Στη Σάσα Σταμάτη

Ίσως είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που δεν χρησιμοποιούν τη λεγόμενη "ξύλινη γλώσσα". Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, Νότης Μηταράκης, εξηγεί πώς η Ελλάδα μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα πρακτικά. Ο πολιτικός εξηγεί γιατί "χρωστάει" στη γυναίκα και την κόρη του, ενώ μιλάει και για την εποχή που δούλευε σε φούρνο για το μεροκάματο.

Με απλά λόγια  για να καταλάβει και ο κόσμος, πως μπορεί να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας;

Για να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος, πρέπει να θυμηθούμε αυτό που μας έκανε «μεγάλους» παλαιότερα. Δουλέψαμε. Η Ελλάδα, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που ήταν μια αγροτική βαλκανική οικονομία σε απόλυτη φτώχεια, κατάφερε σε 60 χρόνια με σκληρή δουλειά των πατεράδων μας και των παππούδων μας να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα. Δυστυχώς ξεχάσαμε αυτό που μας έκανε μεγάλους. Τη δημιουργικότητα. Στηριχτήκαμε στο κράτος, «παχύναμε» ως λαός, δεν είχαμε την ίδια ενέργεια και διάθεση για δημιουργικότητα που είχανε οι προηγούμενοι. Αυτό τελικά μας οδήγησε στο τέλμα. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε είναι να ξαναδώσουμε τις συνθήκες στο νέο Έλληνα, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει, να μπορέσει να το κάνει ώστε να φύγουμε μακριά από τη νοοτροπία του Δημοσίου.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φθαρμένο προϊόν.

Η Νέα Δημοκρατία είναι μια σταθερή παράταξη. Η μοναδική ελληνική σταθερή παράταξη από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Είναι ένα κόμμα το οποίο έχει καθαρές ευρωπαϊκές ιδέες, που πιστεύει στην ελεύθερη και ιδιωτική οικονομία και που στην πράξη είχε πάντα ένα λαϊκό πρόσημο. Δεν είναι φθαρμένο προϊόν. Είναι ένα κόμμα το οποίο μπορεί να φέρει λύση. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι μέσα σε μια κρίση ο κόσμος ψάχνει να βρει εύκολους ενόχους. Κατηγορεί λοιπόν πολύς κόσμος αυτό που λέμε συνολικά ως το «παρελθόν» και μέσα στη δικαιολογημένη οργή του, δε μπορεί και δε διαχωρίζει τις περιόδους και τους ανθρώπους οι οποίοι πήγαν την χώρα μπροστά σε αντιδιαστολή με τους ανθρώπους και τις περιόδους που πήγαν τη χώρα πίσω. Η Νέα Δημοκρατία δε συνδυάζεται με περιόδους που η χώρα πήγε πίσω από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, το αντίθετο μάλιστα.

Θα μπορούσε να γίνει συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ;

Πιστεύω ότι στην πράξη τελικά αυτό επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με τον εκλογικό νόμο τον οποίο ψήφισε, αν ποτέ εφαρμοστεί η απλή αναλογική, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ τα οποία είναι πιθανόν το 3ο και 5ο κόμμα στις επόμενες εκλογές, χωρίς να μπορώ να κάνω προβλέψεις, δεν θα συνεργαστούν με κανέναν. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το πρώτο κόμμα τελικά να κάνει Κυβέρνηση με πέντε, έξι μικρά κόμματα με τα οποία δεν υπάρχουν και ιδεολογικές συνδέσεις. Θα αναγκαστούμε είτε να πάμε σε έναν μεγάλο συνασπισμό είτε να βρεθούμε ακυβέρνητοι για πάρα πολλούς μήνες όπως είχε συμβεί στο Βέλγιο, όπως συμβαίνει στην Ισπανία. Αλλά θυμηθείτε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία δεν έχει ισχυρή παράδοση δημόσιας διοίκησης. Δεν είμαστε μια χώρα που θα λειτουργεί φυσιολογικά, εύκολα με την έλλειψη κεντρικής κυβέρνησης. Αν τελικά πάμε στη λύση του μεγάλου συνασπισμού, λόγω των τεράστιων ιδεολογικών διαφορών που υπάρχουν, η αποτελεσματικότητα αυτής της Κυβέρνησης θα είναι μηδενική και δυστυχώς θα πάμε σ έναν επόμενο κύκλο υπερακραίου λαϊκισμού με πολύ επικίνδυνες προοπτικές για τη Δημοκρατία μας.

