Δεν τα βρίσκουν Γεννηματά-Θεοδωράκης-Θεοχαρόπουλος
<p>Τα «αγκάθια» στη διαδικασία της ενιαίας Κεντροαριστεράς και οι αποστάσεις του πρώην πρωθυπουργού</p>
Mπορεί στα υπόλοιπα κόμματα τα περισσότερα στελέχη να έχουν φύγει για διακοπές, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι όμως συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές συναντήσεις ενόψει των εκλογικών διαδικασιών που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο.
Μέχρι στιγμής υποψήφιοι είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ, παρά τα όσα ακούγονταν, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται. Στόχος είναι η όλη διαδικασία να αποτελέσει ένα πολιτικό γεγονός που θα το αγκαλιάσει η κοινωνία και να πάνε πάνω από 200.000 πολίτες στην κάλπη, διαφορετικά, λόγω περιορισμένης απήχησης, το όλο ζήτημα θα μεταβληθεί σε μια στενά κομματική διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία των υποψηφίων εκτιμούν ότι θα πρέπει να φανούν οι διαφορές στις πολιτικές πλατφόρμες των υποψήφιων αρχηγών και να αποφευχθούν οι διαγκωνισμοί κομμάτων ή μηχανισμών, τους οποίους απεχθάνεται η κοινωνία.
Ετσι, από το τέλος Αυγούστου και μετά οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν, καθώς κανείς δεν αποκλείει η κυβέρνηση να μπει στον πειρασμό του εκλογικού αιφνιδιασμού προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Στην κατεύθυνση αυτή, προ ημερών πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπιών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, με στόχο να προετοιμάσουν το τετ-α-τετ Γεννηματά-Θεοδωράκη, που θα γίνει τέλη Αυγούστου. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο «οδικός χάρτης» έως την εκλογή ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Σχετικά με τις διαδικασίες, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επιθυμούν χαρακτήρα εξπρές, λίγες υποψηφιότητες και συνομοσπονδία κομμάτων, αντί του ενιαίου φορέα. Αυτό είναι το κλίμα που βγήκε από τις δύο συνεδριάσεις του συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η κ. Γεννηματά, πάντως, έχει να αντιμετωπίσει και τα «θέλω» του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται στην ιδέα να εμπλακεί άμεσα στο εγχείρημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς. Στη Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, έχουν φθάσει πληροφορίες ότι ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ δέχεται εισηγήσεις να απομακρυνθεί σταδιακά από τη Φώφη Γεννηματά, με την οποία το τελευταίο διάστημα υπήρξε κάποια προσέγγιση. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός ακούει κάποιους από τους εναπομείναντες συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Καρχιμάκης, να του λένε πως ειδικά μετά τη στάση της Φώφης απέναντι στον εκλογικό νόμο δεν έχει λόγο να ταυτίζεται με τις επιλογές της.
Οι ίδιοι άνθρωποι δεν συμφωνούν καθόλου με την προσέγγιση που δείχνει να έχει προς την πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη. Βεβαίως, δεν λείπουν και οι αντίθετες φωνές, αλλά επειδή άπαντες γνωρίζουν πόσο… σταθερός είναι στις κατά καιρούς απόψεις του ο ΓΑΠ, το «S» πληροφορείται ότι συμμερίζεται κι εκείνος τους προβληματισμούς που ακούει, ειδικά για το θέμα του εκλογικού νόμου.