Νέες αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήρθαν στο φως μέσα από τις εξομολογήσεις του Γάλλου προέδρου αλλά και τα Wikileaks ήρθαν να χαλάσουν το πανηγυρικό κλίμα της πρώτης μέρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και να προκαλέσουν τα πυρά της αντιπολίτευσης που ζητά εξηγήσεις.

Όπως προκύπτει από τις εξομολογήσεις του Γάλλου προέδρου -που, σημειωτέον και... θεωρητικά, πάντα, αποτελεί έναν εκ των τελευταίων πολιτικών συμμάχων του κ. Τσίπρα σε διεθνές επίπεδο- ο Ρώσος πρόεδρος του είχε εκμυστηρευθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ρωτήσει τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία!
Το βιβλίο, με τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
Tην ίδια στιγμή όπως αποκαλύπτει το Wikileaks, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα επικοινώνησε μέσω email στις 10 Ιουλίου (πέντε ημέρες μετά το δημοψήφισμα και πριν τη δραματική Σύνοδο Κορυφής) με το γραφείο του Αμερικανού πρώην προέδρου, ρωτώντας τον αν μπορεί να μεσολαβήσει στο ζήτημα επίτευξης της ελληνικής συμφωνίας.
Ο Μπιλ Κλίντον απάντησε θετικά και ρώτησε αν θα πρέπει να υπάρξει πίεση και στην Αγκελα Μέρκελ.
«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον.
Η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι "θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;" Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»