Παρότι κάνετε τη δική σας καριέρα στο Λονδίνο, αποφασίσατε να «μπλέξετε» με την πολιτική. Γιατί;

Γύρισα στην Ελλάδα το 2010. Σε μια εποχή  που σε αντιδιαστολή με το 2004 το να λες στο εξωτερικό ότι είσαι Έλληνας μόνο μιδιάσματα προκαλούσε.  Είχα ήδη κάνει ένα κύκλο 15 ετών  στο εξωτερικό, στον ιδιωτικό τομέα. Είχα πετύχει αρκετά και ένοιωθα μια αίσθηση δημιουργίας. Δύσκολα χρόνια βέβαια, μακριά από τους γονείς μου, που στάθηκαν πάντα δίπλα μου σε όλες τις προσπάθειες μου. Αλλά μου δόθηκε κάτι πολύ σπάνιο. Η ευκαιρία να έρθω στη χώρα να ασχοληθώ με την πολιτική, να προσφέρω. Δυστυχώς η πολιτική είναι ένα κλειστό σύστημα. Είναι δύσκολο για νέους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν να μπουν σ’ αυτό το σύστημα λόγω της ανάγκης δημοσιότητας. Δεν είναι απλό. «Εκμεταλλεύτηκα» αυτή την ευκαιρία, ήρθα, δούλεψα δύο χρόνια ως σύμβουλος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετά, για 30 μήνες, υπηρέτησα ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις επενδύσεις, για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  και για την εξωτερική εμπορική πολιτική της χώρας. Νιώθω περήφανος που ήμουν μέλος μιας Κυβέρνησης που παρέδωσε μια χώρα σε δύσκολη κατάσταση, αλλά καλύτερη από αυτή στην οποία την παρέλαβε.

Παρότι δεν είστε από τους πολιτικούς που ενοχλούν ή προκαλούν, έχετε δεχτεί επιθέσεις από τα Μέσα, όπως για ένα σπίτι στο Λονδίνο που έχετε…

Είχα δεχτεί διάφορες επιθέσεις στην πολιτική μου καριέρα, ίσως γιατί δεν ανήκω σε κανένα «στρατόπεδο». Δεν εμπλέκομαι σε αυτά. Πράγματι δέχτηκα πολλές επιθέσεις, οι οποίες αναμφίβολα μου στοίχισαν. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Έχετε κάνει κάποια δουλειά στο παρελθόν για να βγάλετε το μεροκάματο;

Έχω δουλέψει 15 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Και ως φοιτητής δούλευα σε ένα φούρνο που τον είχε ένας συμφοιτητής μας, στο Χαλάνδρι. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήμασταν μια παρέα 5 συμφοιτητών και πηγαίναμε και δουλεύαμε κάθε Σάββατο 2 το πρωί με 10, γιατί χρειάζονταν επιπλέον «χέρια» στην παρασκευή ψωμιού και μετά στην πώληση.

Με τη γυναίκα σας πώς γνωριστήκατε;

Γνωριστήκαμε στο Λονδίνο, σε μια εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας. Ήταν Επίκουρος Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιου του Λονδίνου και παράτησε την καριέρα της για να γυρίσει μαζί μου στην Ελλάδα. Της χρωστάω. Ελπίζω να μην το μετανιώσει ποτέ. Παντρευτήκαμε το 2009 και όταν γυρίσαμε, η Μαρία ήταν έγκυος στον έβδομο μήνα στην Ελισάβετ.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την σχέση σας;

Είναι πάρα πολύ καλή η σχέση μας. Την αγαπάω πάρα πολύ. Με έχουν στηρίξει πολύ και η γυναίκα μου και η κόρη μου. Δυστυχώς, ένα πράγμα που ο κόσμος ίσως δεν το καταλαβαίνει, ίσως δεν το εκτιμάει κιόλας, είναι την απίστευτη πίεση που δημιουργεί η πολιτική ζωή σ’ ένα σπίτι, σε μια οικογένεια. Το γεγονός ότι εγώ λείπω 12 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο και τις μισές, σχεδόν, ημέρες της εβδομάδας είμαι στην Χίο. Η ένταση της πολιτικής δεν σταματάει. Δεν είναι ότι μπορείς ν’ απομονώσεις τον οικογενειακό χρόνο εύκολα. Είχαμε βρεθεί σε περιόδους που αυτή η ένταση, που δημιουργούσε η πολιτική, μας επηρέαζε και ως ανθρώπους.

Κι εσείς έχω μάθει ότι την στηρίζετε σε κάτι καινούργιο που ετοιμάζει.

Αποφάσισε να γράψει παιδικά βιβλία και θα εκδώσει το πρώτο της βιβλίο μέσα στο 2016. Απέκτησε αυτή τη νέα ασχολία, την ενθαρρύνω πάρα πολύ και τη βοηθάει και η κόρη μας.

Είστε από τους ελάχιστους καλοντυμένους στη Βουλή.

