Ένα βήμα πιο κοντά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές έρχεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας οποίος θα βρεθεί στο Παρίσι στα τέλη Αυγούστου μετά τις καλοκαιρινές του διακοπές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει το παρών στις εργασίες των Σοσιαλιστών ηγετών,ως παρατηρητής όπως είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο.

Το πολιτικό σχέδιο του πρωθυπουργού για διεύρυνση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και η ένταξη στις οργανώσεις του κόμματος μελών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο εσωστρέφειας ενόψει του συνεδρίου. Ακόμη και για το θέμα των αλλαγών που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση οι εισηγήσεις που δέχεται από κορυφαία στελέχη, με ισχυρές αναφορές και διασυνδέσεις στο κόμμα, όπως οι Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης κ.ά., κινούνται στη λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει καθαρό ιδεολογικό στίγμα και δεν χρειάζεται να αλλοιωθεί η πολιτική του ταυτότητα με προσωπικότητες από άλλους κομματικούς χώρους, είτε πρόκειται για πρώην στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. είτε για πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Ηδη η μάχη μεταξύ κομματικών και ΠΑΣΟΚογενών επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες από τις επιθέσεις που δέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος στοχοποιήθηκε από την Κουμουνδούρου και την ομάδα των «53» με αφορμή την επιχείρηση εκκένωσης από την ΕΛ.ΑΣ. κτιρίων στη Θεσσαλονίκη που τελούσαν υπό κατάληψη. Τον ΠΑΣΟΚογενή Τόσκα υπερασπίστηκε με θέρμη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καθώς μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό ηγούνται της εσωκομματικής κίνησης «Πράττω», που στη συντριπτική της πλειονότητα αποτελείται από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η ομάδα των «53» μέχρι το συνέδριο αναμένεται να έχει κλιμακώσει με κάθε τρόπο τις πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου για να μην προχωρήσει το σχέδιο διεύρυνσης που έχει βάλει σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός, αναθέτοντας τη σχετική εκτέλεσή του σε πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, στον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, και τον πρώην υπουργό Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος ετοιμάζει υποστηρικτικούς πυρήνες σε όλη την Ελλάδα, με πολλά στελέχη από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Η ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους των «53» έγκειται στο γεγονός ότι με εντολή του Μαξίμου επιχειρείται -διά της διαδικασίας της αθρόας εγγραφής προσώπων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ως νέων μελών στις οργανώσεις του κόμματος- η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και, το βασικότερο, η τεχνητή αλλαγή των συσχετισμών στο Συνέδριο, που μπορεί να οδηγήσει σε μια «βελούδινη εκπαραθύρωσή» τους από τα κομματικά όργανα.

Αντιδράσεις από την ίδια ομάδα υπάρχουν και για τα ανοίγματα που επιχειρεί το Μαξίμου στις δυνάμεις εκείνες που στο παρελθόν ταυτίστηκαν με τις κυβερνήσεις του παλαιού πολιτικού κατεστημένου, το οποίο υπέγραψε και «υπηρέτησε» τα πρώτα Μνημόνια. Από αυτούς δεν εξαιρείται ούτε ο Φώτης Κουβέλης ούτε και ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως και κάποιοι ακόμη υπουργοί που εσχάτως έχουν αρχίσει και ενεργοποιούνται στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πρώην υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.