Δριμύ κατηγορώ Γεννηματά σε κυβέρνηση: Γυρίσαμε σε εποχές πριν την ίδρυση του ΕΣΥ
<p>Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προτείνει νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας</p>
Με την κατηγορία προς την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην τύχη του, με συνέπεια να επιστρέφει στις περιόδους προ της ιδρύσεως του ΕΣΥ, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, περιέγραψε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση στον χώρο της Υγείας, λέγοντας «χειρότερα δεν γίνεται πια».
«Στα νοσοκομεία σήμερα κρίνεται η επιβίωση και δοκιμάζεται πραγματικά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ανέφερε η κ. Γεννηματά - κατά την παρέμβασή της στην συζήτηση επερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την «κατάρρευση του ΕΣΥ» - επισημαίνοντας πως αυτό δεν αποτελεί μυστικό, «το ζουν και το αντιμετωπίζουν καθημερινά όλοι όσοι καταφεύγουν στις υπηρεσίες υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτές». Γι' αυτήν την κατάσταση κατέστησε ως μόνη υπαίτια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού, όπως είπε, η πολιτική της ταυτίζεται με παρεμβάσεις κομματικού ελέγχου και διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας, ενώ παρά τις εξαγγελίες, μειώθηκε δραματικά το προσωπικό, στην πράξη διευρύνθηκαν οι ανισότητες, μειώθηκε η χρηματοδότηση και αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών στις δαπάνες υγείας. Δε, την ίδια στιγμή, οι πολίτες πληρώνουν αυξημένες εισφορές στο σύστημα.
Ανατρέχοντας στις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού για προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας, την Πρωταπριλιά του 2015 «έταξε» άμεσους μόνιμους διορισμούς 4.500, στις 24 Ιανουαρίου του 2016 είπε ότι «διορίσαμε 4.500 στην Υγεία», ενώ στην πραγματικότητα ουδεμία πρόσληψη έγινε. Στην ΔΕΘ, «ανέβασε τον αριθμό των προσλήψεων» στις 10.000, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι 985 αφορούν τις εγκεκριμένες από το 2014 θέσεις, που δεν έχουν προσλάβει ακόμα, 2.500 αφορούν θέσεις που ενέκριναν τον Αύγουστο του 2015 και προκηρύσσουν με έναν χρόνο καθυστέρηση και άλλες 760 αφορούν προσλήψεις γιατρών, που προκηρύσσονται με δύο χρόνια καθυστέρηση. «Με λίγα λόγια, δεν αξιοποίησαν την προκήρυξη του 2014, δεν διόρισαν κανένα μέχρι σήμερα, τις ίδιες προσλήψεις κάθε φορά που μιλούν τις παρουσιάζουν ως νέες», είπε συμπερασματικά η κ. Γεννηματά.
Εξάλλου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής αναλυτικές καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και ανέφερε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που «τα λένε όλα» για τις δραματικές συνέπειες «που έχουν αυτά τα ψέματα» στην Υγεία. Μίλησε για έξαρση των θανάτων ασθενών, λόγω έλλειψης προσωπικού, κλειστών ΜΕΘ και παρά τις ηρωικές προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών, εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Η κ. Γεννηματά, αμφισβήτησε έντονα τα περί του αντιθέτου λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, λέγοντας πως όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2016, στην πραγματικότητα, είναι μειωμένα σε σχέση με το έτος 2014, οδηγώντας σε κατάρρευση το ΕΣΥ, ύστερα και από την πλήρη απελευθέρωση της πρόσβασης σε ανασφάλιστους και μετανάστες με μείωση της αντίστοιχης χρηματοδότησης. «Κατάσχεσαν τα αποθεματικά των νοσοκομείων και διπλασίασαν τις πέραν του τριμήνου ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων που έχουν ξεπεράσει το 1,5 δσ.ς ευρώ. Ουσιαστικά οι πραγματικές επιχορηγήσεις προς τα νοσοκομεία για το 2015-16 είναι μικρότερες από το 2014. Κι αυτό όταν οι συνταξιούχοι πλήρωσαν πρόσθετα για την υγεία τους -μέσω αύξησης των εισφορών- 281 εκατ. περισσότερο το 2015 και 776 εκατ. επί πλέον το 2016» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «μειώνουν τις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι και παριστάνουν ξεδιάντροπα τους προστάτες των ανασφάλιστων».
«Στην Ελλάδα του 2016, χρησιμοποιούν ως πρότυπο δομές της Κούβας του 1960 και τελικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν το όνομα των κέντρων υγείας, για να μην θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε, προσθέτοντας πάντως πως «τα κέντρα υγείας είναι στην ψυχή των πολιτών και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να το αλλάξετε αυτό».
Πάντως, η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε πως η κριτική που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ επουδενί σημαίνει ότι λύση στα αδιέξοδα μπορεί να δώσει η επιστροφή στη συντηρητική πολιτική της ΝΔ, που εκτόξευσε τα χρέη των νοσοκομείων προς τρίτους το 2009 στα 6,2 δισ. από 2,7 δισ. το 2004. «Η ΝΔ, ιδίως την περίοδο 2004-2009, κατασπατάλησε τους πόρους, υποβάθμισε την ποιότητα, χειρίστηκε με άκριτο κομματισμό τα νοσοκομεία, οδήγησε συνειδητά τους πολίτες στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας», είπε και καταλόγισε στον σημερινό αρχηγό της ΝΔ ότι «όλο αυτό το διάστημα δεν βρήκε καμιά λέξη αυτοκριτικής». «Το προκλητικό, βέβαια, είναι ότι δεν έχει ακουστεί ούτε μία λέξη κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όταν ήταν αντιπολίτευση, ούτε και τώρα που είναι στην κυβέρνηση» συμπλήρωσε.
Τέλος, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε πως «όταν κυβερνάνε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παράγουν χρέη, εμείς κάνουμε το χρέος μας προς την πατρίδα» και πρότεινε μία νέα Εθνική Πολιτική Υγείας, με ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταθέτοντας επτά προτάσεις που δίνουν το στίγμα αυτής της πολιτικής. «Το σύστημα Υγείας πρέπει να βγει από το τέλμα. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε, γιατί έχουμε άλλη σχέση με το ΕΣΥ», πρόσθεσε.