Της Ελένης Καλογεροπούλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στον Κώστα Καραμανλή και τον Φρανσουά Ολάντ εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να διεμβολίσει τη στενή σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες και την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια στα ΜΜΕ, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να αναδείξει τον «ανένδοτο» αγώνα του πρώην προέδρου της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργού κατά της διαπλοκής και των «νταβατζήδων», δικαιώνοντάς τον για αυτή του την επιλογή.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας με την παρουσία του στο Παρίσι και στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών Ηγετών (όπου προσεκλήθη από τον Γάλλο πρόεδρο), αλλά και διοργανώνοντας τη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα αναμένεται να δώσει άλλο ένα χτύπημα στη Χαριλάου Τρικούπη, με την επιχειρηματολογία ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές αναζητούν συμμάχους σε όμορους χώρους. Κι αυτό γιατί η Φώφη Γεννηματά είναι πλέον ταυτισμένη με το άρμα Μητσοτάκη.

Η σχέση των παροικούντων το Μέγαρο Μαξίμου με τον Κώστα Καραμανλή είναι παλιά και δοκιμασμένη στον χρόνο, ενώ επισφραγίστηκε «πανηγυρικά» με την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου (ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει υπάρξει στενός φίλος και συνεργάτης του πρώην προέδρου της Ν.Δ.) στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

 Ωστόσο, η πρόσφατη σύγκρουση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της παραπομπής του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου (η Ν.Δ. δεν τοποθετήθηκε επίσημα στο θέμα, παρά το γεγονός ότι το είχε αναδείξει ο Κώστας Καραμανλής) ήρθε ως μάννα εξ ουρανού, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση, αφού αναμένονται αντιδράσεις από την περικοπή του ΕΚΑΣ στις συντάξεις, ενώ φτάνουν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ και της Εφορίας.

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την αναστάτωση που επικράτησε στη Ν.Δ. εξαιτίας του θέματος Γεωργίου, αναδεικνύοντας μάλιστα τις δηλώσεις Μιχελάκη, Στυλιανίδη, αλλά και άλλων στελεχών του «καραμανλικού» στρατοπέδου, τα οποία εμφανίστηκαν ενοχλημένα από την επίσημη στάση της παράταξης.

Τα κυβερνητικά στελέχη προσδοκούν, λοιπόν, ότι πολύ σύντομα η ενόχληση Καραμανλή θα φανεί και μέσα στο κόμμα, τη στιγμή που κανείς δεν θα το περιμένει. Οι πιο τολμηροί -και ίσως οι πιο αισιόδοξοι- φτάνουν στο σημείο να μιλούν για διάσπαση της Ν.Δ., καθώς πλέον το ρήγμα είναι βαθύ και δεν υπάρχει καμία ψυχική ή άλλη επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Προκειμένου, δε, το σενάριο αυτό να πραγματοποιηθεί, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να προβάλει το «αντιστασιακό» προφίλ του Κώστα Καραμανλή κατά της διαπλοκής, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις προσπάθειες που έκανε με τον «βασικό μέτοχο», τη σύγκρουση που είχε με τους μεγαλοεκδότες και τους ανθρώπους του Τύπου (Ψυχάρη και Μπόμπολα), αλλά και τον ρόλο που έπαιξαν τα ΜΜΕ στην πτώση της κυβέρνησής του.

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι η δικαίωση του πρώην πρωθυπουργού στον πόλεμο που είχε ξεκινήσει κατά των «νταβατζήδων» έρχεται τελικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κόμμα στο οποίο ανήκει ακόμα και αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να στηρίζει με νύχια και με δόντια τη διαπλοκή. Επισημαίνουν, δε, τις παρεμβάσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις της Ν.Δ. υπέρ του ομίλου ΣΚΑΪ.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την ιδιότυπη συμμαχία ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφού, όπως λένε, κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να βγάλει αυτή η σχέση. Μπορεί να φέρει από τη σιωπηλή στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα (μέσω της ψήφου ανοχής όπου χρειάζεται) μέχρι την κυβερνητική συνεργασία στελεχών της «καραμανλικής» πτέρυγας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ

