Μεσογειακή Σύνοδο Κορυφής σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας
<p>Πιθανότατα αρχές Σεπτέμβρη - Σκοπεύει να καλέσει Ρέντσι, Ολάντ, Ραχόι και Κόστα</p>
Σάρκα και οστά αναμένεται να δώσουν ευρωπαίοι ηγέτες χωρών της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού, στο σχέδιο για τη δημιουργία κοινού μετώπου στο Νότο της Ευρώπης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την σκληρή γραμμή που επικρατεί σε πολλές χώρες του Βορρά σχετικά με τη λιτότητα και τις απαιτήσεις τους για μεγάλα πλεονάσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, σε συνάντηση στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας, καλεί ο Αλέξης Τσίπρας τους ηγέτες 6 χωρών του "Νότου" της ΕΕ, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Στη Συνάντηση των 7 χωρών -η οποία αναμένεται με τον έως τώρα προγραμματισμό να διεξαχθεί στις 9 Σεπτεμβρίου- θα συμμετέχουν μαζί με την Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα. Στο επίκεντρο της διάσκεψης αναμένεται να τεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε οικονομικό αλλά και πολιτικό και θεσμικό επίπεδο και θα συνιστά ουσιαστικά μια προσπάθεια κοινού βηματισμού των χωρών του ευρωπαϊκού "Νότου" απέναντι σε αυτές, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Έτσι, Νικος Αναστασιάδης, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ, Φερνάντο Ραχόι και Αντόνιο Κόστα αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα, προκειμένου να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο και να πείσουν τους ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας αλλά και την «ευελιξία» που πρέπει να υπάρξει σχετικά με τα υψυλά πλεονάσματα που ζητούνται.
Η διαμόρφωση ενός «νοτίου άξονα», με τη συμμετοχή των χωρών Μεσογείου, είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.
Κυβερνητικές πηγές είχαν τότε αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες στάθηκαν στην ανάγκη διαμόρφωσης αναπτυξιακής πρότασης από τις χώρες του νότου, ιδέα την οποία φέρονται να στηρίζουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μεσογειακού πόλου, για να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη, μπορούν να ενταχθούν κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.
Για τη δημιουργία του άξονα υπάρχει η έγκριση του Φρανσουά Ολάντ, με τον Γάλλο πρόεδρο να έχει εκφράσει την πεποίθησή του σε Ευρωπαίους ηγέτες πως είναι εφικτή η συγκρότηση ενός εναλλακτικού προοδευτικού πόλου με μαγιά τις χώρες του Νότου και ενθαρρύνει να προχωρήσει η ολοκλήρωση ενός σχεδίου άμεσα, το οποίο θα συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο.
Επίσης, ταύτιση υπάρχει και με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα με τον οποίο στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε κοινή διακήρυξη κατά της λιτότητας, με την οποία “δεσμεύονταν για μία δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη”.
Μάλιστα, πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είχε προϊδεάσει όταν αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα:
«Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι. Δεν θα είμαστε μόνοι, γιατί ήδη πληθαίνουν οι φωνές και εντός της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, που ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της δικής μας πολιτικής οικογένειας -της ευρωπαϊκής Αριστεράς- για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη», είχε σημειώσει.