Την ανησυχία της για τις διπλωματικές εξελίξεις στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και για την τακτική της κυβέρνησης, την οποία κατήγγειλε για αντιδράσεις με… χρονοκαθυστέρηση εξέφρασε η Βουλευτίνα της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή της Μαριάννας Πυργιώτη.

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε χαρακτηριστικά πως «μου κάνει μεγάλη εντύπωση και ανησυχώ πάρα πολύ. Η ομιλία Ερντογάν έγινε το Σάββατο, αρά μιλάμε για ένα σαββατοκύριακο καθυστέρηση»., ενώ έκανε λόγο επίσης και για κακή επικοινωνία, μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας.

Σημείωσε ειδικότερα η κ. Μπακογιάννη: «Είναι βέβαιο ότι όλοι οι πολιτικοί βρισκόμαστε υπό πίεση από τον Τύπο, κι εγώ χτες βομβαρδίστηκα από τους δημοσιογράφους για μια δήλωση. Προσπαθήσαμε όμως να το ερευνήσουμε το θέμα και να μην βασιστούμε στην ανταπόκριση του ΑΠΕ» και συνέχισε με έντονο ύφος: «Τίθενται τρία ερωτήματα: Πως λειτουργεί το υπουργείο εξωτερικών, πως λειτουργούν οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτός Ελλάδας και φυσικά αντιλαμβάνομαι την πίεση του ανασχηματισμού, αλλά πρώτιστο καθήκον ενός υπουργού είναι το συμφέρον της πατρίδας».

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την επικινδυνότητα που κρύβει η τακτική αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών καταγγέλλοντας «λαϊκισμό». «Το πιο επικίνδυνο πράγμα στην εξωτερική πολιτική είναι ο λαϊκισμός. Όταν είσαι στο υπουργείο εξωτερικών βάζεις το συμφέρον της πατρίδας πάνω από οποιοδήποτε συμφέρον.

 Η Τουρκία έχει μια μακροπρόθεσμη και μια βραχυπρόθεσμη πολιτική. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για την μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της. Η ιστορία της Μουσούλης είναι μέιζον γεγονός για την Τουρκία. Διότι συμμετέχει στρατιωτικά αλλά και διότι θα είναι ένας μακρύς πόλεμος.

 Πολεμούν Τούρκοι, Ιρακινοί και κυρίως Κούρδοι. Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, γι’ αυτό ο Ερντογάν ανησυχεί και αυτό προσπαθεί να προκαταβάλλει.

 Ο μαξιμαλισμός του Ερντογάν στα διεθνή θέματα με την Ελλάδα θεωρεί ότι θα του αποφέρεις κάποια οφέλη στο Κυπριακό που συζητείται αυτή τη στιγμή».

 Η βουλευτίνα της ΝΔ επισήμανε και την κίνδυνο που υπάρχει για το θέμα της Θράκης σημειώνοντας: « Η ΝΔ θα συμμετέχει στην επιτροπή για την Θράκη. Η εγκατάλειψη αυτή τη στιγμή της πολιτικής που ασκούσαμε επι των ημερών μας είναι πλήρης. Μια πολιτική σύγχρονη και ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική που ανταποκρινόταν σε όλα τα προαπαιτούμενα και σε αυτά τα οποία χρειάζεται να έχει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος ως αντίληψη της μειονότητας».

 Τέλος η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καν επικοινωνία με την Κυβέρνηση για εξωτερικά θέματα. «Δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο Εξωτερικών. Ουδέποτε έχει περάσει περίοδος που ο υπουργός Εξωτερικών δεν επικοινωνεί με την αντιπολίτευση. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Όταν πρωτοεξελέγη ο Ερντογάν στο Νταβός ήμουν εκεί και εγώ και ο Γιώργος Παπανδρέου(τότε υπουργός Εξωτερικών) και μου είπε πήγαινε να δεις πως είναι πριν τον συναντήσω. Οφείλεις να έχεις επικοινωνία όταν έχεις τέτοια θέματα εξωτερικής πολιτικής. Κι εγώ ως υπουργός μιλούσα και συζητούσα διάφορα θέματα με ανθρώπους της αντιπολίτευσης. Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν μου έχει ξανασυμβεί ποτέ».