Οι ίδιοι άνθρωποι ξεκαθαρίζουν ότι δεν αναμένουν καμία επίσημη παρέμβαση από τη Ραφήνα, καθώς ο Κώστας Καραμανλής με τη στάση του έχει δείξει ότι ουδέποτε θέλησε να υπονομεύσει το κόμμα του, εκτιμούν ωστόσο ότι πλέον τα πράγματα έχουν πάρει τέτοια τροπή, που και να θελήσει δεν θα μπορέσει και να συγκρατήσει τυχόν αντιδράσεις από τους βουλευτές που παραδοσιακά εμφανίζονται να στηρίζουν την «καραμανλική» πλευρά.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο το στενό μαρκάρισμα που κάνει ο Φρανσουά Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα. Η σχέση των δύο ανδρών αποτελεί πλέον το βασικό χαρτί στα χέρια του πρωθυπουργού προκειμένου να αμφισβητηθεί ο ρόλος της Φώφης Γεννηματά στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Αλλωστε, όλο το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησης σπεύδουν να αναδείξουν την ταύτιση των δύο πλευρών, προσδοκώντας σε πολιτικά οφέλη.

Ακριβώς αυτή την πτυχή του θέματος θα αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας και κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Ευρωπαίων Ηγετών του Νότου, που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, στην οποία αναμένεται να παραστούν όλοι οι ηγέτες που ανήκουν στη σοσιαλιστική ομάδα.

«Στο Φάληρο»

Την ίδια ώρα, εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, το οποίο, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας. Απαντώντας στην ανακοίνωση της Ν.Δ., μέσω της οποίας ξεκαθαριζόταν ότι το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από το κόμμα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς (φωτ.) δήλωσε στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1: «Η Ν.Δ. αρνείται να υπερασπιστεί την ημιτελή προσπάθεια επί Κωνσταντίνου Καραμανλή εναντίον των νταβατζήδων. Ενδεχομένως κάποια στελέχη της να μην ήθελαν να μπει κάποια τάξη σε αυτό το πεδίο. Η ηγεσία της Ν.Δ. αυτή τη στιγμή επιλέγει να ταυτιστεί με αυτά τα συμφέροντα. Τι σημαίνει δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό; Θα ακυρώσει τις άδειες και θα επιστρέψει τα χρήματα;», σημείωσε ο κ. Παππάς επιχειρώντας να υπογραμμίσει και πάλι την αντίθεση μεταξύ των πεπραγμένων του Κώστα Καραμανλή και του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι ώρες-ώρες αν οι ανακοινώσεις της Ν.Δ. γράφονται στο Μοσχάτο ή λίγο παρακάτω. Παρακάτω είναι το Φάληρο». Παράλληλα, κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις Καμμένου για το «ασυμβίβαστο» του Χρ. Καλογρίτσα να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια.

Με άδειο καλάθι, «ευαισθησία και ρεαλισμό» στην 81η ΔΕΘ

Πρόγραμμα μηδενικών παροχών θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, καθώς το ταμείο είναι μείον και οι εταίροι μας δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αλλάξουν τακτική, ανοίγοντας το παράθυρο προς αυτή την κατεύθυνση. Ετσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει ραντεβού στους ψηφοφόρους το 2019, χρονιά που χαρακτηρίζεται ορόσημο από την κυβέρνηση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. «Ευαισθησία και ρεαλισμός», λοιπόν, θα είναι το δίπτυχο πάνω στο οποίο θα κινηθεί το Μαξίμου το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται δηλώσει την κατανόησή του προς τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, ενώ παράλληλα θα αναφερθεί στις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών, από τις οποίες δεν μπορεί να ξεφύγει εάν επιθυμεί να απεγκλωβιστεί από τα Μνημόνια.