Είναι και αντίδραση αυτό. Εγώ  πάντα ντυνόμουν καλά. Από μικρός μου άρεσε, το έχω συνηθίσει. Είναι τα ρούχα που φορούσα (και που έπρεπε να φορούσα) όλα τα χρόνια που δούλευα στο εξωτερικό. Επειδή έχουμε φτάσει εδώ, στο άλλο άκρο, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε κάποιοι μια αμφίεση σεβασμού προς το ναό της Δημοκρατίας. Κάποια στιγμή είχα πει αστειευόμενος σε κάποιους αστυνομικούς της Βουλής που φοράνε κοστούμι: «Μήπως το καλοκαίρι πρέπει να βάλετε βερμούδα και παντόφλες για να μην ξεχωρίζετε από τους βουλευτές;»...

Αγαπημένο μέρος σας για διακοπές;

Πάμε μόνο Χίο. Θα περάσουμε όλο τον Αύγουστο εκεί. Αρέσει πάρα πολύ στη γυναίκα μου και την κόρη μου. Όταν άλλαξα εκλογική περιφέρεια - από το 2012 έως το 2015 ήμουν βουλευτής Α΄ Αθηνών - και πήγα στη Χίο, ένα από τα πράγματα που με ανησυχούσαν επί προσωπικού είναι κατά πόσο στην οικογένειά μου θα αρέσει να ζούμε αρκετές εβδομάδες το χρόνο στη Χίο. Είναι κατενθουσιασμένες όταν πάμε εκεί και αυτό βοηθάει και εμένα πολύ.

Πως νιώσατε με τις πυρκαγιές;

Μεγάλη λύπη. Γυρνούσα όλη μέρα και όλη νύκτα τα καμένα και προσπαθούσαμε να σταθούμε στον κόσμο που έβλεπε την περιουσία του, το βιος του να καταστρέφεται. Είναι η δεύτερη μεγάλη φωτιά σε λίγα χρόνια. Κάηκαν και εκτάσεις που με κόπο μόλις πριν λίγα χρόνια είχαν ανασυσταθεί. Τώρα πρέπει να ξαναρχίσουν από την αρχή. Για κάποια χωριά θα περάσουν 10 χρόνια μέχρι να αποκτήσουν εκ νέου από τη μαστίχα ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Εδώ βέβαια έχει μεγάλη σημασία να ενισχυθεί η προσπάθεια των παραγωγών διότι η μαστίχα είναι αφενός ένα μοναδικό προϊόν που πρέπει να στηριχθεί, αφετέρου γύρω από την παραγωγή υπάρχει ένα μοναδικό πολιτιστικό οικοσύστημα, αναγνωρισμένο από την UNESCO, ως παγκόσμια άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Αθλείστε; Κάνετε κάτι για να ξεφεύγετε;

Μικρός ήμουν Βαλκανιονίκης και Πρωταθλητής Ελλάδος στην ξιφασκία. Έχουμε κερδίσει και την Πανεπιστημιάδα της Μεγάλης Βρετανίας με το πανεπιστήμιό μου όταν ήμουν στην Αγγλία. Έκανα πάρα πολύ αθλητισμό μικρός. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταφέρει μέσα σ αυτή την πίεση των τελευταίων 6 ετών να ασχοληθώ καθόλου με τον εαυτό μου και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που πλέον έχω θέλω να τον περνάω με την οικογένειά μου. Χρόνος για τον «Νότη» δεν υπάρχει.

Με τη γυναίκα σας πώς διασκεδάζετε;

Μας αρέσει πολύ να βγαίνουμε για φαγητό. Έχω καταφέρει και έχω «μπλοκάρει» την Δευτέρα βράδυ. Είναι της συζύγου. Πάμε και τρώμε οι δυο μας. Είναι η τελευταία μας όαση. Γυρνάμε διάφορα εστιατόρια στο κέντρο και είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

Είστε κλασικός χαζομπαμπάς; Τι σας αρέσει να κάνετε με την κόρη σας;

Θα ήθελα να έχω να πω πολλά. Και δυστυχώς δεν έχω. «Χρωστάω» στη κόρη μου. Τη βλέπω συνήθως το πρωί, όταν καθόμαστε στις 7:30 οικογενειακά για πρωινό. Όταν γυρνάω κοιμάται. Μία φορά την εβδομάδα την πάω εγώ το πρωί στο σχολείο. Είναι η μόνη ποιοτική ευκαιρία μας να μιλήσουμε. Τα Σαββατοκύριακα είμαι συνήθως στη Χίο. Κάποιες φορές έρχεται μαζί μου η σύζυγος μου και η κόρη μου και αυτό για εμένα είναι υπέροχο.

*δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά