουρος ότι πικράθηκε - να ξαναρχίσει τη ζωή του, να ξαναρχίσιε να προσπαθεί, να δημιουργήσει μια νέα ζωή. Αυτό που λέγεται "επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς" είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει. Αυτό είναι ένα δίδαγμα για όλους μας, στις δύσκολες στιγμές, τις στιγμές που όλα φαίνεται πως είναι χαμένα, πρέπει να συνενώνουμε τις δυνάμεις, να βλέπουμε προς το μέλλον, να το οραματιζόμαστε και να αρχίζουμε να δουλεύουμε για αυτό, με χέρια, με πόδια και με μυαλό».
Αναφορικώς με το δεύτερο ο ΑΝΥΕΘΑ σημείωσε τα εξής: «Το δεύτερο, που θα ήθελα να επισημάνω, θεωρώ πως μια από τις μεγαλύτερες πράξεις του είναι η βοήθεια στη διάσωση των κυθηραϊκών αρχείων. Εκείνη τη στιγμή που καθένας κοίταζε να σώσει τη μικρή του περιουσία, ακόμα και τη ζωή του - και αυτό είναι αποδεκτό - επανέρχεται στον Νικολάι Φιλοσοφώφ η Παιδεία, η κατανόηση μέσω της Παιδείας, ότι αυτό που σώζει, αυτό στο οποίο βοηθάει να σωθεί, είναι πολύ πιο σημαντικό από άλλα πράγματα. Βοηθάει να σωθεί η ιστορία ενός τόπου. Είναι εθνικού χαρακτήρα προσφορά από έναν Έλληνα, τελικά, ο οποίος καταλαβαίνει από την Παιδεία του, από τη γνώση του και από την ψυχή του, τί πρέπει να γίνει. Είναι μια προσφορά την οποία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε. Είναι μια προσφορά την οποία θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε να βρει τη μετουσίωσή της.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος Ναύαρχος γεννήθηκε το 1867 στην Αγία Πετρούπολη καταγόμενος από αριστοκρατική οικογένεια της Ρωσικής αυλής, εισήλθε στη Ναυτική Ακαδημία και έγινε αξιωματικός του Τσαρικού Ναυτικού φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Ναυάρχου. Μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων και την δολοφονία του τελευταίου Τσάρου και της οικογενείας του, ο Ναύαρχος Φιλοσοφώφ μη θέλοντας να ζήσει σε μία κομμουνιστική Ρωσία διέφυγε και κατέφυγε στα Κύθηρα, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, όπου μετά από λίγο καιρό έγινε …φαροφύλακας στον φάρο Απολυτάρες των Αντικυθήρων! Όμως η σπουδαιότερη προσφορά του στην Ελλάδα και στα Κύθηρα ήταν η με κίνδυνο της ζωής του διάσωση του μεγαλύτερου τμήματος του πολύτιμου ιστορικού Αρχείου των Κυθήρων στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Πέθανε στα Κύθηρα το 1946.
Λ.Σ.Μ.