Το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση, αλλά και ο χρόνος που αυτές θα μπορούσαν να γίνουν βρίσκονται επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σβήνει και γράφει στο μπλοκάκι του ονόματα, μελετώντας προτάσεις και ιδέες των συνεργατών του για την περίπτωση ενός σαρωτικού ή δομικού ανασχηματισμού. Αυτό που έχει προβληματίσει, ωστόσο, τον ένοικο του Μαξίμου δεν είναι τόσο οι κόντρες των υπουργών και, σε μερικές περιπτώσεις, η εικόνα Βαβέλ που παρατηρείται σε ορισμένα κυβερνητικά μέτωπα. Εξάλλου, όπως σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο, «όλες οι κυβερνήσεις έχουν τέτοια προβλήματα, πόσω μάλλον όταν το παρόν Υπουργικό Συμβούλιο έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία, πολλά από τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης, σε μια εποχή που η Ευρώπη, αλλά και η βαλκανική γειτονιά μας έχουν πολλές εστίες έντασης».

Το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται ο πρωθυπουργός σχετικά με τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει να κάνει με δύο βασικές εισηγήσεις που έχει δεχθεί. Η πρώτη αφορά την ένταξη στην κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών τεχνοκρατών, την ανάληψη από αυτούς σημαντικών κυβερνητικών χαρτοφυλακίων και τη συμμετοχή προσώπων άλλων πολιτικών χώρων. Η δεύτερη αφορά την αλλαγή υπουργών και υφυπουργών μόνο από την κοινοβουλευτική «τάξη» του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού του εταίρου.

Η πρώτη εισήγηση έχει το θετικό ότι με τον τρόπο αυτόν το Μαξίμου θα εκπέμψει μήνυμα διεύρυνσης της κυβέρνησης και προς άλλες δυνάμεις της κοινωνίας, ευθυγραμμιζόμενο έτσι και με τον χαρακτήρα που επιχειρείται να λάβει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Ωστόσο, ήδη από αρκετά στελέχη του κόμματος (ορισμένα και κορυφαία) εκφράζεται δυσαρέσκεια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Θα μπερδέψουμε τους ψηφοφόρους μας για το τι είμαστε. Πρέπει να διευρύνουμε τις δυνάμεις μας, αλλά να μη χάσουμε και την... ψυχή μας», λένε κάποιοι από αυτούς, οι οποίοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να διατηρηθεί η μέχρι τώρα λογική της κυβέρνησης. Οι τελευταίοι είναι αυτοί που εισηγούνται την πολιτική και ιδεολογική καθαρότητα του Υπουργικού Συμβουλίου, εξαιρώντας μόνο τα στελέχη που προέρχονται από τον κυβερνητικό εταίρο, είτε αυτός είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου είτε, μελλοντικά, η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.