Τσίπρας και Μητσοτάκης ψηφίζουν Χίλαρι Κλίντον για τον Λευκό Οίκο
<p>Για ποιους λόγους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξαν στην υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος</p>
Του Γιώργου Νόκου
Το σύμβολο του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος μπορεί να είναι ο γάιδαρος, αλλά, όπως φαίνεται, το «άλογο» της Χίλαρι Κλίντον είναι αυτό στο οποίο έχουν ποντάρει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου. Μαξίμου και Πειραιώς μπορεί να είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, αλλά σε ό,τι αφορά τις κάλπες για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι.
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν επιλέξει να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, με τα κίνητρά τους να είναι μεν διαφορετικά, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Παράλληλα, όσο κι αν η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ καθιστούσε την επιλογή της Κλίντον τουλάχιστον αυτονόητη, υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες προεκτάσεις τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενα μάλλον παράδοξο στοιχείο χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου: Αν τηρούνταν οι πολιτικές αναλογίες, η κυβέρνηση θα επιθυμούσε για τον Λευκό Οίκο τον αιρετικό Μπέρνι Σάντερς, που έφτασε μέχρι το τέλος της κούρσας, για να χάσει τελικά από τη Χίλαρι Κλίντον. Αντιθέτως, ο Ελληνας πρωθυπουργός τελικά τάχθηκε υπέρ της Χίλαρι, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων να δίνει το τέλειο άλλοθι για την επιλογή του. Η στήριξη αυτή μάλιστα μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται, ούτε και καιροσκοπική, αφού πρόκειται για επαφή που έχει καλλιεργηθεί καιρό τώρα.
Πριν από έναν χρόνο, ο Αλ. Τσίπρας ήταν προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο του Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη. Η εμφάνισή του εκεί μπορεί να έμεινε στην ιστορία για τα αγγλικά του, τα οποία ήταν... κάτω από τη βάση, αλλά η συζήτηση με τον σύζυγο της υποψηφίας των Δημοκρατικών αποκαλύπτει και τις επιδιώξεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από μια ενδεχόμενη νίκη της Χ. Κλίντον. Από τη μία, το διαρκές αίτημα για απομείωση του ελληνικού χρέους και, από την άλλη, η προσέλκυση των Ελληνοαμερικανών επενδυτών. Ο άλλοτε πλανητάρχης τον Σεπτέμβριο του 2015 έφερε προ των ευθυνών τους τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, από τους οποίους -όπως είπε- ζητούσε «να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και αυτό δεν πραγματοποιείται». Η λεπτομέρεια όμως είναι ότι στο Clinton Global Initiative συμμετέχουν πολλοί ομογενείς επιχειρηματίες, οι οποίοι με τη Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο μπορούν να βρουν το κατάλληλο έδαφος για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Το τέλειο επιστέγασμα για την επαφή που έχει καλλιεργηθεί και για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το οποίο αφορά την παρουσία του σε οικονομικό φόρουμ, που θα γίνει στη Νέα Υόρκη από τις 17 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» σε ομογενειακή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο «Μεγάλο Μήλο» και θα είναι υποστηρικτική προς τη Χίλαρι Κλίντον, γεγονός που θα επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά τις καλές σχέσεις που υπάρχουν με την υποψήφια πρόεδρο των Δημοκρατικών. Η ελληνική παρουσία στην εκδήλωση θα είναι διπλή, καθώς το «παρών» θα δώσει και ο Βασίλης Λεβέντης, έχοντας λάβει σχετική πρόσκληση εδώ και δύο μήνες.
Και αυτήν την υπόθεση, όπως και άλλες που αφορούν τη διεθνή σκηνή, χειρίζεται ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης. Ακόμα ένα πρόσωπο από τις ΗΠΑ που παίζει ξεχωριστό ρόλο στις επαφές Τσίπρα-Κλίντον είναι ο Στρόουμπ Τάλμποτ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κλίντον, άνθρωπος-κλειδί του Ινστιτούτου Brookings, μιας «γέφυρας» του Μαξίμου με την αμερικανική πολιτική ελίτ, στο οποίο είχε εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας πριν καν γίνει πρωθυπουργός.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόλο που παραδοσιακά υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας και καλές σχέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους, το «φαινόμενο Ομπάμα» έφερε την ελληνική Κεντροδεξιά πιο κοντά στο Δημοκρατικό Κόμμα. Η προσέγγιση αυτή συνεχίστηκε στην προεκλογική κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και επιταχύνθηκε από έναν σημαντικό παράγοντα, που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ. Από το στρατηγείο της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν με νόημα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί με τον ξενοφοβικό και παραληρηματικό λόγο του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου. Η απόφαση στήριξης της Χίλαρι Κλίντον μάλιστα ήταν κάτι που απασχόλησε ιδιαίτερα τον Κ. Μητσοτάκη σε προσωπικό επίπεδο πριν από την επίσημη ανακήρυξη του Τραμπ ως υποψήφιου προέδρου, όταν ακόμα υπήρχε στην κούρσα και ο Τεντ Κρουζ, με την πλάστιγγα όμως να γέρνει εδώ και αρκετούς μήνες υπέρ της Χίλαρι.
Ετσι, η Κλίντον αποτελούσε τη μοναδική επιλογή, η οποία όμως πλαισιώθηκε ανάλογα. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», ανάμεσα στα δύο επιτελεία υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας στα μέτρα του δυνατού και από την οδό Πειραιώς μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις της επικοινωνιακής ομάδας της υποψηφίας των Δημοκρατικών.
Βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έχει ο διπλωματικός σύμβουλος του αρχηγού της «γαλάζιας» παράταξης, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής. Κεντρικό πρόσωπο επίσης σε αυτή την ομάδα αποτελεί ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης του κόμματος, Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος έχει επαφές με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations), γνωστό ως CFR, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα think tanks της παγκόσμιας πολιτικής ελίτ.
Παράλληλα, στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη, έχοντας τις ενδείξεις και την πίστη ότι θα κόψουν πρώτοι το νήμα σε πρόωρες κάλπες, θέλουν, εκτός από το πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας, να υπάρχουν έτοιμα κανάλια επικοινωνίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
*δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά