Τα οκτώ από τα 15 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίεσυση των 2,8 δις., θα ψηφίσει η Βουλή με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει νέα βαριά μέτρα που καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, προκειμένου να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση και να μπει στα ελληνικά ταμεία η κρίσιμη υποδόση που αναμένεται να δώσει "ανάσα" ρευστότητας στην αγορά.

Μεταξύ των μέτρων είναι η λίστα των 11 δημόσιων εταιριών που θα μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ ΑΕ, το νέο μίνι ασφαλιστικό με περικοπές οι οποίες θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 74,72 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία και η σύσταση και λειτουργία δευτερεύουσας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η υπαγωγή των αγροτών και των νέων επιστημόνων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥΥ, και η υπαγωγή των τουριστικών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, στο συντελεστή 20% όσον αφορά την εισφορά που θα καταβάλλουν για την κύρια ασφάλισή τους επί του δηλωτέου εισοδήματός τους από 1.1.2017.

Παράλληλα, υπάγονται στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (Ε.ΔΗ.Σ) θυγατρική του υπερταμείου προκειμένου να αποκρατικοποιηθούν, σημαντικές δημόσιες επιχειρήσεις, όπως οι ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ.