Του Θανάση Φουσκίδη –Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε… προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί να αναγάγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πολιτικό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Έτσι, δίνει προσωπική διάσταση στην αντιπολιτευτική ρητορική του έναντι του Αλέξη Τσίπρα, αρχής γενομένης από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ σε δύο εβδομάδες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι στενοί επιτελείς του θεωρούν πως ο ίδιος πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης που ξεκινά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό το φθινόπωρο, με στόχο την παγίωση και τη διεύρυνση του δημοσκοπικού του προβαδίσματος. 

«Ο Κυριάκος είναι το μοναδικό παράδειγμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια που ξεπερνά, και δη από τόσο νωρίς, τον εν ενεργεία “ένοικο” του Μεγάρου Μαξίμου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Πάνω σ’ αυτό το στοιχείο οφείλει να χτιστεί το σύνολο της νέας κομματικής στρατηγικής», σημειώνουν χαρακτηριστικά συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, αποτυπώνοντας τις σχετικές σκέψεις και τους σχεδιασμούς της Πειραιώς. Ως εκ τούτου, από τη μία, ο αρχηγός της Ν.Δ. θα υψώσει τους τόνους απέναντι στον πρωθυπουργό και τον «λαϊκισμό που αντιπροσωπεύει», όπως λένε στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, και, από την άλλη, θα παρουσιάσει εαυτόν ως εγγύηση για την κατάρτιση ενός αποτελεσματικού και υπεύθυνου σχεδίου εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.  Προκειμένου να επιτευχθεί η συγκεκριμένη στόχευση, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω καλλιέργεια του ηγετικού προφίλ του προέδρου της Ν.Δ., στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται οι περιοδείες που ετοιμάζει πριν και μετά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη σε περιοχές που θεωρούνται «κλειδιά» για τη δημιουργία ενός σταθερού πλειοψηφικού ρεύματος υπέρ της παράταξης.  Επιπλέον, το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταστεί σαφής η υιοθέτηση μιας συνολικής επιχειρηματολογίας που θα απευθύνεται σε κοινωνικές ομάδες στις οποίες η «γαλάζια» παράταξη δεν θεωρείται ότι έχει μεγάλη απήχηση, ενώ θα αναπτυχθεί έντονη δράση και στο εξωτερικό μέτωπο, με συναντήσεις και επαφές με ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.  

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

 Οπως σημείωναν τα «Π» από την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της παραμονής του στη συμπρωτεύουσα για τη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει πως ακριβώς δύο χρόνια πριν από τον ίδιο χώρο ο Αλέξης Τσίπρας είχε λανσάρει το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που αναδείχθηκε «σε σύμβολο λαϊκισμού και ψευδεπίγραφης υποσχεσιολογίας».  Στον αντίποδα, θα επαναλαμβάνει συνεχώς πως είναι ειλικρινής απέναντι στον ελληνικό λαό και δεν παραθέτει ευχολόγια, αλλά συγκεκριμένα στοιχεία και τεκμηριωμένο πλάνο, το οποίο θα μπορούσε να «φρενάρει» την ύφεση και να θέσει τις βάσεις για την ένταξη της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία. 

Σε αυτή τη λογική της σύγκρισης των δύο πολιτικών αρχηγών θα κινείται στο εξής κάθε πτυχή της «γαλάζιας» τακτικής, καθώς ο στενός μητσοτακικός πυρήνας θεωρεί πως όσο θα γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες του αριστερού Μνημονίου στην καθημερινότητα των Ελλήνων, τόσο θα ενισχύεται η αξιωματική αντιπολίτευση ως σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.  «Από δω και μπρος ο Κυριάκος μόνο να κερδίσει έχει έναντι του Τσίπρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μη ρισκάρει πρωτοβουλίες που μπορεί να του γυρίσουν μπούμερανγκ και να αποφεύγει τις τρικλοποδιές που θα του βάζουν από διάφορες πλευρές, εντός και εκτός Ν.Δ.», επισημαίνουν έμπειροι κομματικοί παράγοντες. 

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης θα θέσει στο επίκεντρο των επιχειρημάτων του την αποδόμηση κάθε προσωπικού στοιχήματος που θα χρησιμοποιήσει ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να δημιουργήσει επικοινωνιακό αντίβαρο έναντι των σκληρών μέτρων.  Ενδεικτικά παραδείγματα, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που συνιστά ήδη πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η προώθηση των επενδύσεων, για την οποία θα κάνει λόγο ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Μητσοτάκη να αντιπαραθέτει τις αιτιάσεις περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και προχειρότητας, που στερούν από τη χώρα περαιτέρω την αναπτυξιακή δυναμική.

Το «άνοιγμα» στο Κέντρο και οι εσωκομματικές ισορροπίες 

«Άνοιγμα» σε πολιτικά στελέχη που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου θα δρομολογήσει ο αρχηγός της Ν.Δ., σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί και «επισήμως» ως το πρόσωπο γύρω από το οποίο θα μπορούσαν να συσπειρωθούν οι μεταρρυθμιστικές κοινωνικές δυνάμεις, αλλά και να αυξήσει τα ερείσματά του στους κόλπους της αντίστοιχης εκλογικής δεξαμενής, η οποία παραδοσιακά δίνει την πρωτιά στις εθνικές κάλπες. 

«Τη στιγμή που ο Τσίπρας διχάζει με την ταξική και παραπλανητική ρητορική του, θέλοντας να περιφρουρήσει το βασικό κομματικό του ακροατήριο, ο Κυριάκος με όπλο την αλήθεια θα υπερθεματίσει σε αυτά που ενώνουν τους Ελληνες, το μέλλον των οποίων είναι κοινό», τονίζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μία ακόμη παράμετρος της απόφασης να δοθεί από τη Ν.Δ. προσωπικό στίγμα στην αντιπαράθεση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα είναι αυτή που αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες στην Πειραιώς μετά τη νίκη του πρώτου στη «γαλάζια» εσωκομματική διαδικασία και ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΕΛΣΤΑΤ που δίχασαν την παράταξη (με τους καραμανλικούς να βγαίνουν στα κάγκελα ζητώντας δυναμικές ενέργειες).  «Ο Κυριάκος επιθυμεί να καταδείξει σε όλα τα επίπεδα πως δεν υπάρχουν εσωκομματικές φατρίες, ούτε καραμανλικοί, ούτε σαμαρικοί, ούτε παλαιομητσοτακικοί.

Υπάρχει μόνο ένας κοινός στόχος, για τον οποίο δουλεύουν άπαντες με επικεφαλής τον ίδιο, ο οποίος στην πιο δύσκολη για την παράταξη συγκυρία κέρδισε σε μια μάχη στην οποία συμμετείχαν 400.000 πολίτες. Οσο για τους πρώην πρωθυπουργούς, είναι σεβαστή η γνώμη τους, αλλά κανείς εξ αυτών δεν επηρεάζει τις αποφάσεις σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ούτε επιχείρησε να το κάνει», ξεκαθαρίσουν στελέχη πέριξ της ηγετικής ομάδας.  Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ποντάρει τους επόμενους μήνες στην ενίσχυση της κομματικής συνοχής και στην καλλιέργεια εικόνας ενότητας σε όλα τα επίπεδα. Το σχετικό εγχείρημα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει συναντηθεί το τελευταίο διάστημα με τους Β. Μεϊμαράκη, Κ. Καραμανλή και Απ. Τζιτζικώστα.