Το βιβλίο του Βαρουφάκη αντιμέτωπο με τον γερμανικό Τύπο
Ως ένα τερπνό ανάγνωσμα για τα οικονομικά αντιμετωπίζει ο Γερμανικός Τύπος το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφακη «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία» που κυκλοφόρησε στα Γερμανικά.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο του Μονάχου Hanser.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Deutsche Welle, το ενδιαφέρον είναι πόσο πιο προσεκτικά και εξειδικευμένα διάβασε το βιβλίο αυτό η γερμανική κριτική, που σημειωτέον πριν από λίγα χρόνια συνιστούσε ανεπιφύλακτα το άλλο, το πιο επιστημονικό βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Ο παγκόσμιος Μινώταυρος» εκθειάζοντας τότε ρητά τον ψύχραιμο και καθόλου εισαγγελικό λόγο του για τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη.
Μέσα σ’ αυτό το βιβλίο, σημειώνει ο κριτικός της Berliner Zeitung, «από τον πρώην υπ. Οικονομικών δεν απομένει παρά η καρικατούρα ενός αντικαπιταλιστή που στηλιτεύει με παρρησία και οίστρο τα κακά της οικονομίας της αγοράς – χωρίς ούτε στιγμή να λαμβάνει υπόψη ότι το σύστημα αυτό εξασφάλισε κατά κανόνα στους περισσότερους ανθρώπους μια ζωή με μεγαλύτερη διάρκεια, καλύτερη υγεία και περισσότερη ευμάρεια».
Πιο στυφά ο κριτικός της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αποφαίνεται: «Δεν πρόκειται ούτε για παιδικό βιβλίο ούτε για εισαγωγή στην οικονομία. Είναι μια εισαγωγή στον κόσμο των ιδεών του Γιάνη Βαρουφάκη και στον βαθμό αυτό ένα πολιτικό γεγονός. Τρομάζει κανείς με την προπετή προσπάθεια του συγγραφέα να ασφαλίσει το έργο του έναντι της κριτικής και στη συνέχεια με τη μετονομασία αυτής της προσπάθειας σε κριτική σκέψη. Ευχόμαστε στην κόρη του να του πει μια μέρα Μπαμπά, μη μας παριστάνεις τόσο τον σπουδαίο.»
Ο κριτικός της Zeit αναγνωρίζει ότι το βιβλίο αυτό «σε συνεπαίρνει ρητορικά» και καταλήγει «Διαβάζοντας παίρνει κανείς μια ιδέα για τις ανεκδιήγητες σκηνές που θα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όταν ένας ρομαντικός της ψυχής, ξιφουλκούσε κατά των αριθμητικών στοιχείων των ρεαλιστών. Δεν είναι τυχαίο που η Κριστίν Λαγκάρντ είχε ζητήσει επειγόντως ένα διάλογο ενηλίκων, προφανώς ο Βαρουφάκης τη δασκάλευε σαν να ήταν κόρη του».