Αμανατίδης: "Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενισχύει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας"
<p>Ομιλία του Υπουργού στη Βουλή για το τέμενος στον Βοτανικό</p>
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενισχύει τη διεθνή παρουσία και εμβέλεια της χώρας, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διάταξη σχετικά με την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα, που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία.
"Η κατασκευή του θα βάλει τέλος στην αποδυνάμωση της διεθνούς εικόνας και αξιοπιστίας της χώρας μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε πολυάριθμους διεθνείς οργανισμούς και διεθνή φόρα, στο πλαίσιο των οποίων διεξάγεται τακτικά διάλογος για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης και σημείωσε πως μια τέτοια μειωτική εικόνα της Ελλάδας αποδυναμώνει ταυτόχρονα και όλα τα διαπραγματευτικά της επιχειρήματα σε διεθνές επίπεδο για φλέγοντα ζητήματα και στη διεθνή προβολή της χώρας μας εν μέσω της πολυκύμαντης ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.
Ο κ. Αμανατίδης υπεραμύνθηκε της ψήφισης των προτεινόμενων διατάξεων, σημειώνοντας πως σήμερα η κατασκευή και η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα εδράζεται στην ανάγκη άμεσης επίλυσης διαφόρων πρακτικών και θεσμικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές κοινότητες της συγκεκριμένης θρησκείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε πως η κατασκευή του θα εξασφαλίσει με καλύτερους όρους τη θρησκευτική δράση και τη συνέχειά τους και υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί ευθύνη και μέριμνα της ελληνικής πολιτείας, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα σε όλους τους ανεξάρτητους πολίτες να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ανεξαρτήτως θρησκείας και σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του Συντάγματος αναφορικά με τη θρησκευτική ελευθερία.
Έκανε σύντομη ανασκόπηση στην ιστορία κατασκευής του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, αναφέροντας πως η νομοθετική παρέμβαση του 2006 έρχεται να λύσει ένα κενό που όφειλε η ελληνική πολιτεία να αντιμετωπίσει έναντι των μελών της συγκεκριμένης θρησκευτικής κοινότητας, η οποία δεν αποτελείται μόνο από αλλοδαπούς, αφού σημαντικός αριθμός των μελών της στην Αθήνα έχουν ελληνική υπηκοότητα.
Σκιαγραφώντας τους στόχους αυτής της διάταξης, επισήμανε πως αποσκοπεί στη διευθέτηση, ρύθμιση διάφορων διαδικαστικών ενεργειών, με σκοπό την επίσπευση και διευκόλυνση επιμέρους διοικητικών ζητημάτων που αφορούν στην κατασκευή του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών κατά τις ειδικότερες πρόνοιες του ν. 3512/2006 και των τροποποιήσεών του, ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις το έργο αυτό μετά από μια δεκαετία από τη νομοθετική πρόβλεψή του.
Πάνω απ’ όλα, προσέθεσε, αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να θεραπεύσει την έλλειψη ενός χώρου όπου τόσο οι Έλληνες μουσουλμάνοι όσο και οι μετανάστες θα μπορούν να λατρεύουν τον θεό τους και να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα με αξιοπρέπεια και κατά τους όρους που προστάζει η θρησκεία τους, ώστε να πάψουν να παρατηρούνται τα απαράδεκτα φαινόμενα της υπερσυγκέντρωσης πιστών σε ακατάλληλους, μη αδειοδοτημένους ιδιωτικούς χώρους. Να μπει ένα τέλος στα άτυπα δεκάδες τεμένη, που δεν εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τόνισε.
Επανέλαβε πως το συγκεκριμένο άρθρο δεν θέτει ξανά το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία ή όχι του τεμένους, τονίζοντας πως "δεν παίρνουμε τώρα την πολιτική απόφαση για την ίδρυση του Τεμένους", αλλά αυτό έγινε με το νόμο 3512/2006.
Διευκρίνισε πως είναι ρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να ληφθούν με τον τρόπο αυτό, έτσι ώστε να ξεκολλήσει η γραφειοκρατία που υπάρχει σε διάφορα θέματα.Επισήμανε πως σε όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ υπάρχει τουλάχιστον ένα ισλαμικό τέμενος υπό διάφορα νομικά καθεστώτα, πάντα όμως υπό τις αυτονόητες εγγυήσεις της θρησκευτικής ελευθερίας της ΕΣΔΑ, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των λοιπών διεθνών συνθηκών περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτός από την Αθήνα".
Στη συνέχεια αποσαφήνισε ότι το τζαμί και το τέμενος είναι ακριβώς το ίδιο, σημειώνοντας πως η λέξη "τέμενος" αποτυπώνει με ακρίβεια τον σκοπό που ο χώρος αυτός εξυπηρετεί ως χώρος προσευχής και δεν είναι άλλος από τη λέξη "ναός". Υπο αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως στον Βοτανικό θα κατασκευαστεί ένα μουσουλμανικό τέμενος, δηλαδή ένας χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους, όπως η εκκλησία είναι ένας χώρος προσευχής και λατρείας για εμάς τους ορθόδοξους Χριστιανούς.
Τέλος, σημείωσε πως το προτεινόμενο άρθρο 35 του προς ψήφιση νομοσχεδίου είναι προϊόν μιας συντονισμένης και πολύμηνης εργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών, Παιδείας, Εξωτερικών και Οικονομικών.