Του Σταύρου Παπαντωνίου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με πολύ προσεκτικό τρόπο παρακολουθούν στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εσωκομματική σκακιέρα και τις νέες συμμαχίες που διαμορφώνονται ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Οι τελευταίες συναντήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αρχικά με τον Κώστα Καραμανλή, η οποία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και έπειτα η δημόσια με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έχουν προβληματίσει το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού, που θεωρεί πως ο κ. Μητσοτάκης αναζητά συμμαχίες μακριά από αυτό, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, τον βοήθησε καθοριστικά στο να πάρει την προεδρία.

Δεν είναι τυχαία η έκφραση «Εμείς τον βγάλαμε», που πολλά στελέχη πέριξ του πρώην πρωθυπουργού χρησιμοποιούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Στο στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά είναι διάχυτη η εντύπωση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε τον απαραίτητο σύμμαχο, που τον οδήγησε στην ηγεσία του ιστορικού κόμματος, στο πρόσωπο του Μεσσήνιου πολιτικού, κάτι που αποτυπώθηκε και στα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά του κ. Μητσοτάκη στον Νομό Μεσσηνίας. «Αν δεν υπήρχε αυτή η συμμαχία, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήταν σήμερα πρόεδρος του κόμματος», λένε με έμφαση στέλνοντας μήνυμα, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό από τη Συγγρού, η οποία κρατά ψύχραιμη στάση.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. Κανείς, άλλωστε, δεν ξεχνά πως την περίοδο της μεγάλης μάχης μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη διαδικτυακά Μέσα, αλλά και κορυφαία στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά έκαναν σφοδρές επιθέσεις στον Κώστα Καραμανλή. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις σαφείς αποστάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον πρώην πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, έκαναν πολλούς να μιλάνε για συμμαχία «αποκαραμανλοποίησης» του κόμματος. Τότε οι «καραμανλικοί» είχαν επιλέξει την τακτική της σιωπής, καθώς, όπως έλεγαν κορυφαία στελέχη, αργά ή γρήγορα θα δημιουργείτο εκ των πραγμάτων ισχυρός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης πήρε δύο αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες για να δει κατά σειρά τον Κώστα Καραμανλή και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η διαρροή, δε, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον τελευταίο, πως δεν νοείται Νέα Δημοκρατία χωρίς τον Β. Μεϊμαράκη στην πρώτη γραμμή, δείχνει πως στη Συγγρού έχουν αποφασίσει να κλείσουν το συγκεκριμένο μέτωπο και να πορευτούν στρατηγικά με την πτέρυγα που πρόσκειται στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, όπως αυτός εκφράζεται από τον καραμανλισμό.

Η τάση αυτή, όπως καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, έχει θορυβήσει την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά. Το γεγονός ότι μετά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μεϊμαράκη ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, έδειξε να ενδιαφέρεται σφόδρα να μάθει τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο ανδρών δείχνει και την ανησυχία του στρατοπέδου του Μεσσήνιου πολιτικού να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις στο εσωκομματικό μέτωπο.

Η διάθεση του κ. Μητσοτάκη να ρίξει τους τόνους με το στρατόπεδο του Κ. Καραμανλή αποτυπώθηκε και στο γεγονός του πρόσφατου «ανοίγματος» προς τον Προκόπη Παυλόπουλο, με αφορμή τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκ των υστέρων, από το περιβάλλον του αρχηγού της Ν.Δ. άρχισε να διαρρέει ότι ο πρόεδρος του κόμματος βλέπει θετικά και την πρόταση Μεϊμαράκη για εκλογή από τον λαό, στην περίπτωση που η Βουλή δεν καταφέρνει να εκλέξει τον ανώτατο άρχοντα. Η στάση αυτή επιβεβαιώνει τη στροφή προς τη στρατηγική συμμαχία με τους «καραμανλικούς».

Στάση αναμονής για στήριξη

Στο στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά κρατούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν προς τα πού θα το πάει ο αρχηγός της Κεντροδεξιάς. «Η στήριξή μας δεν είναι δεδομένη», λένε με νόημα πολιτικοί φίλοι του πρώτου. Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε με μια σειρά από κινήσεις στέλνει το μήνυμα στην ηγεσία της Ν.Δ. πως κάθε άλλο παρά παροπλισμένος πολιτικά είναι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έδωσε άρθρο στη μεγάλη εφημερίδα της Ομογένειας «Εθνικός Κήρυκας» με τίτλο «Ο Ελληνας, πλασμένος φιλόσοφος, πλασμένος Χριστιανός», ενώ ακολούθως έδωσε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα, η οποία συζητήθηκε λόγω του ανοίγματος που έκανε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τελευταία, ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στην Αίγυπτο κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της χώρας, Αλ Σίσι. Ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το σπίτι των Μπενάκη - Πηνελόπης Δέλτα, η οποία είναι προγιαγιά του. Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει κουβέντα για πιθανή θέση που μπορεί να αναλάβει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ολα τα ανωτέρω, αν τα αναλύσει κανείς σωστά, έχουν να κάνουν με το κύρος του στο εξωτερικό, κάτι που προφανώς επιδιώκει ο Μεσσήνιος πολιτικός, για να επιχειρήσει να κάνει ένα πολιτικό comeback.