Ο υπουργός Εργασίας διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα τηρηθούν οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης (ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, προστασία απεργίας, μισθοί) ενώ εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι δεν θα τεθούν αιφνιδιαστικά νέα θέματα στο τραπέζι όπως, κατάργηση τριετιών και 13ου και 14ου μισθού. Τα μόνα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (το έθεσε η ελληνική πλευρά).

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να απομονωθούν οι θέσεις του ΔΝΤ που σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο «απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό».

Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο για τα εργασιακά με τη συμμετοχή Ευρωπαίων υπουργών και εκπροσώπων συνδικάτων για να δοθεί έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των αλλαγών στην αγορά εργασίας.

«Δε θα δεχθούμε τίποτα ασύμβατο με το ευρωπαϊκό μοντέλο» έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας που περιμένει το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο τέλος του μηνός.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης είναι οι ομαδικές απολύσεις, αν δεν τεθεί αιφνιδιαστικά από το ΔΝΤ θέμα μείωσης κατωτάτου μισθού, καθώς σε όλες της εκθέσεις του το Ταμείο θεωρεί υψηλό τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Όμως και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο θα προκαλέσουν την αντίδραση των συνδικάτων τα οποία ταμπουρωμένα πίσω από τα προνόμιά τους θεωρούν τους υφιστάμενους νόμους (του 1982 και του 1994) εμβληματικά μεταπολιτευτικά νομοθετήματα που θέτουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ .Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι όλοι οι άνεργοι στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα ενταχθούν σε προγράμματα επιδότησης της ανεργίας και πρόσθεσε ότι «οι επιχειρηματίες που δεν πήραν άδεια, έχουν τη λύση της συνδρομητικής ή της ιντερνετικής τηλεόρασης».

Η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, είπε ότι από 1/12017 επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το πρόγραμμα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και θα αφορά σε 800.000 άτομα. Το επίδομα θα δοθεί στους δικαιούχους 30 δήμων στο τέλος του μηνός. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συσταθεί ένας φορέας «που θα συγκεντρώσει όλη τη μικρή περιουσία του δημοσίου και θα αξιοποιηθεί προς όφελος των ευάλωτων ομάδων», ενώ θα αλλάξει και ο νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία και θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

Η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα καταπολέμησης της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, είπε ότι μέσα στο 2016 δημιουργήθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας για άνεργους και ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα διαχειρίζεται ένα ποσό 25-50 εκατ. ευρώ. Το ταμείο αυτό θα αποτελέσει πυλώνα στήριξης εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας, για μικρές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, μέσα από μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως χρηματοδοτήσεις, μικροπιστώσεις, μικροδάνεια.