Με άδειο καλάθι, λοιπόν, και αδυνατώντας να ανακοινώσει μέτρα που θα ανακουφίσουν τους συνταξιούχους και τη μεσαία τάξη, ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει στη συζήτηση την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με δύο βασικούς στόχους: Τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2018 και το 2019, αλλά και την αποσαφήνιση του ρόλου του Υπερταμείου σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αξιοποιηθούν χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Οσο για ζεστό χρήμα στα χέρια των συνταξιούχων από τους οποίους κόπηκε το ΕΚΑΣ, αυτό αναμένεται να δοθεί το 2019, παραμονή των εκλογών.  Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εργασίας ξεκόβουν κάθε σκέψη για παροχές σε χρήμα σε όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ -με τη μορφή ενός νέου επιδόματος- και επικεντρώνονται στην έμμεση ανακούφιση μέσω θεσμικών παρεμβάσεων. Παρ’ όλα αυτά, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή -παραμονές δηλαδή της έκθεσης- η κυβέρνηση θα αναζητά τρόπους και πόρους για να δοθεί έστω και μια μικρή βοήθεια στους οικονομικά ασθενέστερους. Οσο για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την αξιοποίηση του «περισσεύματος» των 700 εκατομμυρίων ευρώ από τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα του 2015 (που ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τον Μάιο), δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί πριν από τον Οκτώβριο, οπότε και θα οριστικοποιηθεί η δημοσιονομική εικόνα της χώρας.

Το βάρος πέφτει σε νομοσχέδια  που ανακουφίζουν τους πολίτες

Για την ώρα η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στα νομοσχέδια που θα φέρουν έμμεση ανακούφιση στους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ετσι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα -και οπωσδήποτε πριν από τη ΔΕΘ- θα περάσει από τη Βουλή το νομοθέτημα που αφορά στη δικαστική αρωγή προς τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, ενώ παράλληλα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία, το οποίο αφορά στο σύνολο των ευάλωτων ομάδων. Τους άπορους, τα απροστάτευτα παιδιά (θα υπάρξει αλλαγή του νόμου περί υιοθεσίας-αναδοχής), τα άτομα με αναπηρία, τους ηλικιωμένους (νέα δομή για τη «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ.) και τους άστεγους.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των αστέγων, ετοιμάζεται «Φορέας μικρής περιουσίας του Δημοσίου», στον οποίο θα ενταχθούν τα αναξιοποίητα διαμερίσματα που θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους, αφού επισκευαστούν από ομάδες άνεργων μηχανικών και οικοδόμων, οι οποίοι θα πληρωθούν από το κράτος.

Ακόμα, γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να διευρυνθεί το μέτρο των 100 δόσεων για τις οφειλές στα Ταμεία και το Δημόσιο, παρά τις σοβαρές αντιδράσεις των εταίρων. Ως βασικό επιχείρημα για αυτό το μέτρο η κυβέρνηση έχει την αύξηση της εισπραξιμότητας που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα λόγω της πρώτης ρύθμισης.

Η κυβέρνηση αναζητά ακόμα δικαιότερο φόρο προκειμένου να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να εξαιρούνται οι χαμηλές αξίες και να υπολογίζονται τα εισοδήματα που προκύπτουν από την αξιοποίησή τους.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα έχει, πάντως, δύο κεφάλαια: Το ένα θα αναφέρεται στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και στη διαπραγμάτευση που έγινε με τους εταίρους το πρώτο διάστημα, ενώ το δεύτερο θα έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. μετά τη 12η Ιουλίου του 2015. Το παράλληλο πρόγραμμα θα αποτελέσει ένα βασικό κομμάτι στον κορμό της ομιλίας του πρωθυπουργού, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει να προβάλει τα 81 νομοσχέδια και τις 90 τροπολογίες με κοινωνικό πρόσημο που ψηφίστηκαν στη Βουλή και στόχο είχαν την καλυτέρευση της διαβίωσης των ασθενέστερων ομάδων.

Ακόμα, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επαναφέρει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας ότι ποτέ δεν βγήκε από την ατζέντα της κυβέρνησης, θα αναφερθεί στον αγώνα κατά της διαπλοκής που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα επισημάνει ότι πλέον η χώρα κινείται σε τροχιά ανάπτυξης, γεγονός που αναγνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι. Αλλωστε, η ομιλία του θα γίνει μόνο μία μέρα μετά τη Σύνοδο των Ηγετών του Νότου, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ίδιου.