Αντικείμενο του Γερμανικού τύπου η Σύνοδος του Νότου που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας
<p>Τι αναφέρουν τα Γερμανικά δημοσιεύματα </p>
Στη συνάντηση ηγετών κρατών του ευρωπαϊκού Νότου που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα αναφέρονται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Deutsche Wirtschafts Nachrichten», ο οποίος αναδημοσιεύει ρεπορτάζ του «ΕurΑctiv.de».
Προσκεκλημένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας, ενώ, όπως αναφέρει το dpa επικαλούμενο ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους, το μήνυμα θα είναι «Περισσότερη ανάπτυξη αντί για λιτότητα» και θα συζητηθεί «ένας νέος προσανατολισμός της Ευρώπης, σε θέματα κοινωνικής πολιτικής». Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται ακόμη η προσφυγική κρίση και η δραματική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης θεωρείται η 9η Σεπτεμβρίου, διευκρινίζεται ωστόσο ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι σχετικές διευθετήσεις. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι δεν θα πρέπει «σε καμία περίπτωση» να θεωρηθεί ότι με την συνάντηση δημιουργείται μέτωπο εναντίον των κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά, ενώ γίνεται αναφορά σε ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Facebook, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη πρέπει να επεξεργαστεί «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», το οποίο «θα εξασφαλίζει την ευημερία των λαών της».
Το ρεπορτάζ του «EurActiv.de» αναφέρεται ακόμη στις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί μεταξύ των χωρών του Νότου στην κατεύθυνση της δημιουργίας «Συμμαχίας του ευρωπαϊκού Νότου» με αναπτυξιακή ατζέντα, τόσο κατά την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όσο και μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Στο ίδιο πλαίσιο επισημαίνεται και η κοινή δήλωση των κκ Τσίπρα και Κόστα τον περασμένο Απρίλιο, με την οποία περιγράφεται ως «λανθασμένη» η πολιτική λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.