Στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η συζήτηση του οποίου ξεκινάει στη Βουλή την προσεχή Τρίτη, στρέφουν τα βλέμματά τους, πλέον, στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  Μετά το «άκρως επιτυχημένο», όπως το χαρακτηρίζουν, πέρασμα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, σειρά παίρνει τώρα η «μάχη του Ελληνικού» και η προσπάθεια της ΝΔ να καταγράψει μια ακόμη -διαδοχική- νίκη έναντι της Κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή την Πέμπτη το μεσημέρι και περιλαμβάνει την «Κύρωση της από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και της από 19.07.2016 Τροποποιητικής Σύμβασης και ρύθμιση λοιπών συναφών θεμάτων». Μέσα από αυτό, ειδικότερα, κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η από 14 Νοεμβρίου 2014 σύμβαση αγοροπωλησίας μετοχών, που αφορά στην πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικό Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης ακινήτων ελληνικού αεροδρομίου, Ανώνυμη Εταιρεία», καθώς και η τροποποιητική σύμβαση που είχε υπογραφεί στις 19 Ιουλίου 2016. Υπενθυμίζεται πως το σχήμα υπό τη Lamda Develοpment πρόσφερε για την έκταση του πρώην Αεροδρομίου τίμημα που, με την αναγωγή στη δεκαετία, διαμορφώνεται σε 915.000.000 ευρώ, τα οποία και θα καταβληθούν σε δόσεις. Παράλληλα, το συνολικό ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης αναμένεται αγγίξει τα 7 με 8 δις ευρώ.

Στην οδό Πειραιώς επενδύουν σημαντικά στη συζήτηση που ξεκινάει μεθαύριο για το συγκεκριμένο θέμα. Πρόκειται, άλλωστε, όπως θεωρούν, για μια από τις από τις βασικότερες μεταλλάξεις Τσίπρα σε σχέση με όσα διατυμπάνιζε προεκλογικά, κάτι που θέλουν και να καταδείξουν: «Αυτοί που πριν, ως Αντιπολίτευση, διαδηλώνανε, ξεσηκώνανε τον κόσμο σε πορείες και δεσμεύονταν ότι θα βάλουν τέλος στο ξεπούλημα το Ελληνικού, έρχονται τώρα στη Βουλή να ψηφίσουν νόμο για να επικυρώσουν τη σύμβαση που είχαμε υπογράψει εμείς», σημειώνει με νόημα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στα parapolitika.gr. Γι αυτό το λόγο, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόσο σε επίπεδο Επιτροπών, όσο και σε επίπεδο Ολομέλειας, ετοιμάζει «φουλ επίθεση» προς τα Κυβερνητικά έδρανα.
Και όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, οι κοκορομαχίες για το ποιος θα αποτελέσει, ως εισηγητής, την «αιχμή του δόρατος» της Αντιπολίτευσης, δίνουν και παίρνουν. Και η περίπτωση Ελληνικού, αναμφίβολα, δε θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο, με πολλές πιέσεις, διαγκωνισμούς, αρκετά ονόματα να «πέφτουν» στο τραπέζι, δύο φορές να αντικαθίστανται και, τελικά, οι διαδοχικές  καραμπόλες να είναι αυτές που οδηγούν στη λύση.
Στην αρχή, το γραφείο Προέδρου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν  τα parapolitika.gr, προέκρινε τη λύση του Νότη Μηταράκη. «Λόγω της εκπεφρασμένης και δικαιολογημένης επιθυμίας πολλών Βουλευτών της Β’ Αθήνας να είναι, ο Κυριάκος αποφάσισε να κάνει εισηγητή από άλλη εκλογική Περιφέρεια για να μη θεωρηθεί ότι ‘αβαντάρει’ κάποιον», εκμυστηρεύεται στενός του συνεργάτης. Ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, άλλωστε, είχε ασχοληθεί με το θέμα, και το ξέρει. Λίγο, όμως -από τη μια-  το «χαμηλό βαρομετρικό» στις σχέσεις του με την παρούσα διοίκηση, λίγο -από την άλλη- η όχι και τόσο καλή εικόνα που έχει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  για το πρόσωπό του, ήταν εκείνα που τον έκαναν, τελικά, να αλλάξει γνώμη και να μην «τραβήξει για Χίο». 
Αμέσως μετά το «κόψιμο» Μηταράκη, η Πειραιώς προέκρινε τη λύση Κωστή Χατζηδάκη. «Είναι Αντιπρόεδρος του κόμματος, γεγονός που αντανακλά τη σημασία που δίνουμε για το θέμα, ενώ έχει διατελέσει Υπουργός Ανάπτυξης και το κατέχει», φέρεται να ήταν η μυστική εισήγηση προς τον  Μητσοτάκη που, αρχικά, τη δέχθηκε.  Και , όντως, την Πέμπτη, ημέρα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο, εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, εμφανιζόταν ο Βουλευτής της Β’ Αθήνας, με το μετριοπαθές προφίλ. Και αυτή η μετριοπάθεια πρέπει να ήταν που του κόστισε στην προκειμένη περίπτωση, καθώς, εντελώς αιφνιδιαστικά, την Παρασκευή το πρωί «φιγουράριζε» από τη ΝΔ , στη λίστα με τα ονόματα των εισηγητών, αυτό του Άδωνι Γεωργιάδη. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στην Πειραιώς, δύο ήταν τα στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και «έγειραν τη πλάστιγγα» στη συγκεκριμένη περίπτωση. «Αφενός ο Πρόεδρος ήθελε κάποιον με μεγαλύτερο δυναμισμό στη συζήτηση, αφετέρου ο Άδωνις επέδειξε μια πρωτοφανή επιμονή να μπει αυτός. Έχει ακούσει, κατά καιρούς, τα ….μύρια-όσα από τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω θέμα και, θεωρεί, πως έχει έρθει η ώρα να πάρει το αίμα του πίσω. Για αυτό και το έχει πάρει πατριωτικά».
Πατριωτικά, όμως, φαίνεται πως πήραν τη συγκεκριμένη κατάληξη και αρκετά άλλα κορυφαία στελέχη στη ΝΔ, αφού, όπως σημειώνουν με νόημα, «ελπίζω να θυμάται ο Πρόεδρος ότι, πέραν από τους δύο Αντιπροέδρους του, υπάρχουν και άλλοι στη ΝΔ»… 


Α.Α.Β.